Fuat Oktay Açiklamasi 'Türkiye Bölgesinde Barisi Tesisi Etmek Için Ölümüne Gayret Sarf Etmektedir'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Türkiye, bölgesinde barisi tesis etmek için ölümüne gayret sarf etmektedir. Mesajimiz, Cumhurbaskanimizin gecesini gündüzüne kattigi bu çabalarina destek olunmasi, bu herkesin faydasinadir" dedi.

Fuat Oktay Açiklamasi 'Türkiye Bölgesinde Barisi Tesisi Etmek Için Ölümüne Gayret Sarf Etmektedir'
Akyurt ilçesine gelen Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, cuma namazini Seyyid Burhaneddin Camii’nde kildi. Oktay, namaz sonrasi esnaf ziyaretinde bulundu. Oktay’a Akyurt ziyaretinde AK Parti Ankara Il Baskani Hakan Han Özcan, AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, Akyurt Belediye Baskani Hilal Ayik, AK Parti Akyurt Ilçe Baskani Murat Yildirim eslik etti. Oktay, esnaf ziyareti sirasinda vatandaslarin taleplerini dinledi. Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, daha sonra AK Parti Akyurt Ilçe Baskanligi Teskilat Toplantisi’nda partililere hitap etti.

Cumhurbaskanligi Hükmet Sisteminin milletin ihtiyaç duydugu hizmetlerin en hizli sekilde yerine getirildigi bir sistem oldugunun altini çizen Fuat Oktay, bu kavramin hem yurtiçi hem yurtdisi için geçerli oldugunu kaydetti.

Muhalefeti elestiren Oktay, "Bir yildir masanin neresine oturacagini konusuyorlardir. Bir tanesi papaganla konusmaya baslamis. Çaresizligin son asamasi. Papaganlar daha ileride en azindan kendi söyleyeceklerini kendileri biliyorlar. Bizim bu papaganlar baskalarindan aldiklari talimatlari iletmekle yükümlü olduklari için daha 2023 seçimlerine kiminle gidecekleri belli degil. Herhalde talimat bekliyorlar, artik büyükelçilerden mi bekliyorlar talimati kimden bekliyorlar, baskalarindan mi bekliyorlar görecegiz" seklinde konustu.

Vatandaslara hizmet noktasinda herhangi bir siyasi parti ayrimi yapilmadigini ifade eden Oktay, "Çalismalarimiz bir taraftan devletin islerini yürütme, ayni sekilde vatandaslarin ihtiyacini giderme anlaminda tüm ciddiyeti ile devam edecektir. Hiçbir ayrim gözetmeden 85 milyonun her bir vatandasa ayni hassasiyetle hizmet götürme görevimiz var" dedi.

Oktay’in gündeminde 6’li masa da vardi. 6’li masanin ortaya herhangi bir çalisma koymadigini söyleyen Oktay, "6’li masa bir yildir kendi aralarinda masanin etrafinda dolasarak yapmaya çalistiklariyla Cumhurbaskanimizin sadece 10 dakikasini dolduracak bir is yapmadi. Sadece ne yapilmamasi gerektigine odaklandiklari için" diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan’in son bir haftalik süre içerisinde önemli diplomatik görüsmeler gerçeklestirdigini belirten Oktay, Cumhurbaskani Erdogan’in Özbekistan’da liderlerle birlikte olan fotografiyla ilgili konustu.

Oktay, "O resim aslinda baska bir resimdi. Cumhurbaskanimizin gerek masa basi gerek sohbet ortaminda dahi söyledigi her bir sözün bir agirligi olduguna dair bir resimdi. Birlikte oldugu insanlarin kendisine olan sevgi, saygisini gösteren bir resimdi" dedi.



"FARKLI KANALLARDAN FARKLI MESAJLAR VERIYOR OLSALAR BILE ABD DE BUNA DAHILDIR"

Erdogan’in BM ziyaretine de deginen Oktay, “Oradaki sahit oldugumuz sey su; kim hangi amaçla elestiriyor olursa olsun. Kim hangi amaçla Türkiye’nin kalkinmasina, ilerlemesine, gelismesine riza göstersin veya göstermesin kiskansin veya desteklesin bölgesel ve küresel sorunlarin çözümü ile ilgili bir dünya lideri olan Recep Tayyip Erdogan’in görüslerini almak, paylasmak, kendi görüslerini onunla paylasmak arzusunda olduklarini net bir sekilde gördük. Fransa da, birçok alanda karsi karsiya geldigimiz Fransa buna dahildir. Ingiltere buna dahildir. Farkli kanallardan farkli mesajlar veriyor olsalar bile ABD de buna dahildir. Türkiye olarak bizim durusumuz net. Bizim istedigimiz, istikrar ve baris, özellikle dünyanin bugün ihtiyaç duydugu en önemli en kritik olaylarindan birisi” diye konustu.



"BÜYÜK DEVLET OLDUGUNU IDDIA EDEN YAPILAR TERÖR ÖRGÜTLERIYLE MÜCADELESINI BASKA TERÖR ÖRGÜTLERI ÜZERINDEN YAPMAZ"

Bir esnafin dogalgaz fiyatlariyla ilgili kendisine ilettigi konuyu paylasan Oktay, "Bin metreküpü 60 dolar olan hatta 30 dolara kadar inen dogalgazin bugün 3 bin 500 dolara kadar çiktigini düsün. Ne alakasi var oradaki islerle dediginizde. Sizin evinizde yaktiginiz diger tarafta sanayicimizin veya KOBI’nin kendi is yerinde kullandigi enerjiyi, elektrigi birebir etkileyen bir olay. Bu bir yilda kolay bir kaynak degil 50 milyar dolarlik ilave bir maliyet biniyor. Evlerde bugün fazla oldugunu bildigimiz o faturalarin her 80 TL’sini biz ödüyoruz ki 3 bin 500 dolara çikan fiyatlari yansitmaliyim diye. Bunun kalici olmasi için baska bir çalisma lazim. Bölgesel ve küresel istikrarin korunmasi lazim. Suriye ile Irak ile yillardir ugrasiyoruz. Çözüm bulacagiz diye girenlerin çözümden katbekat fazla sorunla oradan ayrildigi ya da ayrilmayip daha ötesi sorunlar olusturmaya çalisilan bölgeden bahsediyoruz. Bir PKK vardi içeride mücadele ettigimiz terör yapilariyla birlikte olup oraya silah, egitim yardimi yapan bununla bir baska terör örgütüyle mücadele ettigini iddia eden sözde büyük devletler var. Büyük devlet oldugunu iddia eden yapilar terör örgütleriyle mücadelesini baska terör örgütleri üzerinden yapmaz" seklinde konustu.



"TÜRKIYE BÖLGESINDE BARISI TESISI ETMEK IÇIN ÖLÜMÜNE GAYRET SARF ETMEKTEDIR"

Türkiye’nin bu sorunlarla bogusurken Ukrayna-Rusya krizinin ortaya çiktigini ifade eden Oktay, Türkiye’nin barisin tesisi için önemli bir gayret gösterdigine dikkat çekti. Oktay, "Bu bölgede henüz istikrar yokken kuzeyimizde bambaska bir kritik olay olustu. Cumhurbaskanimiz, ilgili bütün birimler, gecemizi gündüzümüze katiyoruz. Tam durdurma asamasina yakinlastiginiz noktada birileri rahatsiz oluyor. Ne yazik ki birçok örnegi Bati’dan geliyor. Bu ilginç bir sey. Halbuki NATO’da hepsi müttefikimiz. Halbuki faturayi bu savaslar bölgede çözülmedigi sürece tüm dünya ödüyor, Akyurtlu da ödüyor. 81 ilimizdeki vatandaslarimiz da ödüyor. Cumhurbaskanimizin BM’de net bir sekilde ifade ettigi, savasin kazanani olmaz, barisin kaybedeni olmaz. Türkiye bölgesinde barisi tesisi etmek için ölümüne gayret sarf etmektedir. Mesajimiz Cumhurbaskanimizin gecesini gündüzüne kattigi bu çabalarina destek olunmasi, bu herkesin faydasinadir" açiklamasinda bulundu.

Türkiye’nin dünyada ciddi bir açlik krizine sebep olabilecek tahil krizi sorununa çözüm ürettigini hatirlatan Oktay, "Herkesin ayaga kalktigi ortamda tahil krizinin çözümü ile birlikte tahil fiyatlarindaki düsüsü hatirlayin. Dogalgaz sorununu da çözdügümüzde fiyatlar normale inecek" degerlendirmesinde bulundu.

"DEDEAGAÇ’TA, GIRIT’TE ÜS KURMANIN KIMSEYE FAYDASI OLMAYACAKTIR"

Ermenistan - Azerbaycan arasindaki krize de deginen Oktay, yasanan her krizin küresel sonuçlari olacagina dikkat çekti. Oktay, "Buradaki sorunlar yetmiyormus gibi Azerbaycan ve Ermenistan arasinda barisa dogru yönelis sürecinde orayi yeniden kasimanin hiç kimseye faydasi yoktur. Dogu Akdeniz’de Ege’de sulari isitmanin hiç kimseye faydasi yoktur. Dedeagaç’ta, Girit’te üs kurmanin kimseye faydasi olmayacaktir" diye konustu.



"CUMHURBASKANIMIZ 8 SAAT ÇALISMAZ, 24 SAAT ÜLKESI IÇIN ÇALISIR"

Türkiye’nin köklü bir devlet gelenegine sahip oldugunu kaydeden Oktay, "Türkiye dünkü devlet degil. Türkiye’de devlet akli büyüktür. Recep Tayyip Erdogan gibi bir lideri oldugu zaman Türkiye’yi baska baska olaylarla mesgul ettiklerinde Türkiye’nin gücü dagilmayacaktir. Çünkü Cumhurbaskanimiz 8 saat çalismaz, 24 saat ülkesi için çalisir. Sadece AK Parti olarak degil Cumhur Ittifaki olarak söylemek istiyorum; 2023’e yürüyoruz. Tüm dünyadaki baris ve istikrara gerektigi zaman herkesin anlayacagi dilden cevap veren bir lider. Bütün dünyanin sorunlariyla ugrasirken her bir sehrinde, sokagindaki vatandasin sorunlarina tek tek egilen bir Cumhurbaskani, bir AK Parti, bir Cumhur Ittifaki” ifadelerini kullandi.

2023 seçimleriyle ilgili konusan Fuat Oktay, "Önümüzde 2023 var. Ciddi bir karar verecegiz. 6’li diyorlar 7. HDP biliyorsunuz. Kilidi açacak yapi buysa, yani PKK’nin siyasi uzantilariysa, benim askerimi, benim vatandasimi katleden bir yapiya terör örgütü diyemeyen bir yapi bu 6’li masanin kilidini açacak yapiysa bu kapi açildiginda içeriden ne kokular çikacak" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan’in Rusya - Ukrayna krizinde gösterdigi diplomatik basarinin tüm dünyanin gündeminde olduguna vurgu yapan Oktay sunlari söyledi:

"Tayyip Erdogan gibi bir lider, cumhurbaskani böyle bir dönemde olmasaydi, Rusya Ukrayna krizinde bile yasayabilecegimiz birçok komplikasyonu, analistler dile getiriyor. Her firsatta aleyhimize yazan bir basin kurulusu Macron ile bir karsilastirma yapiyor ’Macron kaybetti, Ukrayna kazandi’ diyor. Rusya ve Ukrayna krizindeki somut adim atabilen bir ülke olarak. Lider yetistirmek kolay olmuyor. Bu degeri gümbür gümbür Türkiye’nin basina hep birlikte getirmek için gayret sarf edecegiz."

Esnaf ziyaretinde vatandaslarin sorunlarini dinleyip not aldiklarini kaydeden Oktay, “Sorunlari olan arkadaslarimiz da mutlu olan kardeslerimizi de nezaketle dinledik, gerekli notlari aldik. Akyurt’a baktigimizda fuar alani sadece buranin degil Ankara’nin da ciddi bir beklentisi. Ankara artik bir memur kenti degildir. Bugün birçok seyin baskenti olmaya basladi.

Onun merkezi Ankara. Yasal süreçler vardi yasal süreçlerin de son asamaya geliyor diye biliyoruz. Savunma sanayinin de baskenti Ankara” diye konustu.

Bilisim ve otomasyon alaninda da Ankara’nin çok ciddi bir potansiyeli oldugunu söyleyen Oktay, "Bir metro konumuz vardi. Yine Ankara merkezi, havalimanina baglayan metro hattiyla yakindan ilgileniyoruz. Büyüksehirin su anda Cumhur Ittifaki olarak bizde olmamasi belki bazi seyler arzu ettigimiz hizda ilerlemiyor olabilir. Ankarali kardeslerimiz bunu farkinda. Büyüksehir olarak yapilmasi gereken yatirimlarin ne kadarinin yapilmadigini biliyorsunuz" açiklamasinda bulundu.

CHP’nin büyüksehir belediyelerini elestiren Oktay, "Izmir’dekinin yaptigi olay hizmet degil ecdadina küfür etmek. Tüm Yunan dostlarina selam çakmaktan baska yaptigi bir sey yok" dedi.

Türkiye’nin yasanan küresel sorunlardan önemli ölçüde etkilendigini kaydeden Oktay, "2023’e giriyoruz sonrasinda 2024 var. Mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev, hep birlikte kapilarini çalacagiz. Dünyanin yasadigi küresel sorunlar var. Tüm dünya son 50 yilin en yüksek enflasyon oranini yasiyor. Türkiye olarak biz de en yüksek payimizi aliyoruz. Ekonomi alaninda yasanan sorunu dünyadan farkli giderek çözmek istiyoruz. Türkiye’nin büyümesini devam ettirerek, istihdam konusunu kismadan, bu sorunun üstesinden gelmek istiyoruz. Yilsonu itibari ile buradan olumlu sonuçlar almaya çalisiyoruz. Sorunlar her zaman olacaktir" ifadelerini kullandi.

(Hülya Keklik - Cem Geçim - IHA)
Kaynak: İHA