Bakan Kasapoğlu duyurdu: 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanı İstanbul'a verildi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanının İstanbul'a verildiğini açıkladı.

Bakan Kasapoğlu duyurdu: 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanı İstanbul'a verildi
Bakan Kasapoğlu duyurdu: 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanı İstanbul'a verildi
Bakan Kasapoğlu, Bursa'da bir otelde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gençlik ve Spordan Sorumlu Altıncı Bakanlar Toplantısı'na katıldı.

İznik ilçesinde devam eden 4. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında yapılan toplantıda konuşan Kasapoğlu, buluşmayı ülkelerin gençleri ve sporcuları için çok önemli bulduğunu söyledi.

Toplantının Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın coşkusu ile birleşmesinin kendileri için mutluluk verici olduğunu belirten Kasapoğlu, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Göçebe Oyunları'nda atlı sporlar, güreşler, müsabakalar ve farklı gösterilerin büyük bir şölene dönüştüğünü aktaran Kasapoğlu, 'Türkiye olarak Türk Devletleri Teşkilatını çok ama çok önemsiyor ve bu çatı altında taahhüt edilen tüm çalışmaların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için de büyük gayret sarf ediyoruz. Bir önceki toplantımızda imzaladığımız Gençlik Değişimi Mutabakat Zaptı doğrultusunda ağustos ayında İstanbul ve Bursa'da birinci Çok Taraflı Gençlik Değişimi Programını gerçekleştirdik. Bu programa katılan gençlerimizi gençlik elçileri olarak ülkeler arasındaki birlikteliğini, iş birliğini, kardeşliği daha üst noktalara taşıyacağına inancımız tam.' diye konuştu.

Kasapoğlu, Türk Dünyası Genç Gönüllüler Havuzu konusunu ilk kez 2020'de gündeme getirdiklerini hatırlattı.

Türkiye olarak gönüllülük konusuna büyük önem verdiklerini dile getiren Kasapoğlu, 'Bu tecrübelerimizi Türk dünyası gençlerine aktarma vesilesiyle Birinci Genç Gönüllülük Eğitim Programını yine 1-5 Ağustos 2022 tarihlerinde ülkelerimizden 80 gencin katılımıyla İstanbul'umuzda gerçekleştirdik. Gençlerimiz burada yaptıkları çalışmalarla teşkilatın Genç Gönüllüler Havuzunun oluşturulmasına yönelik temelleri attılar.' dedi.

Kasapoğlu, Genç Gönüllüler Havuzu Projesi'nin toplumlar arasındaki gönüllülük kültürünü pekiştirme ve beraberliği kuvvetlendirmede büyük katkılar sağlayacağına inandığını anlattı.

Bakan Kasapoğlu duyurdu: 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanı İstanbul'a verildi

'İŞ BİRLİĞİMİZİ ÇOK DAHA YUKARILARA ÇIKARACAĞINA İNANIYORUZ'

Bakan Kasapoğlu, gençlik alanında çok fazla çalışmalarının olduğunu ve bunları güçlendirerek, artırarak devam ettiklerini vurguladı.

Spor alanında da çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Kasapoğlu, 'Futbol federasyonları arasındaki iş birlikleri ve bu manada bu iş birliği sonucu takımlar arası müsabakaların sayısının artırılması önemli. Yine dopingle mücadele ve bu çerçevede atılan adımlar. Ben özellikle şunu ifade etmek istiyorum, tüm dost ve kardeş ülkelerle gençlik alanında olduğu gibi spor alanında da yeni iş birliği mekanizmalarını geliştirme noktasında her daim açık olduğumuzu ve her çeşit iş birliğine de hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede sportif yetenek taraması ve spora yönlendirme programı kapsamında tecrübeler ve gelinen noktayı önümüzdeki süreçte sizlerle paylaşmaktan da büyük bir memnuniyet duyacağımızı da ifade etmek istiyorum.' ifadesini kullandı.

Kasapoğlu, Özbekistan'ın, Buhara'da 2022 Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanıyla güzel bir ev sahipliği yaptığını belirtti.

Kardeş ve dost ülke Özbekistan'ın bakan ve yöneticilerine, emeği olan herkese teşekkürlerini ileten Kasapoğlu, şöyle konuştu:

'2023 yılında Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanı ülkemize devrolacak. Bu anlamda da büyük bir taşıdığımızı, bu bayrağı yine birlikte daha yukarıya taşıyacağımızı da ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle Türk dünyasının güzide gençliği için yeni başkenti sizlere ilan edeceğim. Gençlik ülkelerimiz açısından sadece yarınlara ifade etmiyor, aynı zamanda bugünler için de çok önemli. İstanbul'umuzun bu unvanı gururla taşıyacağına ve Türk dünyasının gençleri arasındaki kardeşliği, bağlılığı güçlendirerek iş birliğimizi çok ama çok daha yukarılara çıkaracağına inanıyoruz. İnşallah Gençlik Başkenti ilan ettiğimiz İstanbul'da teşkilat çatısı altındaki genç girişimciler forumu ve genç liderler forumu gibi gerçekleştireceğimiz etkinliklerle ve pek çok etkinlikle, çalışmayla, projeyle bir araya gelmeyi de dört gözle bekliyoruz.'

Program sonrasında 2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti unvanının İstanbul'a devri gerçekleştirildi.

Toplantıya, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Farid Gayibov, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Azamat Jamankulov, Özbekistan Spor Gelişimi Bakanı Adkham İkramov, Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kıdırali, Türkmenistan Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Gulmyrat Agamyradov, Özbekistan Cumhuriyeti Gençlik İşleri Ajansı Direktörü Alisher Sadullayev, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Serik Zharasbayev, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev de katıldı.