Ahlat'taki Tekstil Atölyeleri Kadin Istihdamina Büyük Katki Sagliyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde son yillarda açilan tekstil atölyeleri kadin istihdamina büyük katki sagliyor.

Ahlat'taki Tekstil Atölyeleri Kadin Istihdamina Büyük Katki Sagliyor
Daha önceleri batili sehirlerde bu isi yürüten is insanlarinin dogduklari sehirlere vefa borçlarini ödemek, kadin istihdamina katki saglamak ve tekstil sektöründe kentin potansiyelini ortaya çikarmak amaciyla kurduklari tekstil atölyelerinde üretim son hiziyla devam ediyor. Kurulan tekstil atölyelerinde çalisan personelin yüzde 80 ile 90’ini kadinlar olustururken, is hayatina atilan kadinlar ise ayaklarinin üzerinde durmanin onurunu yasiyor.

“Kadin istihdamina önem veriyoruz”

Istanbul’da tekstil alaninda faaliyet yürüttüklerini belirten tekstil atölyesi ortagi Fehmi Gündogan, memleketleri olan Ahlat ilçesinde de istihdama katki saglamak ve tekstil sektöründe kentin potansiyelini açiga çikarmak için 1 yil önce tekstil atölyesi kurarak üretime basladiklarini söyledi.

Gündogan, “Firmamiz bayan panduf, patik ve erkek boxser grubunda üretim yapmaktadir. Uzun yillar Istanbul’da üretim yaptik ve ben Ahlatli olarak dogdugum, büyüdügüm topraklara ahde vefayi göstermek için geçen yil burada bir olusuma girdik. Çok sükür basarili da olduk. Su an için 70 kisi istihdam ediyoruz. Çalisanlarimizin yüzde 90’i kadin. Kadin istihdamina önem veriyoruz. Burada kurdugumuz tekstil fabrikamiz bir entegre tesis. Sadece fason üretim degil, kendi kumasimizi alip kendi üretimimizi yapiyoruz. Nakisimiz, baskimiz, dikimhanemiz, lazerimiz, laminasyonumuz komple burada. Disaridan hiçbir destek ya da ürün almadan burada ürün üretmekteyiz” dedi.

Ilçede faaliyet gösteren bir baska tekstil atölyesinin sahibi Saffet Kutas ise “Uzun yillar Istanbul’da isletmecilik yaptim. Daha sonra kendi memleketimize döndük. Burada Ahlat’ta bu isin olmadigini gördük. Insanlarin issiz oldugunu gördük. Bu isletmecilige burada basladik. Ilk basta 45 kisiyle basladik. Su anki kapasitemiz 110 kisi. Bu çalisanlarin yüzde 80’i kadin. Kadin istihdamina agirlik veriyoruz” diye konustu.



“Kendi paramizi kazaniyoruz”

Tekstil atölyesinde çalisan kadinlardan Ebru Tiryaki de çalisip kendi paralarini kazanmaktan mutluluk duyduklarini belirterek, “1 yil oldu burada çalisali. Çok memnunuz. Burasi çok güzel bir istihdam alani. Dogu’da bayanlarin çalismasi zor bir durum. Buradaki çalisanlarin çogu bayan agirlikli oldugu için çok memnunuz. Gelirimiz var, ailemize destek çikiyoruz, kendimize destek çikiyoruz. Kimseye bir muhtaçligimiz olmadan yasayabiliyoruz” dedi.



“Kendi ayagimizin üzerinde durabiliyoruz”

Tekstilde çalisan Hülya Sarkbülbülü ise bir yili askin sürededir çalistigini ifade ederek, “Öncelikle bu is yerini açan, is verenlerime ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Benim gibi buranin çalisanlarinin yüzde 90’i bayan. Önceleri is istihdami yoktu burada, özellikle bayanlara hiç yoktu. Su anda is istihdami var aile bütçesine de katkida bulunuyoruz. Özgüvenimiz var, kendi ayagimizin üzerinde durabiliyoruz. Emegi geçen herkese sonsuz tesekkür ediyorum. Diger is adamlarina da sesleniyorum. Memleketimize sahip çikalim ve özellikle bayanlara böyle is imkanlari sunalim” diye konustu.

Kaynak: İHA