Balcali Arastirma Ve Uygulama Hastanesi'ne 'Rüsvet Ve Ihaleye Fesat Karistirma' Operasyonu

Adana’da Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Balcali Arastirma ve Uygulama Hastanesi’nde medikal malzeme ve is alimlarini içeren ihaleye ve dogrudan satin alimlara fesat karistirarak kamuyu 3 milyon 677 bin lira zara ugrattigi öne sürülen eski yöneticiler ve doktorlara yönelik yapilan operasyonda çok sayida kisi gözaltina alindi.

Balcali Arastirma Ve Uygulama Hastanesi'ne 'Rüsvet Ve Ihaleye Fesat Karistirma' Operasyonu
Adana Emniyet Müdürlügü Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Sube Müdürlügüne bagli Mali Büro Amirligi ekipleri, Çukurova Üniversitesi Balcali Uygulama ve Arastirma Hastanesi’nde 2018-2021 yillari arasinda medikal malzeme ve is alimlarini içeren ihaleye ve dogrudan satin alimlara fesat karistirildigini tespit etti. Sorusturma dogrultusunda hazirlanan bilirkisi raporlarina göre, eski hastane basmüdürü A.Ö. ve hastane personelinin bahsi geçen yillar arasinda bir ihaleye fesat karistirma suçu ve 53 dogrudan temin aliminda edimin ifasina fesat karistirma, kamu zararina sebebiyet verme, görevi kötüye kullanma suçu isledigi, kamunun toplamda 3 milyon 677 bin lira zarara ugratildigi ileri sürüldü.

Ayrica, Çukurova Üniversitesi 2019 yili Sayistay Denetim Raporunda kurum zararinin 149 milyon 867 bin 884 lira oldugu, 2019 yili sonu itibariyle özel sektöre ve kamuya toplam 492 milyon 461 bin 426 lira borcunun bulundugu belirtildi. Hazirlanan raporda bunun açik yapilmasi gereken ihalelerin farkli kalemlere bölünerek ihale ilani yapilmaksizin ve talimat alinmaksizin stoklanmasi mümkün olan ve acil durumlara münhasir olmayan tibbi sarf malzemelerinin dogrudan temin ile alinmasi yöntemiyle gerçeklestigi saptandi.

Dosyada bulunan süphelilerin hesap hareketlerini de inceleyen ekipler, birbirleri ve sirketler arasinda toplamda 8 milyon 855 bin lira EFT ve havale hareketi yasandigini belirledi. Yürütülen ’Ihaleye Fesat Karistirma - Edimin Ifasina Fesat Karistirma - Rüsvet’ sorusturmasinda savcilik, Çukurova Üniversitesi Balcali Hastanesinin eski basmüdürü A.Ö., eski bashekimi, eski bashekim yardimcilari, 2 hemsire, bir mühendis, 2 sef, 2 büro memuru, 2 hastane eski çalisani, 14 sirket sahibi ve çalisani toplam 28 süpheli için yakalama karari çikartti. Yakalama kararinin ardindan ekipler, bu sabah günün ilk isiklariyla çok sayida adrese es zamanli operasyon düzenledi.

Adreslerde arama yapan ekipler, aralarinda eski basmüdür A.Ö.’nün de bulundugu çok sayida süpheliyi gözaltina aldi. Saglik kontrolünden geçirilen süpheliler, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü
Kaynak: İHA