Bitlis'te Tarihe Isik Tutacak Milyonlarca Yillik Fosil Bulundu

Bitlis’te tarihe isik tutacak 70 milyon yillik oldugu düsünülen deniz canlilarina ait fosiller bulundu.

Bitlis'te Tarihe Isik Tutacak Milyonlarca Yillik Fosil Bulundu
Dr. Ögr. Üyesi Cihan Önen ve Mühendis Mehmet Tok, Bitlis ili ve Diyarbakir’in Silvan ilçesinde yaklasik 10 yil önce fosil arastirmalarina basladi.

Inceleme çalismalari sirasinda Önen ve Tok, dogada denizyildizi, denizkestanesi, deniz kabugu, salyangoz, balik, agaç, kemik, dis gibi birçok fosile rastlarken Bitlis’te ise ilk defa milyonlarca yil öncesine ait oldugu düsünülen Conus Mercati adli deniz fosili bulundu. Yapilan incelemeler sonucunda fosillerin tarihi Tetis denizinin varligina dair ilk kalintilar olabilecegini söyleyen Önen, denizin geri çekildigi dönemde olusan bölgede birçok kalinti biraktigini anlatti. Milyonlarca yil önce denizin çekildigi yerlerde yillarca bozulmadan olusan deniz fosillerini bularak koleksiyon haline getiren Önen, bu fosillerin Bitlis ve Diyarbakir illerinde tarihe isik tutacagini belirtti.

Tarihi Tetis Denizi çalismalarina meydan okuyan kanitlara bir yenisini ekleyen Önen ve Tok, kesinligini ortaya koymak için deniz fosil kalintilarini yas, tür ve cins tayini yapan Paleontologlara (fosilbilim) talep dogrultusunda göndereceklerini söyledi.



Bitlis ve Diyarbakir illerinde dogada en çok deniz fosilleri ile karsilastiklarini dile getiren Dr. Ögretim Üyesi Cihan Önen, bulunan tarihi fosillerin Tetis denizi kalintilari oldugu izlenimine vardiklarini belirtti.

Yillardir fosiller ile alakadar oldugunu belirten Önen, “Diyarbakir’in Silvan ilçesinden Bitlis’te pek çok fosille dogada karsilastik. En çok karsilastigimiz fosiller deniz fosillerdir. Çalisma arkadasim Mehmet Tok tarafindan Silvan dogasinda pek çok fosil bulundu. Yaptigimiz ön incelemede bu fosillerin denizyildizi, denizkestanesi, deniz kabugu, salyangoz, balik, agaç, kemikler, agaç, dis, Conus Mercati oldugunu gördük. Tabi daha net ve detayli bilgi konunun uzmani fosil bilimcilerin incelemesiyle ortaya konulacaktir. Bu fosillerin çogu deniz fosilleridir” dedi.



“Bitlis’in bir köyünde Conus Mercati fosili bulduk”

Bitlis’te milyonlarca yil öncesine dayanan fosil bulduklarini dile getiren Önen, “Zaten bölgenin geçmisiyle ilgili kaynaklara baktigimizda bu deniz fosillerinin Tetis denizi kalintilari oldugu izlenimi bizde uyandirmaktadir. Conus Mercati Bitlis’in bir köy kirsalinda buldugumuz bir fosildir. Kemikler ve dis oldugunu düsündügümüz fosiller de Bitlis kirsalinda ortaya çikti” diye konustu.



“Fosiller geçmise bir isik tutuyor”

Tetis denizinin çekilmesiyle olusan fosillerin geçmise isik tuttugunu ifade eden Önen, “Milyonlarca yil önce burasi Tetis denizi olarak bilinen bir denizdi. Kitalar, karalar hep su altindaydi. Bu canlilar hepsi o zamanin canlilari oldugunu düsünüyoruz. Yaklasik 10 yillik bir süreçte Türkiye’nin birçok yerindeki taslari gözlemleme firsati bulduk. Özellikle en çok bu cografyada deniz fosilleriyle karsilastik. Bunun yaninda deniz olmayan, deniz canlarina ait olmayan birtakim kemik, dis gibi fosillerle de karsilastik. Bu fosiller bizi milyonlarca yil maziye götürmekte. Bundan sonraki zamanlarinda da olabildigince bu fosilleri gözlemlemeyi düsünüyorum. Tabi fosil uzmanlari tarafindan bunlar bizden talep edildigi zaman kendilerine inceleme açisindan takdim edebiliriz. Bu fosiller cografyaya yönelik geçmise bir isik tutuyor. Bu fosillerin böyle bir özelligi var ki o da bulundugu cografyadaki geçmise isik tutar ve orayi aydinlatir” diye konustu.

Kaynak: İHA