6 Asirlik Molla Yegân Medresesi, Çocuk Üniversitesi Olarak Hizmet Verecek

Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, açilis için gün sayan 6 asirlik geçmisi bulunan Molla Yegân Çocuk Üniversitesi’ni incelemelerde bulundu.

6 Asirlik Molla Yegân Medresesi, Çocuk Üniversitesi Olarak Hizmet Verecek
Yildirim’in en önemli degerlerinden olan Molla Yegan Medresesi, restore edilerek Çocuk Üniversitesi olarak hizmet verecek. Fatih Sultan Mehmet’in hocalarindan Molla Yegan’in ders verdigi ve karsilikli iki bloktaki 12 oda ve bir ders alanindan olusan medrese 2 bin 407 metrekarelik alandan olusuyor. Çalismalari tamamlanan ve son düzenlemeler yapilan Molla Yegân Çocuk Üniversitesi, Uzay ve Dünya Atölyesi, Es-Sufi’nin gök küresi ve Piri Reis’in haritasi, günes, ay ve dünya’nin küçük modellerinin, artirilmis gerçeklik uygulamalarinin yani sira drama, matematik, sanat, hayal tasarim, biyoloji, kimya, elektrik ve yenilenebilir enerji, bilisim ve robotik kodlama atölyeleri ile oyuncak kütüphanesi, anne-çocuk etkinlik mutfagi yer alacak.

Ders basi 24 Ocak

Yildirim ve Bursa’nin Osmanli’nin beylikten devlete geçisinin simgesi oldugunu aktaran Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Üç kitada asirlar boyunca adalet, baris ve huzuru tahsis ederek, mazlumlarin umudu olan Osmanli fidani Bursa’da kök salmis ve yesermistir. Yildirim Beyazit ve Yesil Külliyeleri, gibi Molla Yegan Medresesi bu devrin en önemli miraslardir. Sayisiz alim yetistiren, Molla Yegan Medresesi’ni aslina uygun restore etmekle kalmayip, islevsel olarak da özüne uygun bir ilim yuvasi haline dönüstürüyoruz. Molla Yegân Çocuk Üniversitesi’nde bilimsel ve sanatsal atölyelerin yaninda çocuklarin eglenceli vakit geçirecegi sergi alanlari ve etkinlik atölyeleri de olacak. Burada çocuklarimizin bilimi severek yetismesi, onlarin ufuklarini açacak faaliyetler ile gelisimine katki saglayacagiz. Molla Yegan Çocuk Üniversitesi’nde dersler 24 Ocak’ta basliyor. Tüm evlatlarimizi bekliyoruz” dedi.

Molla Yegan Medresesi

Bursa’da Yildirim ilçesinde Yildirim Bayezid’in emirlerinden Kara Eyne Bey tarafindan 14. yüzyilin sonunda yaptirilmistir. Kara Eyne Bey Medresesi olarak da bilinir, ancak burada II. Murad döneminin bilim adamlarindan Molla Yegan 15. yüzyilin ilk yarisinda uzun süre müderrislik yaptigi için daha çok bu isimle anilir.

Oniki oda ve bir dershaneden olusan medrese, 1723 yilinda genis çapli bir onarim geçirmistir. Günümüze büyük bir avlunun içinde sadece karsilikli dogu-bati yönünde uzanan iki blok ulasmis, klasik medrese tiplerindeki derslik ve sadirvan yapilan kazilara ragmen bulunamamistir. Duvarlari bir sira moloz tas ve üç sira tugladan örülmüs olan medrese, karsilikli iki blok halinde besik tonozla örtülü altisar odadan olusmakta olup, çatisi alaturka kiremitle kaplidir.

Yapi yillar içinde harap duruma gelmisken Yildirim Belediyesi tarafindan 2006-2007 yillari arasinda restore edildi. Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Medrese’nin yine egitim gayesiyle hizmet verecegini ve çocuklara hitap edecegini ifade etti
Kaynak: İHA