Ayni Gün, Ayni Ay Ve Ayni Yil Dogdugu Beyin Ölümü Gerçeklesen Hastanin Bagislanan Böbregiyle Sagligina Kavustu

Çanakkale’de yüksek tansiyona bagli olarak böbrek yetmezligi nedeniyle 12 yildir diyalize giren Muzaffer Göksal (75), 1 yil önce böbrek nakli için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Organ Nakil Merkezi’ne basvurdu. 18.05.1947 tarihinde dogan Muzaffer Göksal, 6 gün önce Bursa’da ayni gün, ayni ay ve ayni yil dogdugu beyin ölümü gerçeklesen hasta I.S.’nin ailesi tarafindan bagislanan böbreginin nakledilmesiyle sagligina kavustu.

Ayni Gün, Ayni Ay Ve Ayni Yil Dogdugu Beyin Ölümü Gerçeklesen Hastanin Bagislanan Böbregiyle Sagligina Kavustu


Tekirdag’da yasayan Muzaffer Göksal, 12 yil önce yüksek tansiyona bagli olarak böbrek yetmezligine yakalandi. Doktora giden Muzaffer Göksal’a yapilan tedavi sonrasi böbrek nakli olmasi yada diyalize girmesi gerektigi bildirildi.

Ailesinde doku uyum olmamasi sebebiyle Muzaffer Göksal diyalize girmeye basladi.

Muzaffer Göksal, böbrek nakli için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi’ne basvurdu. Yaklasik 10 yil boyunca böbrek nakli bekleyen Muzaffer Göksal, bir yil önce ÇOMÜ Hastanesi Organ Nakil Merkezi’ne böbrek nakli için basvurarak beklemeye basladi.

Bursa’da geçtigimiz hafta I.S.’nin beyin ölümü gerçeklesmesi sonrasi ailesi organlarini bagislama karari aldi. 18.05.1947 tarihinde dogan Muzaffer Göksal’a, doku uyum testlerinde belirlenen uygunluk sonrasi ayni gün, ayni ay ve ayni yil dogdugu beyin ölümü gerçeklesen hasta I.S.’nin böbregi 18 Ocak tarihinde 3 saat süren operasyonla basarili bir sekilde nakledildi. Muzaffer Göksal, ayni gün dogdugu I.S.’nin kendisine nakledilen böbregiyle tekrar sagligina kavustu.

ÇOMÜ Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, “Muzaffer bey, 12 yil önce yüksek tansiyona bagli olarak böbrek yetmezligi yasiyor. Doktora gidiyor tedavisinde böbrek nakli yada diyalize girmesi isteniyor. Aile içinde doku uyumu olmadigi için diyaliz makinesine baglanmak zorunda kaliyor. 12 yildir diyalize giren bir hastamizdir. Kendisi bir umut Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezine müracaat ediyor. Orada 10 yili askin bir süredir böbrek nakli için sira bekliyor ama sira gelmiyor. Sonrasinda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezimize kayit oluyor. 1 yil içerisinde kendisine uygun böbrek bulunuyor. 18 Ocak tarihinde Bursa’da beyin ölümü gerçeklesen bir hastanin doku uygunluk testlerinde Muzaffer beye nakil için uyumlu oldugu belirlendi. Kendisini merkezimize davet ettik. Merkezimizde gerekli degerlendirme sonrasi 3 saatlik bir operasyonla böbregi naklettik” dedi.

Ameliyat sonrasi dikkatlerini çeken ilginç bir durum oldugunu da belirten Prof. Dr. Cabir Alan, sunlari söyledi:

“Muzaffer bey ile bagisi yapan kisinin dogum tarihleri birebir ayniydi yani ikisi de ayni gün dogmus. Bu hem bizim için hem hastamiz için hos bir tesadüf oldu. Muzaffer beye nakledilen böbrek suanda çok iyi durumda, günlük 2.5 litrelik bir idrar çikisi var. Muzaffer bey artik diyaliz makinasindan kurtuldu. Hastamizi birkaç gün içinde taburcu edecegiz.”

Ülkede yasanan böbrek yetmezliginin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabet olduguna da dikkat çeken Alan, sözlerine söyle devam etti:

“Özellikle ailesinde böyle olan bireylerin mutlaka periyodik araliklarla aile hekimi, üroloji, dahiliye uzmanina kendilerine göstermelerini faydasi var. Ben vatandaslarimizi organ nakli olmasi konusunda duyarli olmaya davet ediyorum.”

Böbrek nakli olmadan önce günlük hayatinda bir takim zorluklar yasadigini anlatan Muzaffer Göksal, “Islerimi yaparken zorlaniyordum, halsizlik yasiyordum. Diyalize girdigim zaman uzun sürüyordu. Fakat böbrek nakli olduktan sonra rahatladim. Sagligima kavustum. Yeniden dünyaya geldim. Çalisabilecegim, islerimi yapabilecegim. Hocalarima da çok tesekkür ederim. Böbrek nakli konusunda bagis yapmak isteyen vatandaslar çekinmesinler, korkmasinlar. Insanlar hayatlari boyunca tek böbrekle de yasayabiliyor. Böbrek nakli bekleyen hastalar için organ nakli bagisi yapip, hasta olmaktan yatalak olmaktan kurtarsinlar” diye konustu.

Kaynak: İHA