Koruma Altindaki Köpekbaligi, Kiyiya Yakin Görüntülendi

Mugla kiyalarinda son günlerde sikça görülen balik türleri içinde köpekbaligi türleri de vatandaslarin ilgisini çekiyor. Milas Ören Mahallesinde kiyiya yakin alanda 1 metre boyundaki köpekbaligi vatandaslar tarafindan cep telefonu ile görüntülendi.

Koruma Altindaki Köpekbaligi, Kiyiya Yakin Görüntülendi
Izmir Urla’da balikçilarin aglarina takilan 10 metre boyundaki camgöz türü ve koruma altindaki köpekbaliginin ardindan Milas Ören sahilinde kiyiya yakin alanda yaklasik bir metre boyundaki yavru bir köpek baligi vatandaslar tarafindan cep telefonu ile görüntülendi.

Kiyiya yakin sularda avlanan yavru köpekbaligi türünün nesli tehlike altinda olan ve koruma altinda bulunan kum köpekbaligi ve mavi köpekbaligi oldugu açiklandi. Türkiye karasularinda 36 tür köpekbaligi türü bulundugu ve bunlardan 20’sinin konuma altinda oldugu açiklandi.

Mugla Siki Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Filiz, görülen türün Mugla kiyilarinda görülen bir tür oldugunu belirterek, “Köpekbaliklari aslinda bizim sularimizda bilinen türler. Bugün yeni görülmüs bir baliktan bahsetmiyoruz. Uzun zamandir burada. Aslinda köpekbaliklari dinozorlardan önce vardi, hala varlar ve hayatlarini devam ettirecek gibi gözüküyorlar. Denizlerimizde 36 türe yakin köpekbaligi var. Bunlarin yaklasik 20’si koruma altinda. Birçok köpekbaligi türü bugün insana karsi koruma altinda. Çünkü soylari tükenmek üzere. Bugün niye köpekbaliklarini neden çok konusuyoruz. Son zamanlarda olmamasi gereken yerlerde görüntülenen köpek baliklari, ya da koruma altinda olup da denizde yasamasi gereken balikçinin aginda son bulan bir köpekbaligi hayati hakkinda konusuyoruz. Özellikle insanlarin kiyiya yakin yerlerde köpekbaliklarini görmeleri ve görüntülemeleri insanlarda büyük bir heyecan ve soru isaretini beraberinde getiriyor. Köpek baliklarinin bugün bizim kiyalarimizda görülmesinin çok kesin olmamakla beraber birkaç neden baglayabiliyoruz. Bunlardan birisi de en basta iklim degisikligi. Bunun ardindan köpek baliklarinin yasadiklari ortamlar olan uyum yeteneklerini sayabiliyoruz. Bunun yaninda artan insan nüfusu ile beraber aktivitelerin artmasi. Bir deger etken de aslinda bu olumlu bir etken denizde yapilan koruma çalismalarinin iyi olmasi. Iklim degisikligi ya da küre le isinma etkene bu köpek baliklari türlerinin kiyiya yaklasmasina bir etken olabilir. Bununla ilgili elimizde bilimsel bir veri yok ama birçok etmeni bir araya getirdigimizde bunun bir etkisi oldugunu söyleyebiliyoruz. Köpekbaliklarinin varligindan bu kadar korkulmamasi gerekiyor. Çünkü bir alanda üst avci dedigimiz bu köpekbaliklari, fok, yunus ve akya baligi gibi türler varsa biz sunu anlariz. Orasi saglik ve temiz bir yerdir. Çünkü köpekbaliklari hem saglikli bir ekosistemin göstergesidir, hem de onlarin teminatidir. O alanlar onlar olugu sürece temizdir. Insanlar saglikli denizlerin tadini hem besin anlaminda hem de yaz tatili anlaminda çikartabiliyorsak bu tamamen köpekbaligi gibi canlilarin sayesindedir. Korkmak yerine bu canlilari biraz daha iyi anlamak ve onlari gördügümüz yerde çok onlara yaklasmada, uzaktan izlemek ve gözlemlemek yeterli olacaktir. Elimizdeki görüntüdeki tür görüntüden tespit etmek zor ama kum köpekbaligi yavrusu veya yüzgeçlerine bakarsak mavi köpekbaligina da benziyor. Her ikisi de koruma altinda olan türlerdir” dedi.

Kaynak: İHA