Hakkari'de Kati Atik Tesislerinde Sona Gelindi

Hakkari’de yapimi devam eden 30 milyon euro’luk entegre kati atik tesisinde sona gelinirken, Yüksekova’ya ise 10 milyon euro’luk su aritma tesisi kuruluyor.

Hakkari'de Kati Atik Tesislerinde Sona Gelindi
Avrupa Birligi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Hakkari’deki belediyeler ve Il Özel Idaresi Kati Atik Yönetim Birligince finanse edilen projeyle, Akçali - Bagisli köyleri arasinda 43,4 hektarlik alana kurulan tesiste çalismalar son hizla devam ediyor. Çevre ve Sehircilik Bakanligi Avrupa Birligi Dis Iliskiler Genel Müdürlügü Sözlesme Yöneticisi Aysegül Mutlu, Hakkari Belediyeler Birligi Baskani ve Çukurca Belediyesi Baskani Ensar Dündar, Hakkari Kati Atik Birligi Müdürü Mesrur Demir, müsavir ve müteahhit firmalarin yetkilileri ile birlikte tesiste incelemelerde bulundu. Çukurca Belediye Baskani ve Kati Atik Yönetim Birligi Baskani Ensar Dündar, Hakkari Entegre Kati Atik Tesisi insaatinin yüzde 85’inin tamamlandigini, agustos ayinda da hizmete açilacagini söyledi.

Entegre kati atik tesisi ile Hakkari’nin çöp sorunun çözüme kavusturulacagini belirten Dündar, “Tesisimiz 30 yil boyunca ilimize hizmet etmis olacak. Bu proje sayesinde ilimizin çöp sorununu çözmüs olacagiz. Hakkari’miz artik çevre temizligine kavusmus olacak. Tesisimizin yüzde 85’i Avrupa Birligi, yüzde 15’i Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve Hakkari belediyeleri ile Il Özel Idaresi Kati Atik Yönetim Birligi tarafindan finanse edilmektedir. Ilimize simdiden hayirli ve ugurlu olsun. Bu projenin bu asamaya gelmesinde emegi olan herkese tesekkür ederim" dedi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Avrupa Birligi Dis Iliskiler Genel Müdürlügü Sözlesme Yöneticisi Aysegül Mutlu ise Hakkari ve ilçelerinin 30 yillik çöp sorununu çözecek olan tesisin tamamlanma asamasinda oldugunu söyledi.

Hakkari’de Avrupa Birligi destekli 40 milyon Euro’luk yatirim yapildigini belirten Mutlu, “Projemiz Hakkari nüfusunun tamamina hitap etmektedir. Tesis santiyesi 3 yildir devam ediyor. Yaklasik 6 yildir emek verdigimiz bir proje bu. Önümüzdeki yil kesin kabulü yapilacaktir. Bu yil agustos ayinda da Hakkari Kati Atik Birligine teslim edilecektir. Simdiye kadar Hakkari ve ilçelerinde vahsi depolama yöntemi ile bertaraf edilen kati atiklar bundan sonra düzenli depolama sistemi ile modern yöntemlerle bertaraf edilecektir. Yüksekova’da da atik su aritma tesisimiz bulunmaktadir. Onun da yaklasik 10 milyon euro’luk bir bütçesi var. Hakkari ilimize Avrupa Birligi bünyesinde yaklasik 40 milyon euro’luk bir yatirimimiz bulunmaktadir. Emegi geçen belediyelerimize, müsavir firmalarimiza, müteahhit firmalarimiza, teknik anlamda çalisan tüm arkadaslarimiza tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Bünyesinde kati atik düzenli depolama sahasi, düzensiz depolama sahalarinin rehabilitasyonu, toplama ayirma tesisi, kompost tesisi, sizinti suyu aritma tesisi, tibbi atik sterilizasyon tesisi bulunan entegre kati atik tesisi, 2049 yilina kadar Hakkari ve ilçe belediyelerinin hizmetinde olacaktir.
Kaynak: İHA