Genel Sekreter Cinayetinde Ilk Sanik, 10 Yil Sonra Hakim Karsisina Çikti

Kastamonu Üniversitesi eski Genel Sekreteri Muhiddin Saglam’in 2012 yilinda öldürülmesi olayiyla ilgili yürütülen sorusturma çerçevesinde ilk sanik, 10 yil sonra hakim karsisina çikti. Evinin önünde ugradigi silahli saldiri sonrasi öldürülen genel sekreter cinayetinde kullanilan silahtan çikan bos kovan, FETÖ sorusturmasi çerçevesinde evinde arama yapilan sanigin evinde bulundu.

Genel Sekreter Cinayetinde Ilk Sanik, 10 Yil Sonra Hakim Karsisina Çikti
Kastamonu Üniversitesi eski Genel Sekreteri Muhiddin Saglam, 2012 yilinin Aralik ayinda ikamet ettigi Safalan Caddesi’ndeki evine geldigi sirada ugradigi silahli saldiri neticesinde hayatini kaybetmisti. 25 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY silahli terör örgütü sorusturmasi sebebiyle M.T.’nin evi arandi. Yapilan aramada, sifreli çanta içerisinde çok sayida bos silah kovani ele geçirildi. Balistik incelemesi yapilan kovanlardan birisi, Kastamonu Üniversitesi eski Genel Sekreteri Muhittin Saglam cinayetinde kullanilan silahtan çiktigi tespit edildi. Bunun üzerine M.T. hakkinda "kasten öldürme" suçundan Kastamonu Agir Ceza Mahkemesinde dava açildi.

"Bana kumpas kuruldu"

Kastamonu Agir Ceza Mahkemesinde M.T. hakkinda açilan dava görülmeye baslandi. Tutuksuz yargilanan M.T., durusmada yaptigi savunmada, kendisine kumpas kuruldugunu iddia ederek, "Hem kendileri hem de ben magdur oldum. Bana kumpas kuruldu. 3 Aralik’ta tutuklandim. Benim hiçbir suçum olmamasina ragmen bana bilgi verilmedi. Bana suçlu muamelesi yapildi" dedi.



"Ben bu kovanlari meraktan aldim"

Kovani çantaya kendisinin koymadigini iddia eden M.T., "Aylardir anlatmaya çalisiyorum. Bu kovan sonradan konuldu. Bana kumpas kuruldu. Bu kovan üzerinden gidilirse gerçek suçlu ortaya çikacaktir. Benim evimden çikan kovanlar özel güvenlik sirketlerindeki kovanlar ve egitim atisi yaptigim kovanlar. Ben ise bu kovanlari meraktan aldim, 12 tane silah alindi. Bu silahlar denetlenmedi” diye konustu.

Mardin’de ve Kastamonu’da görevde bulundugu sürede egitim verdigi süreçteki silahlarin ve kovanlarin incelenmesi talebinde bulunan M.T., "Bu kovanlar özel güvenlik sirketlerine ait kovanlar. Bunlar sirketlerin kovanlari ve ben de meraktan aldim, bana hatira kalsin diye. Evimde sakliyordum" seklinde konustu.



"FETÖ beni bu olaya kurban etti"

Olayin kendisinin üzerine yikilmaya çalistigini belirten M.T., "FETÖ beni seçti. Beni kurban etti. Çünkü ortada profesyonel bir cinayet var. Olayi benim üzerime yikmaya çalisiyorlar. Bu kovani koyanin kim oldugu bulunursa ortaya çikacaktir. Ben masumum. Benim üzerimden degil de kovanin üzerinden gidilirse bu olay çözülecektir" ifadelerini kullandi.

"Olay günü evimin bahçesinde iki kisi gördüm, robot resimlerini çizdim"

Evinin önünde öldürülen Muhittin Saglam’in esi Hatice Saglam ise saniktan sikayetçi oldugunu belirterek, "Ben olay yasanirken görmedim. Fakat evimin bahçesinde iki kisi gördüm. Bunlarin da robot resimlerini çizdirmistim. Karsilastirilmasini talep ediyorum" diye konustu.



"Olayin her boyutlariyla aydinlatilmasini bekliyoruz"

Müsteki Avukati Akif Güzel de 2012 yilinda gerçeklestirilen cinayetle ilgili sorusturmanin halen devam ettigini ifade ederek, "Üniversitenin genel sekreterinin öldürülmesi olayi bugüne kadar faili meçhul olarak geldi. O dönemin emniyet müdürü, mahkeme baskani, bassavcisi FETÖ’den ihraç edildi. Muhittin Saglam, üniversitede ihalelere bakiyordu ve korku içerisindeydi. Hatta tayin istemeyi bile düsündü. Bu yüzden biz organize bir cinayet oldugunu düsünüyoruz. Çünkü FETÖ silahli bir terör örgütü, 15 Temmuz’da bunu gördük. 2012 yilinda da bunu yapabilecegini düsünüyoruz. Sifreli çantaya kovan koyma imkani kimsenin yoktur. Bir kisinin evinde mermi kovani saklamasi meraktan olabilecegi gibi kendisini korumaktan da olabilir. Bizler, gerçegin ortaya çikartilmasini istiyoruz. Sanik, FETÖ ile ilgili yargilaniyor. Olayda kullanilan silahtan çikan bir mermi çekirdegini evinde sakliyor. Hayatin olagan akisina aykiri diye düsünüyoruz. Olayin aydinlatilmasini bekliyoruz" seklinde konustu.

Mahkeme heyeti, davadaki eksikliklerin giderilmesi için durusmayi 27 Nisan tarihine erteledi.

"Olayin faillerinin bulunmasini istiyoruz"

2019 yilinda öldürülen babasi Muhittin Saglam için imza kampanyasi baslatan Seyfettin Saglam ise durusma sonrasinda yaptigi açiklamada, "2012 yilinda babam vuruldu. Ilk defa 10 yil sonra dava açildi. Bundan sonra durusmalari takip edecegiz. Nasil bir karar çikacak bakacagiz. 10 yil sonra dava açildi, gelecek neyi gösterecek, bakacagiz. Olayin faillerinin bulunmasini istiyoruz. Kendimi çok stresli hissediyorum, iyi hissetmiyorum. Gelecekten umutluyum, adalete güveniyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA