Kayseri'deki Barajlarda 'Kuraklik' Alarmi

Yagisin olmadigi Kayseri’de, barajlardaki su seviyeleri ciddi sekilde azalirken, çiftçileri "kuraklik" korkusu sardi. Kayseri’de yogun sekilde kurakligin yasandigini kaydeden Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Abdulkadir Günes; "Kayseri’de kuraklik asiri derecede devam ediyor" dedi.

Kayseri'deki Barajlarda 'Kuraklik' Alarmi
Kayseri’de kar ve yagmurun yeteri kadar yagmamasindan dolayi barajlardaki su seviyeleri azaldi. Kentte bulunan Sarioglan Baraji’nda su seviyesi sifira düserken, kentin en büyük baraji olan Yamula’da ise su seviyesi yüzde 7’lere kadar düstü. Sularin altinda kalan eski yapilar ise, sularin çekilmesiyle beraber gün yüzüne çikti.

"Kayseri’de kuraklik asiri derecede devam ediyor"

Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Abdulkadir Günes, Kayseri’de yogun sekilde kurakligin yasandigini kaydederek, "Güz döneminde yagmur yagmadi. Bundan dolayi ekinler randimanli çikmadi. Bu durum halen sürüyor. "Kar yagar" dedik ama kar da yagmadi. Yasanan kurakliktan dolayi tüm Türkiye’deki çiftçilerimizde bir tedirginlik var. Kimsenin elinde olan bir sey degil. Kayseri’de kuraklik asiri derecede devam ediyor. Ekilen yerlerde ekinlerin bir kismi çikti ama bir kismi da çikmadi. Kurakliktan dolayi hem ülkemize hem de çiftçimize çok ciddi kayiplari oluyor. Hem yem kaybi hem de hayvanlar yaylaklarda istedikleri kadar ot bulamiyorlar. Bundan dolayi hayvancilikta sikintiya giriyor. Kayseri kurakliktan nasibini aliyor ama bizler de insallah önlemlerimizi aliriz. Ne derecede basarili olabiliriz ama onu da bilemiyorum. Barajlarimizdaki su seviyeleri çok ciddi sekilde düstü. Geçen sene de çok ciddi derecede düsmüs Kar yagisindan sonra artis yasanmisti. Bu sene kar yagmadigi için barajlardaki su seviyesinde yükselme yok. Artik suyun barajlarin ve sulu tarima geçmenin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha görmüs olduk. Öyle bir zaman gelir ki, belki suyun damlasina bile muhtaç olabiliriz. O yüzden nerede olursak olalim, suyun kiymetini bilmek durumundayiz. Çilgin sulama gibi yöntemlerle sulamanin artik bitmesi lazim. Su kiymetli ve bundan sonra daha da kiymetli olacak" ifadelerini kullandi.

Günes ayrica, kurakliktan dolayi çiftçilerin magdur olmamasi için ürünlerini TARSIM ve kuraklik sigortasi yaptirmalari gerektigini kaydetti.

Kaynak: İHA