Polonya Basbakani Morawiecki Açiklamasi 'Gaz Alaninda Rus Hakimiyeti Dönemi Sona Erdi'

Norveç dogalgazini Danimarka üzerinden Polonya’ya tasiyan Baltik boru hattinin resmi açilisi yapildi. Açilis töreninde konusan Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, "Gaz alaninda haraç, tehdit ve santajlarla isaretli Rusya hakimiyeti dönemi sona eriyor" dedi.

Polonya Basbakani Morawiecki Açiklamasi 'Gaz Alaninda Rus Hakimiyeti Dönemi Sona Erdi'
Gaz akisinin 1 Ekim Cumartesi itibariyla saglanmaya baslanacagi Baltik boru hattinin resmi açilisi Polonya’nin kuzeybatisindaki Goleniow kentinde gerçeklesti. Açilisa Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, Danimarka Basbakani Mette Frederiksen ve Norveç Baskakanligi temsilcileri katildi.

Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda törende yaptigi konusmada, ülkesinin enerji güvenligi ve Rus gazindan bagimsizligini saglama konusunda hükümetin bayrak projelerinden biri olan söz konusu boru hattinin Polonya’nin uzun süredir hayali oldugunu söyledi.

Andrzej Duda, Baltik Boru hatti ile Polonya’ya gaz arzini çesitlenecegini, ülkesinin egemenliginin güçlenecegini ve kendilerini Rusya’dan gelen arzdan bagimsiz hale getirecegini belirtti.



"Gaz alaninda haraç, tehdit ve santajlarla isaretli Rusya hakimiyeti dönemi sona eriyor"

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki törende yaptigi konusmada, enerji bagimsizligi, enerji özgürlügü ve artan enerji güvenliginden olusan yeni bir döneme basladiklarini belirterek, "Bugün mutlak bir inançla gaz alaninda haraç, tehdit ve santajlarla isaretlenmis Rusya hakimiyeti dönemi sona eriyor. Baltik boru hatti,

bugünden itibaren özgürlük, bagimsizlik, güvenlik ve barisin boru hattini ifade ediyor" dedi.

Norveç dogalgazini Danimarka üzerinden Polonya’ya tasiyan 900 kilometrelik Baltik boru hattinda gaz iletimi 1 Ekim Cumartesi günü baslayacak. Söz konusu boru hatti projesi Avrupa Birligi tarafindan da ortak çikarlara hizmet eden proje olarak kabul ediliyor.
Kaynak: İHA