Çin Açiklamasi 'Çin'in Içislerine Müdahale Edecek Herhangi Bir Plan, Güçlü Bir Tepki Ile Karsilasacaktir'

Çin Disisleri Bakani Wang Yi, Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantisinda yaptigi konusmada, Tayvan’in Çin’e ait oldugunu öne sürerek, "Çin’in içislerine müdahale edecek herhangi bir plan, güçlü bir tepki ile karsilasacaktir" dedi.

Çin Açiklamasi 'Çin'in Içislerine Müdahale Edecek Herhangi Bir Plan, Güçlü Bir Tepki Ile Karsilasacaktir'


Çin Disisleri Bakani Wang Yi, Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantisinda yaptigi konusmada, küresel sorunlara iliskin açiklamalarda bulunurken, net bir sekilde Tayvan’in Çin’e ait oldugunu ifade etti.

Küresel meselelerin dayanisma içinde ve barisla çözülebilecegini söyleyen Yi, Çin’in içislerine karisilmasina karsi çiktigini dile getirdi. Yi yaptigi konusmada, "Eski zamanlardan beri Tayvan, Çin topraklarinin ayrilmaz bir parçasi olmustur. Çin’in egemenligi ve toprak bütünlügü her zaman devam etti. Anakara ve Tayvan’in tek bir Çin’e ait oldugu gerçegi ise asla degismedi. 70 yil önce yayinlanan Kahire Bildirgesi’nde, Japonya’nin Çin’den aldigi Tayvan dahil tüm topraklarin ve güçlü adalarin Çin’e geri verilecegi açikça belirtilmisti" dedi.



Yi, "ABD’nin ve diger birkaç ülkenin Tayvan koltugunu korumak için öne sürdügü sözde ikili temsil önerisi, herkes için bir kagit parçasindan baska bir sey olmadi. Tek Çin ilkesi, Çin ile diplomatik iliskilere girerken uluslararasi iliskilerin temel bir normu ve uluslararasi toplumun fikir birligi haline geldi. Çinliler sadece Çin’in egemenligini ve toprak bütünlügünü korumakla kalmiyor, ayni zamanda Tayvan Bogazi’ndaki baris ve istikrari da gerçekten koruyor. Çin barisçil yeniden birlesme için çalismaya en büyük samimiyet ve çabalariyla devam edecektir. Tayvan’in ayrilikçi faaliyetlerine en kesin kararlilikla karsiyiz. Çin’in Içisleri’ne müdahale edecek herhangi bir plan, tüm Çinlilerin güçlü muhalefetini karsilamaya ve Çin’in yeniden birlesmesini engellemeye yönelik herhangi bir hareket, tarihin gölgesinde ezilmeye mahkumdur" dedi.



"Farkliliklari barisçil yollarla ele almaliyiz"

BM Genel Kurulu’nda konusan Çin Disisleri Bakani Yi, dünyanin zorluklarla dolu bir dönemde oldugunu söyleyerek, degisimlerin hizlandigi bir yüzyilda ayni zamanda umutlarin da oldugunu belirtti.

Yi, "Dünya çok kutupluluga dogru ilerlemeye devam ediyor, ekonomik küresellesme derinlesiyor. Kültürel açidan çesitlilik gösteren ülkeler her zamankinden daha fazla birbirine bagli hale geliyor. Baris ve kalkinma, zamanimizin temel egilimi olmaya devam ediyor." dedi.

Yi, "insanlik için ortak bir gelecege sahip bir topluluk insa etmek için öncelikle barisi savunmali ve savasa karsi çikmaliyiz. Baris gelecegimiz için çok önemlidir ve tüm ülkelerin ortak güvenliginin temelini olusturur. Farkliliklari barisçil yollarla ele almali ve anlasmazliklari diyalog ve istisare yoluyla çözmeliyiz." dedi.



"Kalkinmayi uluslararasi gündeme tasimaliyiz"

Yi yaptigi konusmada, "Kalkinmayi sürdürmeli ve yoksullugu ortadan kaldirmaliyiz. Kalkinmayi uluslararasi gündemin merkezine yerlestirmeliyiz. Küresel kalkinma için yeni itici güçleri tesvik etmeli, bir Küresel Kalkinma Ortakligi olusturmali ve her ülkeden insanlarin kalkinmanin meyvelerinden daha adil bir sekilde yararlandigini görmeliyiz." ifadelerini kullandi.

"Açik dünya ekonomisi için çalismaliyiz"

Açik dünya ekonomisini savunan Çin Disisleri Bakani Yi, "Çin Halk Cumhuriyeti Baskani Xi, açikligin insan refahi ve ilerlemesinin kesin yolu olduguna dikkat çekti. Açiklik ve kapsayicilik ilkelerine sadik kalmaliyiz. Çok tarafli ticaret sistemini desteklemeli ve açik bir dünya ekonomisi için çalismaliyiz" dedi.



"Dayanisma güçlendirilmeli"

Yi, küresel isbirliginin sorunlari çözmede büyük öneme sahip oldugunu vurguladi. Yi, "Bir dizi küresel zorlukla karsi karsiya kalirken isbirligine basvurmaliyiz. En büyük gücümüz dayanismadir. En iyi stratejimiz birbirimize bagli kalmaktir ve ilerlemenin tek yolu bir kazan-kazan isbirligidir. Ülkelerin, esitlik ve saygi temelinde karsilikli anlayisi artirmalari gereken farkliliklari ve sorunlari olmasi dogaldir. Diyalog, istisare ve kazan-kazan isbirligine girmeliyiz. Grup siyasetine birlikte karsi çikmali ve çatismayi engellemeliyiz. Dayanismayi güçlendirmeli ve bölünmeye karsi çikmaliyiz" dedi.



"Küresel barisi destekliyoruz"

Dünyada esitligin saglamasi için zorbaliga karsi çikilmasi gerektigini savunan Yi, "Baslica uluslararasi meseleler, tüm ülkeler tarafindan ve tüm ülkelerin birlikte olusturdugu uluslararasi kurallar tarafindan ele alinmalidir. Hiçbir ülke digerlerinin üzerinde zorbalik etme gücünü kötüye kullanmamalidir. Çok tarafliligi savunmali ve uygulamaliyiz. Haklar, kurallar ve firsatlar açisindan tüm ülkelerin esitligini desteklemeli ve karsilikli saygi, esitlik ve adalet ile tekerlek yeniden birlestirme arasinda yeni bir tür uluslararasi iliskiler kurmaliyiz" dedi.



Yi, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve dünyanin en büyük gelismekte olan ülkesi olarak diger ülkelerle dayanisma ve isbirligine kararli oldugunu söyledi.

Yi, "Çin, zamanin trendini takip edecek ve küresel çogunlugun ortak çikarlarini izleyecektir. Çin, küresel barisi insa etmekle mesgul. Uluslararasi barisi aktif olarak destekliyoruz" dedi.

Yi, Çin’in küresel krizlere karsi adil ve pragmatik olan müzakereler yoluyla barisi tesvik etme yaklasimina dikkat çekti. Yi, "Ukrayna krizinin barisçil çözümüne yardimci olacak tüm çabalari desteklemeye çalisarak, sorunlarinin temel nedenlerini ele almayi amaçliyoruz. Acil öncelik, baris isaretlerini kolaylastirmaktir. Çözüm, tüm taraflarin mesru güvenlik kaygilarini ele almak ve tüm taraflarin mesru hak ve çikarlarini korumaya davet etmek için dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik mimarisi olusturmaktir." dedi.

Yi, Çin’in küresel meselelere karsi baris ve kalkinma yolunu seçtigini ifade ederek bunun bir parçasinin da isbirligi oldugunu öne sürdü. Yi, "Çin, barisi korumak için diger ülkelerle birlikte çalisacak ve kalkinma, dayanisma ve ilerlemeyi artirma sorumlulugunu omuzlayacaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA