ABD'nin Eski Baskan Yardimcisi Mike Pence'in Evinde Gizli Belgeler Bulundu

ABD’nin eski Baskani Donald Trump’in yardimcisi Mike Pence’in evinde geçtigimiz hafta gizli belgeler bulundugu ve belgelerin Federal Sorusturma Bürosu’na (FBI) teslim edildigi bildirildi.

ABD'nin Eski Baskan Yardimcisi Mike Pence'in Evinde Gizli Belgeler Bulundu


ABD’de üst düzey yetkililerin evlerinden ve ofislerinden gizli belgeler çikmaya devam ediyor. ABD Baskani Joe Biden’in ardinda eski Baskani Donald Trump’in yardimcisi Mike Pence’in Indiana’daki evinde de geçtigimiz hafta gizli belgeler bulundugu açiklandi. Pence’in evinde bulunan belgelerin Federal Sorusturma Bürosu’na (FBI) teslim edildigi ve Ulusal Arsivler ve Kayitlar Idaresi’nin belgeler konusunda bilgilendirildigi aktarildi. FBI’in söz konusu belgeleri Pence’in evine gelerek teslim aldigi açiklandi. Pence’in avukati yaptigi yazili açiklamada, gizli ibareli az sayida belgenin “yanlislikla” kutulanarak, Trump’in baskanliginin sonunda Bay Pence’in evine tasindigini aktararak, Pence’in Baskan Biden’in Wilmington’daki evinde gizli belgelerin bulunmasinin ardindan evindeki belgeleri incelemek için bu konuda uzman bir avukati arayarak destek aldigini açikladi.

Gizli belgelerin içerigi konusunda kamuoyuna bilgi verilmedi.

Gizli belge skandali

Trump’in Florida eyaletinde yer alan Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesinde 8 Agustos 2022’de FBI tarafindan yapilan aramada gizli belgeler bulunmus ve Trump hakkinda sorusturma açilmisti. 2 Kasim 2022’de ise Baskan Biden’in, Pensilvanya Üniversitesi’nin Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katilim Merkezi’nde fahri profesör olarak görev yaptigi sirada baskent Washington DC’de kullandigi ofisinde, 20 Aralik 2022’te ve 12 Ocak’ta Delaware eyaletinde yer alan Wilmington’daki konutunun garajinda ve deposunda Baskan Yardimciligi döneminden kalma “gizli belgeler” bulunmustu.

ABD Adalet Bakani Merrick Garland konuya iliskin yaptigi açiklamada, Biden’in ofisinde ve konutunda bulunan gizli belgeler ile ilgili sorusturmayi yürütmesi için özel savci Robert Hur’ün atandigini duyurmustu.

ABD’de Baskanlik Kayitlari Yasasi uyarinca, bir yönetim sona erdiginde Beyaz Saray kayitlarinin Ulusal Arsivlere gitmesi gerekiyor. Bu tür dosyalarin güvenli bir sekilde saklanmasi gerektigi yönünde düzenlemeler bulunuyor.
Kaynak: İHA