Baskan Aktas Açiklamasi 'Enerjimizi Dogadan Alip, Bursa Için Harciyoruz'

Bursa’yi gelecege tasiyacak projeleri bir bir hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, yesil kimliginden uzaklasan sehrin yeniden ‘Yesil Bursa’ olarak anilmasi amaciyla yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimi noktasinda da önemli bir mesafe kat etti. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Enerjimizi dogadan alip, Bursa için harciyoruz” dedi.

Baskan Aktas Açiklamasi 'Enerjimizi Dogadan Alip, Bursa Için Harciyoruz'
Küresel isinmanin yol açtigi sonuçlar tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de önemi giderek artan sorunlar arasinda yer alirken; iklim degisiklikleri, hava, su ve toprak kirliligi gibi çevresel faktörler sadece ülkelerin degil dünyanin ortak sorunu haline geldi. Istanbul’un ardindan en fazla sanayi ihracatinin gerçeklestigi Bursa da sanayilesmeye paralel olarak kirlilikten nasibini alirken; Büyüksehir Belediyesi, iklim degisikligiyle mücadele çerçevesinde bir taraftan çevre yatirimlarina agirlik verirken diger taraftan enerji ihtiyacini rüzgar, su ve günes gibi dogal kaynaklardan karsilamaya basladi.

Istasyonlar enerji deposu

Tüketimin yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglanmasi hedefiyle daha önce BUSKI’ye ait aritma tesisleri ve su depolarinin üzerine yerlestirilen günes panelleri ile elektrik enerjisi üreten Büyüksehir Belediyesi, Günes Enerji Santrali (GES) projelerine kent içindeki metro duraklarini da ekledi. Büyüksehir Belediyesi ve TEK Enerji isbirliginde, 30 Bursaray istasyonunun çatisina yillik yaklasik 2 megavat kapasiteli santral kuruldu. Kurulumun tamamlandigi 30 istasyonda da enerji üretimine baslandi. Santrallerin kurulumu, devreye alinmasi, UEDAS kabulü, 10 yillik bakim-onarimi, sigortalanmasi, garantisi, sistem isletim bedeli, proje bedeli, basvuru bedelleri gibi ek masraflari yüklenici firma üstlenirken, sistem 10 yil sonra tamamen Burulas’a devredilecek. Burulas’a sözlesme geregince, 10 sene boyunca yapilan üretimden gelir paylasimi modeli uygulanacak. Toplam 30 istasyonda günesten elde edilen enerjiyle, istasyon iç ihtiyaçlarinin yüzde 47’si günes enerjisinden karsilaniyor. 10 yillik süre baz alindiginda, istasyonlarin 45 milyon kilovatsaat olan enerji ihtiyacinin 21 milyon kilovatsaati günesten karsilanacak ve böylelikle 17 milyon TL’lik tasarruf saglanacak.

Metro istasyonlarinin yani sira proje çerçevesinde; Büyüksehir yeni hizmet binasi çatisi ve açik otoparki ile Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin çatisina toplam 4.4 megavat, Muradiye Su Fabrikasi’nin çatisina da 1,8 megavatlik GES yatirimi kurulacak.

Bursa’ya deger katacak yatirimlari hizmete alirken, enerji kaynaklarinin verimli kullanilmasi ve yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelim konusunda da önemli çalismalari hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, önemli bir mesafe kat etti. Yenikent kati atik depolama alaninda 2012 faaliyete baslayan tesiste metan gazindan elektrik üretimi yapilirken, saatte 9,8 megavat gücünde 47 bin konutun enerji ihtiyacina esdeger elektrik üretimi gerçeklestiriliyor. 2012 yilindan bu yana yaklasik 510.692.496 kilovat elektrik üretilerek, 254.322.100 metreküp gazin atmosfere karismadan enerjiye dönüsümü saglandi.

Son olarak yap-islet-devret modeliyle kente Dogu Bölgesi Entegre Kati Atik Tesisini kazandiran Büyüksehir Belediyesi, bu proje ile hem elektrik enerjisi üretiyor hem de sahaya giden atik miktarini yari yariya düsürüyor. Tesise gelen karisik belediye atiklari ‘cinslerine göre’ mekanik ayirma tesisinde tasnif edildikten sonra, organik atiklar biyogaz tesisine alinarak metan gazindan elektrik üretiliyor. Bakiye atiklar düzenli depolama alanina, kalorifik degeri olan atiklar ‘atiktan türetilmis’ yakit hazirlama tesisine, geri kazanimi mümkün atiklar ise lisansli firmalara gönderiliyor. Bu islemler sayesinde, sahaya giden atik miktarinda yüzde 50’lik azalma meydana geliyor. Biyogaz tesisinde ilk tankin devreye alinmasiyla, halen saatte yaklasik 2 megawatt enerji üretiliyor. Yilsonuna kadar enerji üretim kapasitesi yaklasik 10 megawatt/saate ulasacak ve düzenli depolama sahasindan elde edilen deponi gazi ile birlikte 12 megawatt /saat enerji üretimi gerçeklestirilerek, yaklasik 75 bin konutun enerji ihtiyaci karsilanmis olacak.

Atik çamuru enerjiye dönüsüyor

BUSKI tarafindan projelendirilip Dogu Atiksu Aritma Tesisinde insa edilen ve 2018 yilinda üretime baslayan çamur yakma tesisiyle de aritmadan çikan çamur enerjiye dönüstürülüyor. Günlük 400 ton kapasitesiyle Türkiye’de ilk olan yakma tesisinde Büyüksehir bünyesindeki 11 ileri aritma tesisinden gelen çamur tamamiyla yakiliyor. Tesis devreye alindigindan itibaren yaklasik olarak 500 bin ton çamur bu sayede bertaraf edilirken, önemli bir çevre sorunu da ortadan kaldirilmis oldu. Tesiste geçtigimiz yil 101 bin 456 ton çamurun yakilmasiyla toplam 13 milyon 680 bin kilovat saat elektrik enerjisi üretilirken, bugüne kadar üretilen toplam elektrik enerjisi ise yaklasik 60 milyon kilovat saati buldu. Bu üretimin 9.5 milyon kilovat saatini aritma tesislerinde kullanarak yaklasik 5.5 milyon TL kazanç sagladiklarini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “1 evin ayda ortalama 150 kilovat saat enerji harcadigini düsündügümüzde, bu tesiste her gün 51 bin 689 hanenin tüketimine esdeger elektrik enerjisi üretiyoruz. Çevreyi atalarimizin mirasi degil çocuklarimizin emaneti olarak görüyor ve emanete en iyi sekilde sahip çikmak için canla basla çalisiyoruz” diye konustu.

Türkiye’ye örnek HES’ler

Büyüksehir Belediyesi, bunlarin yaninda BUSKI’nin Doganci Baraji’ndan gelen sularin Dobruca Aritma Tesisleri’nde aritildiktan sonra aktarildigi d0, d13 ve d12-2 su depolari girisinde HES’ler kurarak Türkiye’ye örnek model olusturdu. Kente su getiren ana isale hatlari içerisinde akan suyun gücünden faydalanarak elektrik enerjisi üreten Büyüksehir Belediyesi, sirasiyla d0, d13 ve d12-2 su depolari üzerinde HES’ler kurdu. Yine BUSKI’ye ait bati aritma, dogu aritma ve d46, d12-2, su depolarinin üzerine konuslandirdigi GES yatirimlari ile günesten elektrik üretimi basladi.

BUSKI, ana isale hatlari üzerinde kurdugu 3 adet HES ve 4 adet GES yatirimiyla yillik enerji ihtiyacinin yüzde 15’ini karsilar hale geldi. Bu santrallerde hizmete alindigi tarihten bugüne kadar 56.664.071 kwh’lik elektrik enerjisi üretildi. Önümüzde süreçte BUSKI marifetiyle 5 adet HES ve 3 adet GES tesisi daha hayata geçirilecek.

“Önemli adimlar atiyoruz”

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, enerji, saglik, ulasim ve haberlesme gibi yasamsal ihtiyaçlarin karsilanmasinda kaynaklarin verimli kullaniminin hayati önem tasidigini söyledi.

Türkiye’nin cari açik nedenlerinden birinin enerji oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Enerjide tam bagimsizlik için sehirlerimizin üzerine düsen çok büyük sorumluluklar var. Bursa olarak bu konuda çok önemli adimlar atiyoruz. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak günes enerjisi, hidroelektrik ve rüzgar santralleri gibi farkli alternatifleri sehrimize uygulayip, yenilenebilir enerji noktasinda kurumsal adimlar atiyoruz. Metro istasyonlarina uyguladigimiz günes enerji santralleri ile istasyonlarda kullanilan iç tüketimin yüzde 47’sini günesten karsilamis olacagiz. Iki istasyonumuzda üretim basladi, kalan 28 istasyonumuzda kurulum tamamlandi ve yakinda üretim baslayacak" diye konustu.

Kaynak: İHA