Sosyolog Palabiyik Açiklamasi 'HDP, Bölgedeki Vekil Kontenjanlarini DEVA Ve Gelecek Partileri Ile Bölüstü'

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Sosyolog Prof. Dr. Adem Palabiyik, gündeme dair yaptigi açiklamasinda HDP’nin, özellikle Dogu ve Güneydogu’daki vekil kontenjanlarini DEVA ve Gelecek partileri ile bölüstügünü söyledi.

Sosyolog Palabiyik Açiklamasi 'HDP, Bölgedeki Vekil Kontenjanlarini DEVA Ve Gelecek Partileri Ile Bölüstü'
HDP’nin özellikle seçimler için baska partilere de kapi araladigini ve bu sebeple istedigi bakanliklar konusunda diretecegine yönelik IHA muhabirine açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Adem Palabiyik, "HDP, altili masaya uyguladigi santajda ikinci boyuta evrildi ve yeni bir asamaya geçti. HDP’nin simdiki adimi, altili masaya dayattigi bütün ilkeleri kabul etmesi yönündeki baskisi olacaktir. Çünkü bakanlik ve Diyarbakir annelerini pasiflestirmek isteyen HDP, altili masadan ilk bunlari isteyecektir. Fakat bunu yaparken DEVA ve Gelecek partilerinin de olurlarini alabilmek için bölge vekil kontenjanlarini DEVA ve Gelecek partilerine hediye edecek. CHP ile anlasmasi ise büyük illerde devam ediyor. Çünkü CHP’nin, çesitli illerdeki tercihleri ile zaten HDP’nin tercihleri örtüsüyor, bu sebepten bölgede HDP’nin oy aldigi iller için bir pazarlik yapilmadi. CHP ile yapilan pazarlik büyüksehirlere dayaniyor ve bakanlik üzerinden devam ediyor" dedi.

"DEVA ve Gelecek parti adaylarini HDP belirleyecek"

HDP’nin, DEVA ve Gelecek partileri temsilcileri ile sik sik görüstügünü belirten Prof. Dr. Palabiyik, "PKK’nin siyasal taleplerinin HDP üzerinden yürüdügünü biliyoruz. Ama bu taleplerin kapatma davasi ile asikâr oldugu iyice anlasildi. Buna ragmen DEVA ve Gelecek partilerinin, HDP’nin isteklerine ‘evet’ diyerek bölge vekillerine ortak olmak istemesi, inanilir gibi degil. Mecliste grup kurmak isteyen DEVA ve Gelecek partilerinin, HDP’nin taleplerine sicak bakmasi için HDP’nin yapamayacagi neredeyse yok. Özellikle Van, Diyarbakir, Mus, Hakkari, Sirnak, Mardin, Bitlis, Bingöl, Tunceli gibi illerde HDP’nin DEVA ve Gelecek partileri ile anlastigi biliniyor. Büyüksehirlerde de benzer hesaplar yapiliyor. Ama asil amaç bölgede AK Parti’ye engel olabilmek. Çünkü HDP, Cumhurbaskani seçimlerinde süreci ikinci tura birakmanin hesabini yapiyor ve böylece vazgeçilmez hale gelmek istiyor. Seçimlerde verecegi vekil destegi ile gücünü hissettirmeye çalisiyor. Ayrica, seçim sonrasinda talepleri kabul edilmezse verdigi hediye vekilleri de geri almayi planliyor. Çünkü HDP, DEVA ve Gelecek için belirlenen isimlerin birçogu için kendi kararini vermeyi planliyor. Yani DEVA ve Gelecek için bazi isimleri kendi belirlemek istiyor. HDP tarafindan belirlenen isimler ise AK Parti’den oy çalabilmek için sürece itiraz etmeyecekler ve bu da planin bir parçasidir" ifadelerini kullandi.

"Ahmet Türk’ün açiklamasi DEVA’ya sempati kazandirdi"

Ahmet Türk’ün geçtigimiz günlerde DEVA partisinin açikladigi eylem planindaki bazi maddeleri sicak karsiladigina dikkat çeken Palbiyik, “AK Parti’nin çoktan çözdügü ama çözülmemis gibi gösterilen bazi hususlarin DEVA tarafindan çözülecekmis gibi sunulmasi, bir anda reklamlastirilarak gündeme alindi. Türk’ün bu çikisi bölgede DEVA’yi sempatik gösterme çabasidir. AK Parti’nin bu plani bölge halkina anlatmasi gerekiyor. Bunun için acilen çalismalarin baslatilmasi gerekiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA