Tarim Ve Orman Il Müdürü Saglam Açiklamasi 'Fare Ölüleri Yakilmali Ya Da Gömülmeli'

SAMSUN – Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, tarlalardaki verimi oldukça düsüren tarla farelerinin zehirlendikten sonra ölülerinin toplanip gömülmesi ya da yakilmasi gerektigini söyledi.

Tarim Ve Orman Il Müdürü Saglam Açiklamasi 'Fare Ölüleri Yakilmali Ya Da Gömülmeli'
Tarla fareleri, 10-70 cm derinlikteki toprak alti galerilerinde yasarlar. Yilda 4-6 dogum yapan fareler, her dogumda ortalama 5- 6 yavru verirler. Dogan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadari çesitli nedenlerle ölür. Yavrular dogumdan 15- 20 gün sonra beslenmeye baslarlar. Ortalama ömürleri 3- 4 yil olarak saptanir. Fareleri beslendikleri alanda 3 çesit delik açar. Bunlar beslenme deligi, hafriyat (toprak çikarma) deligi ve diskilama deligi olarak dikkat çeker. Bunlara karsi yapilan kimyasal mücadelede bu deliklerin taninmasi önemli veri olarak görülür. Beslenme delikleri disindaki deliklere birakilan zehirli yemi yemeyen fareler, hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, diskilama deliginde fare diskilari, beslenme deliginde ise yiyecek kalintilari dikkat çeker.

Kültür bitkileri ile çayir- mera bitkilerinin yesil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrica yiyecek bulamadigi durumlarda meyvelik ve ormanlarda fidanlarin gövdelerini (özellikle kök bogazi) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yapan tarla fareleri, beslendikleri alandaki besin tükendiginde baska alanlara da geçerek zararlarina devam ederler. Sicak aylarda yesil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr. yesil, 10-13 gr. kuru yem yer. Zarar dereceleri popülâsyon yogunluguna bagli olarak yüzde 100’e kadar ulasir. Deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklige kadar bitki olan hemen her yere yayilim gösterirler.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan konu hakkinda yapilan yazili açiklamada, “Tarla farelerinin baslica dogal düsmanlari kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykus, leylek, kerkenez kusu, atmaca, dogan, sahin, kartal ve yilan oldugundan dogal dengenin bozulmadigi alanlarda, bu dogal düsmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baski altinda tutmaktadirlar. Derin toprak islemesi, münavebe, tarla temizligi, gibi önlemlerle tarla farelerinin zararlari bir dereceye kadar azaltilabilir. Sistemleri su ile doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle fareler öldürülebilir” ifadeleri kullanildi.

“Fare ölüleri yakilmali ya da gömülmeli"

Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam ise konu hakkinda yaptigi açiklamada, “Tarla fareleri, gerek bölgemiz ve gerekse de ülke genelinde tarimsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden bir zararli olup; kimyasal mücadele, iklim sartlari uygun oldugu sürece her zaman yapilabilir. Ancak en uygun ve etkili mücadele zamani; kistan çiktiklari ve en zayif olduklari ilkbahar mevsimi ile kisa giristen hemen önce sonbahardir. Tarla fareleriyle bulasik alanlarda 25 m2’de 5 islek delik sayildiginda mücadeleye baslanmalidir. Ilaçlama öncesinde buradaki tüm delikler kapatilip, 3 gün sonra açilan deliklere, zehirli yemler her delige 5 adet olacak sekilde, el degmeden delik içlerine birakilarak bu delikler kapatilmalidir. Zehirli yemlerin tarla farelerinin beslenme deliklerinin içine birakilmasina özen gösterilmelidir. Uygulamanin tamamlanmasindan sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek fare ölüleri toplanip yakilmali veya derince bir çukura gömülmelidir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas oldugundan, zararlinin bulundugu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarlari ile çevredeki sulama kanallarinda bulunan islek delikler ilaçlanmalidir. Bol bereketli bir üretim sezonu diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA