Kis Aylarinin Vazgeçilmezi, Zorlu Arazilerde Toplanmaya Baslandi

Sivas’ta kis aylarinin vazgeçilmezi ve adeta vitamin deposu olarak bilinen kusburnu meyvesi kadinlar tarafindan zorlu arazilerde toplanmaya baslandi.

Kis Aylarinin Vazgeçilmezi, Zorlu Arazilerde Toplanmaya Baslandi
Sivas merkeze bagli Gazi köyünde bir araya gelen kadinlarin zorlu kusburnu meyvesi toplama mesaisi basladi.

Genellikle daglik bölgelerde yetisen Kusburnu meyvesi çalili ve dikenli yapisiyla toplayanlara bin bir güçlük çikarsa da içerisinde bulunan vitamin ve lezzeti dolayisi ile vazgeçilmez lezzetler arasinda yer aliyor. Dikenlerin arasindan tek tek özenle toplanan kusburnu meyvesinden gerek marmelat gerek komposto gerekse kurutularak çayi yapilabiliyor. Genellikle kis aylarinda tüketilen bitki çaylari içerisinde vazgeçilmez olan kusburnu çayi birçok hastaliga sifa oluyor. Sivas Medicana Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, kusburnu meyvesinin kalp ve damar rahatsizligi riskini azalttigini ve bagisiklik sistemini güçlendirdigini söyledi.



“Kisin hasta olmamak için tüketiyoruz”

Köy sakinlerinden Döne Tirit, kisin hasta olamamak için kusburnu meyvesi topladiklarini söyleyerek, “Kusburnu çetin daglarda bulunuyor. Bizde gelip topluyoruz. Kurutuyoruz, kaynatiyoruz, hastaliklara iyi geliyor. Zor toplaniyor dikenleri ellerimize batiyor. Kadinlar olarak hep birlikte daglara gelip canimiz sikilana kadar topluyoruz. Kusburnunun reçeli, ezmesi ve çayi yapilabiliyor. Kis burada zor geçiyor. Bazen yollarimiz kapaniyor merkeze gidip gelemiyoruz. Kisin hasta olmamak için tüketiyoruz” seklinde konustu.



“C vitamini içerigi turunçgillerden daha yüksektir”

Diyetisyen Eda Ünal, Kusburnu meyvesinde bulunan C vitaminin turunçgillerden daha yüksek oldugunu söyleyerek, “Yabani gül olarak bilinen kusburnu gülgiller familyasindan gelen kirmizi bir meyvedir. Birçok alanda kullanilan kusburnu meyvesinden marmelat, komposto ve çay yapilir. Kurutularak veya taze sekilde tüketilebilir. Kusburnu C vitamini, E vitamini ve B vitamini, beta karoten ve likopen gibi içeriklere sahiptir. Özellikle C vitamini içerigi turunçgillerden daha yüksektir. Içerdigi C ve E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan özellik gösterir. Bu sayede kalp ve damar rahatsizligi riskini azaltir, bagisiklik sistemini güçlendirir ve nezle, grip gibi hastaliklara karsi dayaniklilik saglar. Demir içerigine sahip olmasi sayesinde kansizlik tedavisine yardimci olur” ifadelerini kullandi.

“Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardimci olur”

Ünal, Kusburnu yaginin Omega 3 ve Omega 6 yag asidi içerigi sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesine yardimci oldugunu ifade ederek, “Yapilan arastirmalarda kusburnunun meyve ve çekirdeginin içerdigi antienflamatuar etki sayesinde eklem agrilarini hafiflettigi görülmüstür. Idrar söktürücü özelligi bulundugu için ödem atimina yardimci olur. Kabizlik tedavisinde ve özellikle idrar yolu enfeksiyonlarda etkilidir. Kusburnu yagi Omega 3 ve Omega 6 yag asidi içerigi sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesine yardimci oldugu görülmüstür. Kusburnu meyvesi saglikli bir ara ögün olarak kullanilabilir. Yanina süt, yogurt, ayran veya badem, findik gibi besin grubu ekleyerek kan sekeri dengelemesi saglayabilirsiniz. Çay olarak 1 litre kaynamis sicak suya 3 kasik kurutulmus kusburnunu ekleyerek demlenmesini bekleyip tüketebilirsiniz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA