Köylerin Kalbi Olan Köy Yasam Merkezleri Bayburtlu Kadinlara Hem Egitim Yuvasi Oldu Hem De Gelir Kapisi

Milli Egitim Bakanliginin baslattigi Köy Yasam Merkezleri projesiyle kullanilmayan köy okulu binalari onarilarak ihtiyaçlar dogrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane, atölye gibi egitsel ve sosyal etkinliklerin yapilacagi alanlara dönüstürüldü.

Köylerin Kalbi Olan Köy Yasam Merkezleri Bayburtlu Kadinlara Hem Egitim Yuvasi Oldu Hem De Gelir Kapisi
Bayburt’ta Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan onarilan okullardan Çigdemtepe Köy Okulu, ilkokul ve Köy Yasam Merkezi olarak ögrencilere ve köy halkina hizmet verirken Köy Yasam Merkezinde açilan el sanatlari kursunda kadinlar hünerlerini sergiliyor.

Halk Egitimi Merkezi tarafindan köyde yasayan kadinlara yönelik açilan kurslarda kadinlar el becerilerine dönük çesitli ürünler tasarliyor. Kadinlar soguk kis günlerinde bir araya gelerek bir taraftan sosyallesiyorlar bir taraftan da havlular, kanaviçeler, namazliklar, masa örtüleri gibi el becerilerine yönelik tasarladiklari ürünlerle kendilerine geçim kaynagi saglamis oluyor.

Usta ögretici Zahide Sahin’den ögrendiklerini sobanin sicaginda sohbet ederek sanat eserine dönüstüren kadinlar keyifli vakit geçirdiklerini söylediler.

Kapali köy okulunun yeniden onarilarak kullanilir hale gelmesinden dolayi mutluluk duydugunu söyleyen kursiyer Arife Maraba, "Evimizde ne varsa onlari getirip burada degerlendiriyoruz. Güzel oluyor, geliyoruz buraya 2-3 saat çalisiyoruz. Yan taraftaki sinifta çocuklarimiz egitim görüyor, anneleri de burada kursa katilim sagliyorlar. En azindan anneler çocuklarinin nerede olduklarini, ne yaptiklarini biliyorlar. Gözleri üzerlerinde oluyor. O bile güzel bir sey. Milli Egitim Müdürü Rahmi beye tesekkür ediyoruz. Her kim ne bina için, bu kurslar için ne yaptiysa hepsine sonsuz tesekkürler ediyorum. Isterim ki bu okul kapanmasin, her sey devam etsin" dedi.

Usta ögretici Zahide Sahin, 12 ögrencisiyle birlikte el sanatlari kursunda birçok el emegi ürünleri 3 ay gibi kisa bir sürede yaptiklarini belirterek, "Mutfak havlulari, igne oyalari, seccade takimlari gibi buna benzer birçok isleri kursiyerlerimizle bir araya gelerek yaptik. Ögrencilerimizin katkilariyla, devamlariyla günümüzü güzel bir sekilde geçirmeye çalisiyoruz. Gönül ister ki daha verimli olalim, daha aktif olalim ve dis pazarlara açilalim. Ilerleyen zamanlarda bunu görecegiz, ögrencilerimizin özverileriyle insallah daha ileriye gider, daha güzel isler basaririz" ifadelerini kullandi.

Il Milli Egitim Müdürü Rahmi Güney, Sube Müdürü Cuma Temel ile birlikte Çigdemtepe Köy Yasam Merkezini ziyaret ederek kursiyerlerin çalismalarini yerinde inceledikten sonra köy yasam merkezleri hakkinda su ifadelere yer verdi: “Bakanligimizin 2022 yilinda baslattigi proje dahilinde 6 köy okulumuzu köy yasam merkezleri haline getirdik. Bu köy yasam merkezlerimizde ana sinifi, ilkokul ve hayat boyu ögrenmeyi destekleyecek kurslarimizi açtik. Bugün de bu kursumuzda el sanatlari kursu devam ediyor. Kursumuzda köy halkindan 12 kadin ögrenim görüyor. Burada 3 kusagi bir araya getirdik. Okul öncesi ögrencilerimiz, ilkokul ögrencilerimiz ve onlarin ebeveynleri burada egitim görüyorlar. Ayrica köy yasam merkezlerinde tarim, aricilik, taki tasarim alaninda kurslar veriyoruz. Köyümüzün sakinlerini daha verimli, üretken hale getirmeyi hedefliyoruz. Kursiyerlerimize ustalik belgesi, usta ögretici belgesi verecegiz"

Soguk kis günlerinde sosyal aktivitelerin sinirli oldugunu söyleyen Güney, köyde yasayan kadinlarin köy yasam merkezlerine gelerek hobi edindiklerini ve keyifli vakit geçirdiklerini ifade ederek, "Bilindigi üzere kis sezonu tarim ve hayvancilik faaliyetlerinin daha az oldugu bir dönemdir. Kadinlarin ve köy sakinlerinin bos vakitlerinin bos oldugu bir dönem. Bu dönemi de etkili ve verimli bir sekilde geçirebilsinler diye köy yasam merkezlerini yasam alani haline getirdik" seklinde konustu.

Kaynak: İHA