Anadolu Üniversitesi Ar-Ge Ve Inovasyon Alanindaki Basarisini Sürdürüyor

Anadolu Üniversitesi sosyal bilimlerden saglik bilimlerine; arastirma, gelistirme, inovasyon ve girisimcilik alanlarinda basarili çalismalara imza atmaya devam ediyor. Bu çerçevede 2022 yilinda da yürütülen çalismalar proje, üniversite-sektör is birlikleri, fikri hakka konu çalismalar ve girisimcilik temalari altinda devam etti.

Anadolu Üniversitesi Ar-Ge Ve Inovasyon Alanindaki Basarisini Sürdürüyor


TÜBITAK ARDEB 1001 Programi içerisinde Gençlik ve Spor Bakanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi arasinda imzalanan is birligi protokolü çerçevesinde açilan “Spor Arastirmalari” çerçevesinde Prof. Dr. Mehmet Yanardag’in proje yürütücüsü oldugu “Özel gereksinimi olan ve olmayan çocuga sahip ebeveynlerin fiziksel aktivite davranislarini degistirmeye yönelik web 2.0-model temelli müdahale programinin tasarimi ve etkililik analizi” isimli proje kabul edildi. TÜBITAK ARDEB 1001: Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi içinde destek almaya hak kazanan “Animasyon egitiminde disiplinlerarasi bir yaklasim: ‘medikal animasyon’ ders tasarimi, uygulamasi ve degerlendirmesi” isimli proje, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden destek alan ilk TÜBITAK ARDEB 1001 projesi oldu. Doç. Dr. Çigdem Tas Alicenap’in yürütücüsü oldugu farkli disiplinlerden arastirmacilarin yer aldigi projede medikal animasyon alaninda disiplinlerarasi bir ders programi elde edilmesi hedeflendi.

Prof. Dr. Ibrahim Halil Diken’in proje yürütücüsü oldugu ve destek almaya hak kazanan “Proje DilDa: Özel gereksinimli ögrencilerin dil becerilerini destekleme ve problem davranislari ile bas etmede ilkokul ögretmenlerinin mesleki gelisimlerine yönelik çevrimiçi platformun gelistirilmesi ve etkililiginin sinanmasi” isimli proje TÜBITAK ARDEB 1001: Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi çerçevesinde desteklenmeye hak kazandi.

Ayrica yeni olusturulan TÜBITAK 4008: Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayici Toplum Uygulamalari Destekleme Programi içerisinde Doç. Dr. Aysun Çolak’in proje yürütücüsü oldugu “Olumlu davranissal destek: genel egitim ortamlarinda alternatif davranis yönetimi” isimli proje ve Ars. Gör. Dr. Serife Sahin proje yürütücüsü oldugu “Ebeveyn Okulu: Otizm spektrum bozukluguna sahip bireylerin ergenlik dönemi problem davranislari ve yenilikçi bas etme yollari” isimli projeler de destek almaya hak kazandi.

Prof. Dr. Semra Günay’in proje yürütücüsü oldugu “Inönü’den Sakarya’ya Milli Mücadele Rotasinin Olusturulmasi ve Etkilerinin Izlenmesi” isimli proje de TÜBITAK ARDEB 3005: Sosyal ve Beseri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Arastirma Destek Programi çerçevesinde destek aldi. Proje, Anadolu Üniversitesi’nin yürütücüsü oldugu ilk TÜBITAK 3005 projesi olup, ayni zamanda Turizm Fakültesi’nden destek almaya hak kazanan ilk TÜBITAK ARDEB projesi olarak belirlendi.

Doç. Dr. Elvan Günel’in proje yürütücüsü oldugu “Ögrencilerle geçmisin pesinde: sosyal bilgiler egitimi baglaminda müzeler ve tarihi mekânlarda ögrenme etkinliklerinin gelistirilmesi ve uygulanmasi” isimli proje, TÜBITAK 4004: Doga Egitimi ve Bilim Okullari programi içerisinde destek almaya hak kazandi.

Oyun ve animasyon alanlarinda çalisanlarin bireysel ve takimlar halinde üretime geçebilecekleri bir platform sunulmasi amaciyla “Oyun ve Animasyon Gelistirme Merkezi” projesi baslatildi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan Üreten Sehirler Programi çerçevesinde finanse edilen ve Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi (BEBKA) destegiyle yürütülen projede Games United ve Eskisehir Ticaret Odasi ortak olarak yer aldi.

“Üniversite-sanayi is birligi çerçevesinde pek çok çalisma gerçeklestirildi”

ARINKOM TTO Üniversite Sanayi Is Birligi Koordinatörlügü tarafindan son dönemde yürütülen çalismalar çerçevesinde özellikle engelli/dezavantajli bireylerin is hayatina katilimi, Türkiye’de kadinlarin esit siyasi katilim ve karar alma mekanizmalari için güçlendirilmesi, mevsimlik tarim çocuk isçiligine yönelik interaktif e-ders yazilimlarinin tasarimi ve gelistirilmesi, yasam boyu ögrenme faaliyetleri için e-ögrenme platformu gelistirilmesi, beyaz esyalar için dogaya dost tasarimlar çerçevesinde basarili uygulamalar gerçeklestirildi.

Bu is birlikleri sanayi ve sektör kuruluslari ile çikti odakli tasarlanarak Ar-Ge ve tasarim merkezleri basta olmak üzere bakanliklar, büyük sanayi kuruluslari, KOBI’ler ve uluslararasi kuruluslar ile hayata geçirildi. Anadolu Üniversitesi çatisi altinda saglik bilimleri ve eczacilik alanlarindaki çalismalara ek olarak sosyal ve beserî bilimler konularinin Ar-Ge ögeleri ile birlestirilmesiyle sosyal etkisi yüksek bu projeler, üniversitelerin üçüncü misyonu olan topluma katki açisindan da ekosisteme önemli katkilar sagliyor.

Bu çerçevede Anadolu Üniversitesi 2022 yilinda yaklasik 20 uluslararasi proje çalismasinda basarili bir sekilde yer aldi. 2022 yilinda kabul edilen VOICEU: Values of Interwoven Cultures in European Union isimli proje Anadolu Üniversitesi’nin kabul edilen ilk Jean Monnet Module projesi oldu. Proje içerisinde lisansüstü ve çevrim içi dersler, simülasyon faaliyetleri, is birligi görüsmeleri gibi çalismalarin yani sira Açikögretim Sistemi içinde kurulan Avrupa Çalismalari Ögrenci Toplulugu bünyesinde her ay gerçeklesen söylesiler tüm katilimcilarin erisimine sunuluyor.

2022 yili içerisinde Anadolu Üniversitesinin hak sahibi oldugu 7 ulusal, 6 uluslararasi patent basvurusu yapildi. Yine 2022 yili içerisinde Anadolu Üniversitesi’nin hak sahibi oldugu 14 ulusal patent basvurusu tescil ile sonuçlandi. Ulusal basvurulardan rüçhan alinarak yapilan 16782324.4 basvuru numarali "Method and system for realizing character input by means of eye movement" baslikli uluslararasi Avrupa patent basvurusu 2022 yilinda tescil ile sonuçlandi. Bu çerçevede 2017 yilindan bu yana Anadolu Üniversitesi hak sahipliginde yapilmis 72 ulusal, 57 uluslararasi patent basvurusu bulunuyor. Bu basvurulardan basta Avrupa Patent olmak üzere 11 uluslararasi patent ve 51 ulusal patent tescil almaya hak kazandi.

“Akademik girisimler devam ediyor”

Anadolu Üniversitesi, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskisehir Teknik Üniversitesi is birliginde olusturulan ARINKOM TTO ve ETTOM tarafindan yürütülen BIGG TEAM Girisimcilik Destekleme Programi’nda yer alan ve desteklenmeye hak kazanan Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Semra Günay “Akuafonik tarim ile yeni ürünlerin ekonomiye kazandirilmasi/gida güvenligi ve güvencesinde iyilesme” isimli projesiyle TÜBITAK’a basvuru yaparak 450 bin TL’lik hibe destegini alarak 3B Eko Tarim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi’ni kurdu. Ayrica Eczacilik Fakültesi Ögretim Elemani Ögr. Gör. Pervin Soyer “Dogal içerikli oral sprey gelistirilmesi” projesiyle TÜBITAK’a basvuru yaparak 450 bin TL’lik hibe destegini alarak Biovarius Biyoteknoloji Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi’ni kurdu.
Kaynak: İHA