SBTÜ Avuç Büyüklügündeki Dev Sarimsagi Çogaltilmayi Basardi

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Türkiye’de yetisen sarimsak genotiplerini sürgün ucu kültürü yöntemi ile çogaltmayi basararak 1 dis sarimsaktan yüzlerce sarimsak elde etti, avuç büyüklügündeki süper sarimsak üretimi bu sekilde yayginlastirilmis olacak.

SBTÜ Avuç Büyüklügündeki Dev Sarimsagi Çogaltilmayi Basardi
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) ülke tarimin gelismesi adina yaptigi ARGE çalismalariyla dikkatleri üzerine çekiyor. Üniversitede son olarak bitki doku kültürü laboratuvarlarina farkli yörelerden getirilen dogal sarimsaklar ve tescili alinmis sarimsaklar üzerinde laboratuvar çalismalari yapiliyor.

SBTÜ akademisyenleri, tescili alinmis Kastamonu Tasköprü ve İçel Alata sarimsaklarinin yani sira; Kirklareli, Kibris, Kilis illerinde dogada kendiliginden yetisen sarimsaklar üzerinde çalisarak, 1 dis sarimsaktan yüzlerce sarimsak üretmeyi basardi.

Üzerinde çalisilan sarimsak türlerinden tescilli Alata sarimsagi, dis sayisi ve boyutuyla dikkat çekiyor. Diger sarimsaklardan 4-5 kat büyüklükteki bu tür köklenme asamasinin ardindan araziye aktarimi yapilarak üretime sunulacak. Bir tek disi tam bir sarimsak büyüklügünde olan Alata sarimsagi ’dev sarimsak’ olarak biliniyor.

Süper dev sarimsak dikkat çekiyor

SBTÜ Tarim Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi. Gökhan Baktemur, üzerinde çalistiklari sarimsaklarin laboratuvar kosullarinda yetistirildigini belirterek, “Sarimsak ülkemizde ve dünyada yetistiriciligi yapilan yaygin bir tür. Besleyiciligin yani sira soframizin da vazgeçilmez bir sebzesi. Antioksidanca da zengin olmasi bu sebze türünün önemini daha çok ortaya çikariyor. Biz doku kültürü laboratuvarimizda farkli iklimlerden topladigimiz sarimsaklar ve Türkiye’de yetistirilmis tescilli olan sarimsaklarimizin in vitro kosullarda yetistiriciligine yönelik çalismalar yapiyoruz. Türkiye’de en fazla sarimsak yetistiriciligi Güneydogu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yapiliyor. En fazla üreten illerden birisi de Kastamonu Tasköprü sarimsagidir. Biz burada ARGE çerçevesinde yaptigimiz çalismalar dogadan topladigimiz kendi alanlarinda yetisen sarimsaklar ve tescillenmis olan sarimsaklari laboratuvar kosullarinda yetistirip yetistirilemedigine yönelik çalismalar yapiyoruz. Kastamonu sarimsagi, Alata sarimsagi ve Kirklareli, Kibris, Kilis taraflarindan dogada kendi kendine yetismis olan sarimsaklari toplayarak laboratuvar kosullarinda yetistiriciligini yapiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA