Fransa'da Emeklilik Yasi 62'Den 64'E Çikarilmasi Hedefleniyor

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, Fransa’da en tartismali konularin basinda gelen emeklilik yasasi hakkinda yaptigi açiklamada, kademeli olarak yükselecek olan yasal emeklilik yasinin 2030 yilinda 64’e çikarilmasinin hedeflendigini ifade etti.

Fransa'da Emeklilik Yasi 62'Den 64'E Çikarilmasi Hedefleniyor


Fransa’da en tartismali konularin basinda gelen emeklilik yasasi hakkinda Fransa Basbakani Elisabeth Borne açiklamalarda bulundu. Borne, "Emeklilik sistemimizi degistirmenin Fransizlar arasinda soru isaretleri ve korkular uyandirdiginin farkindayim" ifadelerini kullanarak, hükümetin Fransizlari reformun gerekli olduguna ikna etmeye çalisacagini belirtti.

Borne, "Bugün emeklilik sistemimizi dengeleyecek bir proje sunuyoruz, adil bir proje. Gerçeklerle yüzlesmeli ve sosyal modelimizi korumak için çözümler bulmaliyiz" ifadelerini kullanarak, Fransa’nin Avrupa’daki komsularinin da son yillarda emeklilik yasini yükselttiklerini vurguladi.

Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek

Tartismali yasaya göre, Fransa’da bu yil eylül ayindan itibaren emeklilik yasi her yil yilda 3 ay kademeli olarak artirilacak, emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yil çalismis olmak gerekecek.

Sendikalar bir araya geliyor

Fransa’nin önde gelen sendikalarinin baskanlari, söz konusu yasaya protestolar ve grevlerle karsilik verilmesini görüsmek üzere bir araya gelecek. Odoxa tarafindan yapilan bir ankete göre ise, her 5 Fransiz’dan 4’ü söz konusu yasaya karsi çikiyor.

Emeklilikte reformu Macron’un planlari arasinda uzun süredir var

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un 2017’de reformist gündeminin temel dayanaklarindan olan emeklilik sistemini elden geçirme plani, Covid-19 salgini nedeniyle 2020’de rafa kaldirilmisti. Macron ve Borne’nin emeklilik yasasini mutlak çogunluga sahip olmadiklari parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek.

Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü’ne (OECD) göre, Fransa, sanayilesmis ülkeler arasinda dünyadaki en düsük emeklilik yaslarindan birine sahip, emekli maaslarina diger birçok ülkeden daha fazla harcama yapiyor ve ekonomik harcamalarin yaklasik yüzde 14’ünü olusturuyor.
Kaynak: İHA