Eskisehir'de Gelistirilen Aspir Çesitleri Çiftçi Ile Bulusuyor

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü isbirligiyle yürütülen, ‘Balci ve Yektay Aspir Çesitlerinin Eskisehir Ilinde Yayginlastirilmasi Yenilik Yayim Projesi’nin tanitim toplantisi gerçeklestirildi.

Eskisehir'de Gelistirilen Aspir Çesitleri Çiftçi Ile Bulusuyor
Toplantinin açilis bölümünde konusan Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, yapilan her iyi isin, atilan her bir adimin amacinin memleketimiz için iyi bir sey olmasini amaçladiklarini belirtti.

Gümüs, ülkenin her bir karis topraginda, en ekonomik, en verimli uluslararasi politikalar kosuluyla ihtiyacimiza yönelik sekilde yetistirilmesi ve üretilmesinde sunumu yapilacak olan 2 Aspir çesidinin gelistirilmesinde destekte bulunan herkese tesekkürlerini ilettigini ifade etti.

Ayrica, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü’nce ‘Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi’ ile desteklenen ‘Atil Araziler Bugday Tohumlariyla Yeserecek Projesi’ ile çiftçilere yüzde 75 hibeyle, Reis çesidi bugday tohum tedariki gerçeklestirdiklerini ve bugday tohumlarinin da Eskisehir’de, Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nde gelistirilmis, yerli ve milli çesidi olan reisi oldugunu vurguladiktan sonra konusmasini sonlandirdi.

Bahse konu proje; 1 Ocak ile 31 Aralik 2023 tarihleri arasinda, Eskisehir’in Seyitgazi ve Mahmudiye Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nde uygulanacak. Kurakliga dayanikli Balci ve Yektay Aspir çesitlerinin tarimsal yayim metotlarini kullanarak kisa sürede çiftçilere tanitmak amaçlaniyor. Bu proje ile her iki çesidin farkli ve benzer özelliklerini çiftçi sartlarinda ortaya koyabilmek, üreticilere bitkinin yetisme sartlari ile ilgili destek olabilmek ve çesitlerin yayginlasmasinin saglanmasi amaçlaniyor.

Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü Yerleskesindeki toplantiya, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, Eskisehir Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakir, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Nizamettin Çetiner ve Koordinasyon Sube Müdürü Hasan Öz ile Egitim Yayin Dairesi Baskanligindan temsilciler, teknik personel katildi.

Kaynak: İHA