Bakani Kirisci Açiklamasi 'Tüm Paydaslarimizla Birlikte 'Su Verimliligi Seferberligi' Baslattik'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Türkiye’de su an için kuraklik ve su kaynaklari açisindan büyük bir problem olmadigini fakat gerekli önlemlerin mutlaka alinmasi gerektigini kaydederek, “Su Verimliligi Seferberligi baslattik. Bu çerçevede, ülke çapinda düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sifir Israf’ temasiyla tüm canlilar için hayati önemde olan suya dikkat çekecegiz” dedi.

Bakani Kirisci Açiklamasi 'Tüm Paydaslarimizla Birlikte 'Su Verimliligi Seferberligi' Baslattik'
Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Adana’da bir otelde düzenlenen “Tarimin Yeni Yüzyili Üretime Gönül Verinler” ödül törenine katildi.

Programda konusan Bakan Kirisci, Isveç’in, Kur’an-i Kerim’in yakilmasina izin vermesinin hem ikiyüzlülük hem de nefret suçu oldugunu yapilan saygisizligi lanetledigini ifade etti.

Tarimin stratejik bir sektör ve gida konusunun milli güvenlik meselesi oldugunu söyleyerek tarim stratejilerine dair bilgilendirme yapan Kirisci, “2022 itibariyle tarim sektörüne ve üreticilere 40.4 milyar lira destek verdik. Bu destekler sadece maddi olanlar. Bunlarin içinde arpa, bugday ve sifir faizli kredi destekleri dahil degil. Yil sonu tahminlerine göre 2002 yilinda 98 bin ton olan bitkisel üretimin tüm zamanlarin rekoru olarak 128.6 milyon tona çikmasi bekleniyor. 11 ay boyunca 28.8 milyar dolar ihracat gerçeklesti. Bunun 30 milyar dolara ulasmasi bekleniyor. Türkiye ithal eden degil ihraç eden bir ülkedir. 91 milyar dolarlik dis ticaret fazlamiz var” dedi.



“Faizsiz kredi miktarini 200 bin TL’ye çikardik”

Çiftçiye verilen yeni hizmetleri de anlatan Bakan Kirisci, “Bu yil Mart ayinda 1 milyon 152 bin çiftçimize ödenmesi gereken 8,6 milyar TL mazot ve gübre destegimizi, 2022 Kasim itibariyla ayni olarak kullandirmaya basladik. Mazot ve gübre desteklemeleri, bundan sonra her yil bu takvim çerçevesinde, yani çiftçimizin destege en çok ihtiyaç duydugu; ekim döneminde ayni olarak kullanilacak. Ayrica Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatiflerinin verdigi 100 bin TL tutarindaki faizsiz kredi miktarini 200 bin TL’ye çikardik” seklinde konustu.



TarimCebimde mobil uygulamasi

Tarim sektöründe dijital alanda da adimlar atildiginin altini çizen Bakan Kirisci, "1 Ocak’tan itibaren de TarimCebimde mobil uygulamasini kiymetli çiftçilerimizin hizmetine sunduk. ‘Gelecek Tarimda, Tarim Cebimde’ diyerek hizmete aldigimiz uygulama, üretim planlamasinin en önemli araçlarindan biri olacaktir. Ayrica bu uygulama sadece çiftçilerin degil tüm vatandaslarin kullanmasi gereken bir uygulamadir. Örnegin kurbanlik koyun alacak olan vatandas, hayvanin küpe numarasini uygulamaya girerek onun saglik durumu, geçmisi, asilari hakkinda bilgi alabilecekler” diye konustu.



“Karatas Tarima Dayali Sera OSB’si tamamlandiginda, Türkiye’nin en büyük sera kümelenmesi olacak”

Bakan Kirisci, Avrupa’nin ilk ve tek su ürünleri OSB’si olacak Adana Karatas Su Ürünleri TDIOSB ile yine Karatas Tarima Dayali Sera OSB’nin 2023 yatirim programina alindigini belirterek, “Faaliyete geçtiginde, 60 bin ton ilave üretim saglayacak Su Ürünleri TDIOSB ile Adana’nin bu alandaki üretimi yüzde 12,7’lik artisi yakalayacaktir. 2,2 milyar tutar yatirimi ile 3 bin kisiye istihdam saglayacak proje ile bölgenin enerji ihtiyaci, saha içerisinde planlanan günes enerjisinden karsilanacaktir. Kesinlesen alani ve genisleme alani ile birlikte 4 bin dekara ulasacak Karatas Tarima Dayali Sera OSB’si tamamlandiginda, Türkiye’nin en büyük sera kümelenmesi olacaktir” dedi.



‘Su Verimliligi Seferberligi’ baslattik

Bakan Kirisci, Türkiye’nin bugün için su fakiri bir ülke olmadigini buna karsin su kaynaklarinin ileriki yillarda azalacagi gerçeginin göz ardi edilmemesi gerektigini söyledi.

Gerekli tedbirler alinmadigi takdirde Akdeniz Havzasi’ndaki diger ülkelerde oldugu gibi Türkiye’de de su kaynaklarinin azalacagini ifade eden Kirisci, bu azalmanin yüzyil içinde tahminlere göre yüzde 25 civarinda olacagini belirtti.

Bakan Vahit Kirisci, “Su Yönetimi Genel Müdürlügümüz araciligiyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz ve tüm paydaslarimizla birlikte ‘Su Verimliligi Seferberligi’ baslattik. Bu kapsamda, ülke çapinda düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sifir Israf’ temasiyla tüm canlilar için hayati önemde olan suya dikkat çekecegiz” diye konustu.

Programin sonunda Bakanligin desteklerini degerlendirerek Türkiye’de katma degeri yüksek üretimler yapan çiftçilere, ilgili sektörlerde basarili olan girisimcilere, sirketlere ve kurumlara ‘Üretime Gönül Verenler’ ödülleri dagitildi.
Kaynak: İHA