RTEÜ'nün Yeni Rektörü Hasta Ve Hasta Yakini Gibi Davranip Ayaginin Tozuyla Hastaneyi Denetlemis

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yilmaz, üniversite için önce dogru teshisle ihtiyaçlari belirlemek ve ardindan gerekli müdahalelerde bulunmak amaciyla ilk ise Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi’nen basladigini söyledi.

RTEÜ'nün Yeni Rektörü Hasta Ve Hasta Yakini Gibi Davranip Ayaginin Tozuyla Hastaneyi Denetlemis
Yilmaz, hastanedeki sorunlari yerinde görmek için hasta ve hasta yakini gibi davranip hastaneyi denetledigini belirterek "Hastanedekilerin bir çogu beni tanimiyordu. Hatta bazen servislerde kilitli bile kaldik. Kapiyi açanimiz bile olmadi" dedi.

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi’nde Prof. Dr. Hüseyin Karaman’in ardindan rektörlüge getirilen Prof. Dr. Yusuf Yilmaz gazetecilerle bir araya gelerek bir basin toplantisi düzenledi.

Gazetecilerin sorularini yanitlayan Yilmaz, göreve basladigi günden bu yana kadar sehrin sorunlarini inceledigini ve ihtiyaçlarini gidermek için neler yapabilecekleri hakkinda çalistiklarini söyledi.

Yilmaz "Ben göreve basladigim süreyi yogun bir tempo içerisinde üniversitemizi ve sehrimizi tanimakla geçirdim. ’Nasil bir katkida bulunabiliriz’ diye ’tespit yapalim’ dedik. Çünkü bir hekim olarak teshisi dogru koyamazsaniz, tedaviniz uygun olmayabilir. Üniversiteyi de ben ayni sekilde görüyorum. Önce dogru teshisle ihtiyaçlari belirlemek ardindan en büyük verimliligi alabilecek müdahalelerde bulunmaktir. Sorunlari söylemek en kolayidir. Bu sorunlarla mücadelede nasil hareket etmemiz gerektigi, birlikteligi nasil saglayacagimiz. En önemli konumuz budur. Sehrin nabzini yokladigimda aslinda en büyük talep tamamen saglikla alakali. Saglik derken hemen aklimiza üniversitemizin hastanesi akla geliyor" ifadelerini kullandi.

"En kötü acil oldugunu net olarak söyleyebilirim"

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Egitim Arastirma Hastanesindeki sorunla hakkinda konusan Yilmaz, sorunlarin düzeltilmesi için çalismalarinin oldugunu söyleyerek, "Üniversitemizin hastanesini ben bir vatandas olarak gezdim. Sonra bir hasta, hasta yakini gibi davrandim. Hastanedekilerin bir çogu beni tanimiyordu. Hatta bazen servislerde kilitli bile kaldik. Kapiyi açanimiz bile olmadi. Söyle bir baktigimizda hastalarin ilk temas ettigi, en ciddi ihtiyaci oldugu, en büyük sorun yasadigi yerin acil servis oldugunu gördüm. Hatta hastanin durumu ciddiyse bu hastamizin yogun bakim ihtiyaci veya yatak ihtiyaci oldugunu gördük. Acil servisimizin fiziksel sartlari ne yazik ki benim bir hekim olarak gördügü en kötü sartlara sahip. Bir hekim olarak gezdigim diger hastaneleri de gördüm. En kötü acil oldugunu net olarak söyleyebilirim. Fiziki sartlarin getirdigi uygunsuz belki uygun planli olmamasi isletme problemi de olabilir. Bunlarda buna katki da bulunuyordur. Bir hastamizin yogun bakim ihtiyaci oldugu söyleniyor fakat yogun bakimimiz dolu. Bu durumda ne gerekir, hastayi sevk etmemiz gerekir ama Rize’deki diger hastanelerde de yogun bakim yeri yok. Bu hastayi nereye sevk edecegiz o zaman. Giresun ve Erzurum’a hasta gönderilmek zorunda kaliyor. Bu çok zor bir durum. Hastanemizin bazi servislerinin fiziksel anlamda çok altinda oldugunu gördük" diye konustu.



"Hastane odalari çok kötü"

Rektörü oldugu üniversitenin hastanesi ile ilgili degerlendirmelerini sürdüren Yilmaz, sunlari söyledi:

"Odalar zaten kötü. Refakatçi koltuklarimiz tamamen deforme olmus. Artik temizlenemeyecek bir kirlilik yasiyor. Bir buzdolabi bile yok. Yazi çok sicak. Kisin isitma problemi var. Bunun altinda yatan nedenlerden bir tanesi sadece iklim degil. Hastane yapilirken 250 kisilikti suan 530 yatagi var. Bütün koridorlar kapattirilip oda yapilmis. Bir tarafta cihazlarin bakimi yapilamiyor. Cihazda bir ariza olusunca çok büyük sikintilarla karsilasiyoruz. Onkoloji binasinda hastalar sicaktan resmen kavruldu. Simdi bunlara çözüm üretmemiz gerekir. Sogutma sistemi tam çalissa bile binanin iklimlendirilmesinde bazi teknik hatalar neden oluyor. Hastanenin servislerinde yenilenme faaliyetleri var. Tek tek yapabiliyoruz çünkü yatak ihtiyacimiz var. Tutup da 3 servisi ayni anda yenilemeye kalksak çok sikinti çekeriz. Mevcut acili yikip genisleterek modern bir bina haline getirecegiz. Bu binayi yaparken bir sürü sikintimiz da olacaktir çünkü hastanenin hemen bitisiginde bir santiye alani olacak. Bizler yine hastalara hizmet vermeye devam etmek zorunda olacagiz. Saglik hizmeti durdurulamaz keske daha büyük bir hastanemiz olsaydi da tamamen acilimizi kapatip hastalari oraya nakil edebilseydim. Bu imkanimiz yok."

Vatandaslarin Egitim Arastirma Hastanesi hakkindaki sikayetlerinin egitim ile düzelebilecek seyler oldugunu ifade eden Rektör Yilmaz "Hastanede bazi sikayetler oluyor. Bana çok kisi sosyal medyadan da ulasiyor. Genelinde su söyleniliyor; ’Hekimlerden bir sorunumuz yok. Hekimler gayet iyi davraniyor ama ben personeli asamiyorum, ben kapidaki sekreteri asamiyorum veya onun davranis seklinde rahatsiz oluyorum’. Bunlarin her birinin egitimle asabileceklerine inaniyorum. Bunlarida yapiyor olacagiz. Suda çok geliyor bana. Egitimde veriliyor neden düzelmiyor diye. Çünkü bu personellerin herbiri arkasini bir siyasiye dayamis. Bu kabul edilebilir birsey degil" seklinde konustu.

Kaynak: İHA