Sehzadelerin Tatlisi 'Amasya Cevizli Balli Baklavasi' Tescillendi

Osmanli Imparatorlugu döneminde sehzadelerin yönettigi Amasya’da Fatih Sultan Mehmed Han’in valilik yaptigi yillarda saray mutfaginda bulunmasina ragmen unutulmaya yüz tutan bir lezzet olan ‘Amasya cevizli balli baklavasi’ yeniden üretildi. Amasya Valiligi’nin girisimiyle de cografi isaretle tescillendi. ‘Sehzadeler sehri’ kentte sadece bir baklavacida yapimina baslanip serbetinde bal kullanilan sehzadelerin tatlisi asirlar sonra tekrar agizlari tatlandiracak.

Sehzadelerin Tatlisi 'Amasya Cevizli Balli Baklavasi' Tescillendi
Türkiye ile Yunanistan arasinda uzun zamandir süren ‘Hangi yemek kime ait’ tartismasinin odagindaki baklava bir kez daha gündemde. Avrupa Birligi tarafindan 2013 yilinda ‘Türk tatlisi’ olarak tescil edilen baklava ile ilgili Amasya Valiligi de bir adim atti.

Türk mutfaginin bas tatlisi

Türk mutfaginin bas tatlisi olan baklavanin ilk örneklerinin Osmanli mutfagina kadar dayandigini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Amasya’ya ait köklü bir lezzet olan Amasya cevizli balli baklavasinin tescilini alarak bu önemli lezzetimizi ulusal ve uluslararasi kamuoyunun begenisine sunmayi amaçliyoruz. Bizim baklavamizda serbetinde seker yerine bal kullanildigi için daha saglikli ve besleyicidir” dedi.

Cevizli balli baklava ile kentin cografi isaretli ürün sayisinin 18’e yükseldigine deginen Masatli, bu alanda yeni çalismalarin sürecegini söyledi.



Içeriginde safran, ceviz ve bal bulunuyor

Türk mutfaginin en önemli tatlilarindan baklavanin Osmanli döneminde bayramlarda halka dagitildigina dair kaynaklar bulunduguna isaret eden Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi Müdürü Mustafa Örgüt, “Içeriginde safran, ceviz ve balin yer aldigi unutulmaya yüz tutmus bu lezzetimiz tekrar gün yüzüne çikacak” diye konustu.



“Baklava Türk lezzetidir. Yunanlilarla alakasi yok”

35 yildir baklavacilik yapan Halil Yilmaz ise, “Baklava Türk lezzetidir. Fatih Sultan Mehmed Han’in yaptirdigi tatlidir. Yunanlilarla baklavanin alakasi yok. Avrupa’ya, Amerika’ya her tarafa Türkiye’den baklava gidiyor. Bu ince sanati Yunanlilarin, baskalarinin yapma sansi yok. Türklerden baska yapan olmaz. O kadar iddialiyiz” seklinde konustu.

Büyük Amasya Oteli’nde düzenlenen tanitim programinda konuklara lezzetli baklavalardan ikram edildi. Programa, Amasya Belediye Baskan Vekili Ahmet Çoban, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmaci, Amasya Esnaf Odalari Birligi Baskani Isa Köse ve diger yetkililer de katildi.

Kaynak: İHA