Bulgaristan'da Hükümet Kuramayan Sosyalistler, Görevi Cumhurbaskani Radev'e Iade Etti

Bulgaristan’da hükümet kuramayan sosyalistler, görevi Cumhurbaskani Rumen Radev’e iade etti. Hak ve Özgürlükler Hareketi Lideri Mustafa Karadayi, erken genel seçimlerin 2 Nisan’da yapilmasini istedi.

Bulgaristan'da Hükümet Kuramayan Sosyalistler, Görevi Cumhurbaskani Radev'e Iade Etti
Bulgaristan’da Ekim ayinda yapilan genel seçimlerin ardindan hükümeti kurma süreci basarisiz sonuçlandi. Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev’in son olarak hükümeti kurma görevini verdigi Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) de anlasmaya varamadi. SBP Lideri Korneliya Ninova, hükümet kurma görevini almalarindan sekiz gün sonra bos dosyayi Cumhurbaskani’na teslim ederken, "Olagan kabine kurmak için çogunluk toplayamadik. Bunun için üçüncü görevi de bos dosyayla geri iade ediyorum" dedi.

Cumhurbaskani Rumen Radev ise yaptigi açiklamada, "Bu kez de çogunluk koalisyon bulunamadi ve erken genel seçimlere gidiyoruz" ifadelerini kullandi.

Üyelerinin çogunun Türklerin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Lideri Mustafa Karadayi, erken genel seçimlerin 2 Nisan tarihinde yapilmasini istedi. Ramazan Bayrami ve Paskalya Bayrami’nin seçimlere katilimi etkileyecegini kaydeden Karadayi, seçimlerin gereksiz oldugunu söyledi.

Karadayi, muhtemel yeni seçimlerden sonra da mecliste siyasi yapinin degismeyecegini ve bundan önceki 4 parlamentodan farkli olmayacagini belirtti.

48. meclisin ne zaman feshedilecegi ve yeni seçimlerin tarihi hakkindaki karari görüsmek üzere Cumhurbaskani Rumen Radev, Merkez Seçim Komisyonu ile istisareler yürütüyor. Bu sabah meclis kürsüsünde konusan Merkez Seçim Komisyon Baskani Kameliya Neykova, yeni seçimlerin en erken 2 Nisan’da yapilabilecegini söyledi.



Bundan sonraki süreçte Cumhurbaskani Rumen Radev 48. Parlamento’yu feshedecek, yeni teknokrat hükümeti tayin edecek ve yeni erken genel seçim tarihi belirleyecek.
Kaynak: İHA