Bapir-I Kal Türbesi Ziyaretçilerin Ugrak Noktasi Oldu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan ve yöre halki tarafindan Bapir-i Kal olarak adlandirilan Hüseyin Dede Türbesi ziyaretçi akinina ugruyor.

Bapir-I Kal Türbesi Ziyaretçilerin Ugrak Noktasi Oldu
Inanç turizmi çerçevesinde Tatvan ilçesine bagli Incekaya köyüne gelenlerin ugrak yeri olan Bapir-i Kal Türbesi, son zamanlarda hava sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile ziyaretçilerin ugrak mekani haline geldi. 1470-1550 yillari arasinda yasadigi ve halk arasinda Bapir-i Kal olarak bilinen Hüseyin Dede olan zatin soyunun Hazreti Ebubekir’e dayandigi rivayet ediliyor. Türbe, yaklasik 5 metre yükseklikte kayaya oyulmus, basamakli bir demir merdivenle çikilabilen ve ibadet ile yatma yeri olan iki bölümden olusuyor. Irili ufakli birçok tescilli magaranin bulundugu Van Gölü kiyisindaki türbenin, yaklasik 500 yillik bir geçmisi bulunuyor. Gerek türbe ve gerekse magaralar için her gün çok sayida ziyaretçinin akin ettigi tarihi alan, bölgenin önemli turizm destinasyonlari arasinda bulunuyor.

Her mevsim türbenin ziyaretçi akinina ugradigini dile getiren Refik Örün isimli vatandas, "Yaz kis her mevsim bu türbenin çok ziyaretçisi var. Istanbul’dan Van’a Türkiye’nin dört bir yanindan ziyaretçisi var” dedi.

Ömer Durak adli vatandas ise “Mus’tan geliyorum. Bu türbeye gelmemdeki amaç böyle degerli alimleri ziyaret etmek, onlarin hayir dualarini almaktir. Eger ki Allah katinda makbul iseler onlarin hayir duasini almak da iyi olur. Küçüklügümüzden beri buraya sifa niyetine geliyoruz. Bapir-i Kal’in 40 gün inzivaya çekildigi ve ’Çilehane’ olarak adlandirilan yere çiktik. Alt katinda abdest aldigi, üst katta da 40 gün boyunca namaz kildigi söyleniyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA