GTB'de Yilin Ilk Meclis Toplantisi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) 2023 yili ilk Meclis Toplantisi, Meclis Baskani Ahmet Tiryakioglu baskanliginda, Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Meclis ve Disiplin Kurulu Üyelerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

GTB'de Yilin Ilk Meclis Toplantisi
Ocak ayi olagan meclis toplantisinda, sene içerisinde gerçeklestirilmesi planlanan projeler ve 2022 yilinin genel degerlendirmesi yapilarak, meteorolojik kurakligin tarimsal üretime olasi etkileri üzerine degerlendirilmelerde bulunuldu. Toplantinin açilis konusmasini yapan GTB Meclis Baskani Ahmet Tiryakioglu, yeni umutlarla girilen 2023 yilinin saglik, huzur ve bereket dolu bir yil olmasi temennisinde bulunarak, meclis üyelerine yeni dönem çalismalarinda basarilar diledi.

Türkiye ve tüm dünyada iklim degisikligine bagli olarak meteorolojik bir kuraklik yasandigina dikkat çeken Tiryakioglu, yagislarin istenilen düzeyde gerçeklesmemesi halinde bu durumun tarimsal kurakliga dönüsme ihtimalinin bulundugunu söyledi.



Kis ortasinda olunmasina ragmen yaz aylarini aratmayacak havalarin yasandigina isaret eden Tiryakioglu, “Ekim ayinda yapilmasi gereken tarimsal ekilisler yagislarin mevsim normallerinin altinda olmasindan dolayi bazi bölgelerde aralik ayina kadar kaymisti. Maalesef beklenen yagislar aralik ayinda da istenilen seviyenin altinda kaldi. Meteoroloji verilerine göre, yagislar mevsim normallerinin altinda, sicaklik ise mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Bu durumdan en fazla etkilenen cografi bölge ise Güneydogu Anadolu Bölgesi oldu. Meteorolojinin ‘2022 Yili Aralik Ayi Alansal Yagis Raporu’na göre en fazla yagis azalmasi yüzde 75 ile Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde kaydedildi. Yagislardaki bu düsüs miktari ocak ayinda da devam ediyor” dedi.

Türkiye’de tarim alanlarinin yaklasik yüzde 70’nin kuru tarim arazilerinden olustugunu ve bu arazilerde genellikle stratejik öneme sahip olan bugdayin yani sira arpa ve mercimek gibi ürünlerin yetistirildigini kaydeden Tiryakioglu, bu sene kuru tarim arazilerinde tarimsal rekoltenin sekillenmesinde ocak ve bahar yagmurlarinin büyük önem tasidigini dile getirdi.

Suyun tasarruflu kullanimi ile ilgili de uyarilarda bulunan Tiryakioglu, “Yagis miktarinin azalmasi sadece susuz tarim yapilan alanlari degil, barajlardaki su seviyesinin düsmesine ve yer alti su rezervinin azalmasina da neden olmakta. Ilerde hidrolojik bir kuraklikla karsi karsiya kalmamak için mevcut su kaynaklarini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Alinacak çesitli tedbirlerin yani sira tarimda çok sulamanin çok verim olmadiginin bilinci ve farkindaligini da sektörde mutlaka yayginlastirmamiz gerekiyor “ diye konustu.

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci ise meclis toplantisinda yaptigi konusmada meclis üyelerine borsanin 2022 yili faaliyetleri hakkinda bilgiler vererek, GTB’nin yeni dönemde hizmete kazandirmayi planladigi Fistik Organize Sanayi Bölgesi ve Hububat Emtia Merkezinin kent ekonomisine saglayacagi faydalarla ilgili açiklamalarda bulundu.

GTB ve Alman Uluslararasi Is Birligi Kurumu (GIZ) is birligiyle, Alman Federal Ekonomik Is Birligi ve Kalkinma Bakanligi (BMZ) tarafindan finanse edilen, PEP- Ekonomik Firsatlarin Desteklenmesi Programi olusumunda, “Mesleki Egitimler ve Tarimsal Gida Sanayinin Yesil Dönüsümü ile Istihdamin Desteklenmesi” projesini hayata kazandirdiklarini açiklayan Akinci, projenin mesleki egitimlerin yani sira üyelerine ve çiftçilere yönelik önemli egitim programlari gerçeklestirecegini ifade etti.

Akinci, proje olusumunda borsa üyelerine; AB Yesil Mutabakati, Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi, Tarladan Çatala Stratejisi ve AB Tedarik Zinciri Yasasi konu basliklari altinda egitimler tertip edeceklerini bunun yani sira Nizip ve Islâhiye ilçelerinde de çiftçilere yönelik Akilli Tarim Uygulamalari, Pestisit ve Gübre Kullaniminin Azaltilmasi, Zararlilarla Biyolojik Mücadele ve Bilinçli Sulama /Gübreleme konularinda yararli egitimler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA