Rusya'nin Seferberlik Karari Sonrasi AB Disisleri Bakanlarindan Acil Toplanti

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ilan ettigi kismi seferberligin ardindan Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlarinin ABD’nin New York kentinde acil toplanti yapacagi bildirildi.

Rusya'nin Seferberlik Karari Sonrasi AB Disisleri Bakanlarindan Acil Toplanti
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ilan ettigi kismi seferberligin ardindan Avrupa Birligi (AB) harekete geçti. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi tarafindan yapilan açiklamada, “Baskan Putin’in bugün açikladigi sey, Ukrayna’ya karsi baslattigi sebepsiz savasta bir baska büyük tirmanisi olusturuyor. Panik ve çaresizlik içinde konusuyor gibi görünüyor. Putin basarisiz bir stratejiyi ikiye katliyor” ifadeleri kullanilarak, “Nükleer kullanma tehdidiyle Ukrayna’yi ve Ukrayna’yi destekleyen tüm ülkeleri sindirmeye çalisiyor. Ama basarisiz olacak. Basarisiz oldu ve yine basarisiz olacak” denildi.

“Böyle bir tehdit kabul edilemez”

Putin’in son açiklamasinin Rus rejiminin bugüne kadar izledigi yaklasimla paralellik gösterdigine deginilen açiklamada, “Putin’in ‘elimiz altindaki tüm silah kaynaklarini’ kullanma tehdidi, nükleer silahlar da dahil olmak üzere kitle imha silahlari kullanma ihtimalini ima ediyor. Böyle bir tehdit kabul edilemez” denildi.

“Bunu Uluslararasi Baris Günü’nde yapmak daha da alayci”

Nükleer silahlarla tehdidin tüm dünya için gerçek bir tehlike oldugunu vurgulanan açiklamada, “Uluslararasi toplumun bu tehdide karsi tepki vermesi gerekiyor. Bunu Uluslararasi Baris Günü’nde yapmak daha da alayci. Belki bir tesadüftür, ancak Birlesmis Milletler Genel Kurulu sirasinda dünya toplumu baris ve ilerleme üzerinde çalismak için bir araya geldiginde bu tür tehditleri duymak özellikle sok edici” denildi.

“Rusya’nin da Birlesmis Milletler üyesi olarak imzaladigi kurallar, ilkeler ve normlar var”

Putin’in son açiklamasi ile uluslararasi normlari, kurallari ve ilkeleri tamamen göz ardi ettigini bir kez daha gösterdigi belirtilen açiklamada, Hepimizin, Rusya’nin da Birlesmis Milletler üyesi olarak imzaladigi kurallar, ilkeler ve normlar var ve bu kural ve ilkeler toprak bütünlügü ile baslar. Subat 2022’den bu yana zorla isgal edilen topraklari ilhak etme ve sahte referandumlar yapma niyetleri yasal statülerini degistirmeyecek. Onlar, Ukrayna’nin ayrilmaz bir parçasi olarak uluslararasi alanda taninmaya devam edecekler ve öyle kalacaklar. Bu, sahte bir referandum yaparak degismeyecek” denildi.

“Rusya’nin, Ukrayna’yi her ne pahasina olursa olsun yok etmek istedigi açik”

Rusya’nin uluslararasi hukuku ve Birlesmis Milletler Sözlesmesi’ni ihlal ederek Ukrayna’yi her ne pahasina olursa olsun yok etmek istediginin açik oldugu ifade edilen açiklamada, “Ama simdi Putin, Ukrayna’yi yok etmek istiyor gibi görünüyor. Burada New York’ta toplanan uluslararasi toplumun, tehlikede olan seyin tam olarak anlamasi gerekiyor” denildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin yarin toplanacagi hatirlatilan açiklamada, “Bu yeni senaryonun isigi altinda Ukrayna hakkinda görüsecek ve Avrupa Birligi adina Güvenlik Konseyi’nde konusacagim. Bu kritik anda Avrupa Birligi adina Güvenlik Konseyi’ne hitap etmekten büyük onur ve sorumluluga sahip olacagim” denildi.

Borrell’in Putin’in son açiklamasinin ardindan Avrupa Birligi Disisleri Bakanlarini olaganüstü ve geçici bir gayri resmi toplantiya çagirdigi duyurulan açiklamada, AB’nin toplantida ortak bir çizgi benimsemeyi amaçladigi aktarilarak, daha büyük tehditler ve zorluklar ortaya çikmadan önce bu savasin mümkün olan en kisa sürede durmasinin istendigi vurgulandi.
Kaynak: İHA