3-4 Yilda Meyve Veriyor... Asili Harnup Fidani Çalismalarinda Olumlu Sonuç Alindi

Adana’da asili harnup fidani deneme çalismalarinda olumlu sonuç elde edildi.

3-4 Yilda Meyve Veriyor... Asili Harnup Fidani Çalismalarinda Olumlu Sonuç Alindi
Adana Orman Bölge Müdürlügü ve Adana Orman Fidanlik Müdürlügünce, ülke ve orman köylüsünün ekonomisine ciddi katkilari bulunan harnup ile ilgili bir yenilige daha imza atildi.

Adana Orman Fidanliginda asili harnup fidani deneme çalismalari baslatildi. Asilama çalismalari ilk örneklerinden olumlu sonuçlar alindigi görüldü.

Baslatilan asilama çalismalarindan elde edilen sonuçlarina göre ilerleyen yillarda asili harnup fidani üretiminin yayginlastirilmasi planlaniyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yilmaz “Tohumdan elde edilen fidanlarla tesis edilen harnup bahçeleri 9-11 yil içerisinde giderleri karsilayabilir ürün vermeye baslarken; asili harnup fidanlari ile tesis edilecek bahçelerde bu sürenin 3-4 yila düsürülmesi hedefleniyor. Ilerleyen yillar içerisinde kurulan bahçelerde ürün rekoltesi hizli bir artis göstermektedir. Bu durum gerek bahçelerin daha erken ürün vermeye baslamasi ve gerekse elde edilen ürünün kalitesinde artisi beraberinde getirecektir" dedi.

Gelir getirici tür agaçlandirmalarinda harnup fidani dikimine önem verdiklerini vurgulayan Yilmaz, "Ayrica halkimizin özel agaçlandirma yoluyla arazilerinde harnup bahçesi kurmalarini tesvik ediyoruz. Bu konuda Genel Müdürlügümüzün orman köylerinde 30 dekara kadar olan arazilerde yapilacak özel agaçlandirmalara proje maliyet bedelinin yüzde 65’ i ve 30 dekari asan araziler ile orman köyleri disindaki yerlerde ise yüzde 25’ i hibe olmak üzere destegi bulunmaktadir" diye konustu.

Kaynak: İHA