Dolandiricilar Az Nakit Pesinat Ile Göz Boyadi Geri Kalani Sahte Çek Teklif Etti

Son zamanlarda artan dolandiricilik olaylarina bir yenisi daha eklendi vatandaslara pesinat olarak bir miktar nakit veren dolandiricilar geri kalani copypasta yapilmis çeklerle dolandirmaya kalkti.

Dolandiricilar Az Nakit Pesinat Ile Göz Boyadi Geri Kalani Sahte Çek Teklif Etti
Dolandiricilarin yeni yöntemi araç ve ev satis siteleri oldu. Ilana çikan ürünlerin sahiplerine profesyonel mesaj atarak bir kismi pesinat geri kalani ise 2 ile 3 aylik çeklerle araç ve ev almak isteyen dolandiricilar, kurduklari sirket üzerinden hazirlanmis copypasta çekler ile vatandasi dolandirmaya kalkti. Whatsapp üzerinden attiklari çekler bankada sorgulandiginda çekin karsiligi oldugunu ve sahte olmadigini ögrenilirken dolandiricilarin foyasini sirket unvanlari ele verdi. Çek üzerinde bulunan sirket unvani ile kurduklari sirketin unvaninin birkaç kelime farkli olmasi uzmanlarin dikkatinden kaçmayarak dolandiricilara karsi vatandaslari uyararak 60 gün vade çeklerde 50 bin TL fazla vererek göz boyatmaya çalistiklarini hatirlatti.

“Profesyonelce hazirlamislar”

Dicle Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmani Sercan Öge, hazirlanma asamalarinin çok profesyonel oldugunu belirtti.

Öge, “Yeni çikan, son günlerde popüler olan bir dolandiricilik yöntemi daha var. Sosyal medya üzerinden özellikle sari ilan sitesi olarak bildigimiz insanlarin evlerini, arabalarini, ikinci el esyalarini sattigi web sitesi üzerinden ilani yayinlayan kisilere kötü amaçli dolandiricilar ulasip bu kisilere ‘aracinizi, arabanizi, esyalarinizi, çek karsiliginda satin almak istiyoruz’ adi altinda mesajlar iletmeye basladilar. Tabi bu mesaj profesyonellikle hazirlanmis bir içerik, ayrinti barindiriyor. Bu mesajin içerisinde com.tr yani resmi web site uzantili bir sirketin web sitesi. O sirket adina açilmis. Sirketin logosunu, adres bilgilerini, telefon numarasini barindiran bir sayfayla karsilasiyorsunuz. Ama tabi uzmanlar olarak bu sayfalari kontrol ettigimizde web sitesinin bir, iki hafta önce açildigini görebiliyoruz. Yani tamamiyla dolandiricilik yöntemi üzerine kurulmus bir düzenek mevcut. Aracinizi 350 bin TL’ye ilana verdiginizi varsayalim. Size 400 bin TL teklif ediyorlar. Diyorlar ki size iki ay vadeli, üç ay vadeli bir çekimiz var, bu çeki size vermek istiyoruz. Bu çek karsiliginda da sizden aracinizi satin alacagiz. Siz de bakiyorsunuz benim aracim 350 bin, bunlar iki ay vade için bana 50 bin TL daha fazla verecek diye siz de aracinizi hemen çek ile satmaya kalkiyorsunuz. Sahis WhatsApp üzerinden size çekin görüntüsünü gönderiyor, bu çekin üzerinde bir bankanin ibaresi, bankanin subesinin bilgileri, çekiveren firmanin bilgileri, kime yazildigi, tarihi, vade günü tamamiyla her seyi yaziyor, hatta QR kodu bile var. Siz bu çeki alip bankada sorguladiginiz zaman bankanin size verdigi cevap su. Bu çekte herhangi bir problem yok, çünkü bu çeki copypasta yapmislar. Aslinda üzerindeki bilgiler farkli, ama çek orijinal bir çek firma da aslinda orijinal bir firma. Gidip firma da kurmuslar, sicili temiz firmalar seçmisler, yeni firmalar kuruyorlar. Bu firmalardan çek aliyorlar ve bu çeki vatandaslara dagitiyorlar. Siz bu çeke ürünlerinizi, aracinizi, evinizi sattiginiz zaman iki ay sonra vadesi geldiginde ise çekinizin karsiliksiz oldugu bankaya gittiginizde ortaya çikiyor. Yani burada çok büyük bir düzenek mevcut” dedi.



“Arastirma yapmadan çek ile satis tehlikeli”

Burada vatandaslarimizin dikkat etmesi gereken durumlari aktaran Öge, sitelerin detaylarini incelemek gerektigini söyledi.

Öge, “Özellikle sari ilan web sitesi gibi ilan siteleri üzerinden gelen mesajlarda. ‘Mesela diyor ki bizim sirketimizin web sitesi su adrestir’. Oraya tikladiginiz zaman siteyi güzelce bir kontrol edelim sitenin adres kismina bakalim. Daha sonra farkli arama motorlari üzerinden o internet sitesinin, o sirketin bilgilerini arastiralim. Bir karsilastiralim, varsa telefon numarasini arayalim. Ki zaten bizim basimiza gelen olayla bize verdikleri telefon numarasini aradigimizda böyle bir numara bulunmamaktadir. Adresi arastirdigimizda iste arama motorlari üzerinden, konumlar üzerinden, haritalar üzerinden böyle bir adreste böyle bir sirketin bulunmadigi apaçik bir sekilde ortaya çikmistir. Vatandaslarimizin dikkat etmesi lazim simdi sari ilan sitesinde ben de bir ilan verdim. Geçen haftalarda tarafima iki tane mesaj geldi. 3 gün arayla farkli iki kisi üzerinden, mesajda aynen su yaziyordu. ‘Merhabalar a, b, c, firmasi üzerinden size ulasiyorum. Ben müsteri temsilcisi Dilara 350 bin TL’lik veya 400 bin TL’lik elimizde çekler mevcut. 60 veya 90 gün vadeli aradaki bir kismi size nakit versek, digerini çek versek’ diyorlar. Zaten nakit vererek bu nakit cümlesi sizin güveninizi kazanmak için aslinda. ‘Size bir kisim nakit verecegiz. Nakit verdikten sonra çekiverecegiz. Siz bize devri vermeyin hesabinizdaysa ücreti görün sonra devri verin’ diyerek dolandiriyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA