'ABD, Bu Düzmece Referandumlarin Mesruiyetini Veya Sonucunu Tanimiyor Ve Asla Tanimayacak'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Rusya’nin Ukrayna’nin 4 bölgesinde yaptigi sözde referandumlara deginerek, “Kremlin’in düzmece referandumlari, Ukrayna’da daha fazla toprak ele geçirme girisimi anlamina gelen seyi maskelemek için bosuna bir çabadir” dedi.

'ABD, Bu Düzmece Referandumlarin Mesruiyetini Veya Sonucunu Tanimiyor Ve Asla Tanimayacak'
Rusya’nin Ukrayna’nin Donbass bölgesindeki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da düzenledigi sözde referandumlarin ardindan söz konusu bölgelerden Rusya topraklarina katilima “evet” denmisti. Rusya’nin sözde referandumlarina yönelik tepkiler sürerken, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken yaptigi yazili açiklamada, “Kremlin’in düzmece referandumlari, Ukrayna’da daha fazla toprak ele geçirme girisimi anlamina gelen seyi maskelemek için bosuna bir çabadir” dedi.



“ABD, BU DÜZMECE REFERANDUMLARIN MESRUIYETINI VEYA SONUCUNU TANIMIYOR VE ASLA TANIMAYACAK”

Sözde referandumlarin sonuçlarinin Moskova’da düzenledigini ve Ukrayna halkinin iradesini yansitmadigini ifade eden Blinken, “ABD, bu düzmece referandumlarin ve Rusya’nin Ukrayna topraklarini sözde ilhakinin mesruiyetini veya sonucunu tanimiyor ve asla tanimayacak. Rusya’nin vekilleri tarafindan yürütülen bu gösteri gayri mesrudur ve uluslararasi hukuku ihlal etmektedir. Uluslararasi baris ve güvenlik ilkelerine hakarettir” dedi.



“SILAH ZORUYLA OY KULLANMAYA ZORLADILAR”

Rusya’nin Ukrayna’da ele geçirdigi bölgelerdeki nüfusun çogunu kaçmaya zorladigini aktaran Blinken, “Geride kalan Ukrayna vatandaslarini güvenlikleri ve sevdiklerinin güvenligi için silah zoruyla oy kullanmaya zorladilar. Ukrayna halki, özgür ve demokratik bir gelecek arzusunu sürekli olarak dile getirdi. Ülkelerinin bagimsiz ve egemen kalmasini istiyorlar. Askerleri cesurca savasiyor ve Ukrayna’nin Rusya tarafindan kontrol edilen veya isgal edilen bölgelerindeki vatandaslar, Moskova’nin Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlarini kaba kuvvetle degistirme çabalarina direniyor” dedi.

ABD’nin topraklarini Rus saldirganligina karsi savunma mücadelesinde Ukrayna’ya yardim etmeye devam edecegini ifade eden Blinken, “Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde birligini, egemenligini, bagimsizligini ve toprak bütünlügünü yürekten destekliyoruz. Baskan Biden’in da dedigi gibi, bu bölgeleri asla Ukrayna’dan baska bir ülkenin parçasi olarak tanimayacagiz ve gerektigi kadar Ukrayna’yi destekleyecegiz” dedi.

Öte yandan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ise söz konusu 4 Ukrayna bölgesinin Rusya’ya baglanmasini onaylayan kararnameleri yarin törenle imzalamasi bekleniyor.

Kaynak: İHA