Sel Sularinin Yiktigi 400 Yillik Tarihi Tas Kemer Köprü Restore Ediliyor

Artvin’in Arhavi ilçesinde geçmiste yasanan sellerde zarar gören 400 yillik tarihi tas kemer köprü, restorasyon çalismalarinin ardindan hizmete açilacak.

Sel Sularinin Yiktigi 400 Yillik Tarihi Tas Kemer Köprü Restore Ediliyor
Artvin’in Arhavi ilçesi Orçi Deresi üzerinde bulunan, 1600’lü yillarin basinda insa edilen, çift yavrulu tas kemer köprü uzun yillar bölge halkina hizmet ettikten sonra, 1990’li yillarda sel sularina yenik düserek bir bölümü yikilmisti. Uzun süredir restorasyonu beklenen köprüde bugünlerde hummali restore çalismasi gerçeklesiyor.

Dogu Karadeniz’in nadir eserlerinden biri olan çift yavrulu tas köprü, ilk yikimdan sonra ana kemerin saglam, gövdesine irtibati agaç kalaslarla baglanarak uzun yillar kullanildi. 1993 yilinin Mart ayinda ahsap yapi ile birlikte ana kemerde yikilarak, köprüden geriye ayaklardan ve tali gözlerden olusan çok küçük bir satih kaldi. Uzun yillardir ihmal edilen 400 yillik kemer köprü, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan bugünlerde restorasyon çalismasi baslatildi. Devam eden restorasyon çalismasin 2024 yilinda tamamlanmasi planlanirken bölge halki köprünün restore edilmesinden oldukça mutlu.

"Çocuklugum bu köprünün altinda yüzerek geçti" diyen Kemer Köprü Köyü Muhtari Mehmet Ermis, “Çok eskilerde balik tutmak için dinamit atilirdi. Sonrada zamanla hasar alinca sel nedeniyle bir gün yikildi. Bir türlüde köprünün onarilmasi gerçeklesmedi. Bizim kemer köprümüz 3 açilidir. Bu nedenle Karadeniz’de esi benzeri olmayan bir köprüdür. Köprü tamamlandiginda turizm canlandiracak. Çifte köprü yolu üzerinde olmasi bu anlamda ayri bir önem tasiyor. Bizim için sevindirici bir gelisme oldu. Köprünün bir an önce eski günlerine kavusmasini bekliyoruz, emegi geçenlere tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA