Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Hastaliklara Dayanikli Milli Ve Yerli Seker Pancari Gelistirildi

Kastamonu Üniversitesi, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi akademisyenleri ile Türk Seker Fabrikalari is birliginde yapilan arastirma ile Türkiye’de bir ilke imza atarak, hastaliklara dayanikli seker pancari gelistirdi.

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Hastaliklara Dayanikli Milli Ve Yerli Seker Pancari Gelistirildi
Türkiye Seker Fabrikalari AS (TÜRKSEKER) Genel Müdürlügü, Kastamonu Üniversitesi ve Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi arasinda imzalanan “Hastalik ve Zararlilara Dayanikli Yerli ve Milli Seker Pancari Çesitlerinin Islahi ve Tohum Üretimi” baslikli 3 yillik is birligi protokolü ile önemli bir çalismaya imza atildi. Imzalanan is birligi protokolü çerçevesinde, Kastamonu Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloglu, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Songül Gürel’in ve Prof. Dr. Ekrem Gürel’in arastirma ekibi ve TÜRKSEKER’e bagli ekip, yaptiklari çalismalarla Cumhuriyet tarihinin ilk milli ve yerli hastaliklara dayanikli seker pancari çesitleri gelistirdi. “TÜRKSEKER 2023” ve “TÜRKSEKER 2053” adlari ile tescil basvurulari yapilan seker pancarlarinin üretim izinleri alindi.

Cumhuriyetin 100’üncü yil dönümü sebebiyle “2023” ve Istanbul’un fethinin 600’üncü yilina atfen "2053" ismi verilen her iki çesit de ’Milli Çesit Listesi’ne kaydedildi.

Öte yandan, Türkiye’de benzeri olmayan proje ile seker pancarinin hem klasik hem biyoteknolojik islah çalismalari amaçlaniyor. Ayrica, seker pancari tohumlarinda hastalik ve zararlilara karsi dayaniklilik genlerine ait moleküler markörlerin seker pancari genomunda taramalari ve seker pancari tohumlarinin genetik analizleri yapiliyor. Böylece çagin modern moleküler biyolojik yöntemleri kullanilarak kalite ve verimin en üst düzeyde olacagi yerli seker pancari çesitlerinin belirlenmesinde önemli adimlar atilmis oldu.

"Büyük çaba harcadik"

Yapilan çalismalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloglu, “Projenin paydaslari olan TÜRKSEKER ve Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi ögretim üyeleri ile birlikte, üniversite-sanayi is birligini gelistirmekle kalmadik, ayni zamanda sahip oldugumuz bilimsel bilgiliyi sanayinin kullanabilecegi son ürüne dönüstürmek için büyük çaba harcadik. Ayrica bu proje, genç bilim insanlarina üniversite-sanayi is birliginin önemi ve sahada uygulamalarinin mümkün oldugunu göstermekte ve genç nesillere iyi bir rol model olmaktadir. TÜRKSEKER’in uzman yöneticileri, Seker Enstitüsünün özverili çalisanlari ile projede yer alan bilim insanlarinin gayretleriyle elde edilen ilk yerli ve milli "TÜRKSEKER 2023" ve "TÜRKSEKER 2053" isimli seker pancari çesitlerinin ulusal ve uluslararasi camiada Türkiye’yi daha taninir hale getirecegine ve Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ne yakisir bir ürün olacagina inanmaktayiz” dedi.

Projede yer alan akademisyenleri tebrik eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Kastamonu Üniversitesi olarak projenin moleküler çalismalari yürüten kalabalik bir arastirma ekibine liderlik eden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloglu Hocamizi, her iki yerli ve milli çesidimizin yasal islahçisi olan Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Songül Gürel, projenin genel koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Gürel Hocalarimizi ülkemizin seker pancari tohumu tedarikinde disa bagimliliktan kurtaran bir projeye imza attiklari, üniversite-sanayi is birliginin meyvesi olan bu iki yerel seker pancari çesidini gelistirdikleri ve üniversitemizi böylesi bir ulusal basari hikayesine ortak ettikleri için yürekten kutluyor, basarilarinin devamini diliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA