Bakan Yardimcisi Kaymakci, ERÜ'de Akademisyenler Ve Ögrencilerle Bulustu

Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) “AB Sürecimiz ve Gençler için Firsatlar’’ konulu konferans verdi.

Bakan Yardimcisi Kaymakci, ERÜ'de Akademisyenler Ve Ögrencilerle Bulustu
ERÜ Rektörlük Senato Salonu’nda Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci’nin konusmaci oldugu konferansa ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Oktay Özkan ile akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Etkinligin açilisinda konusan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Erciyes Üniversitesi’nin kuruldugu günden bugüne kadar uluslararasilasmayi ilke edindigini ve bu dogrultuda akademik çiktilar olusturarak Türkiye’nin ve dünyanin bilim, sanat ve kültür cografyasina katkilar sundugunu söyledi.

Bir arastirma üniversitesi olarak Erciyes Üniversitesinin saglik, fen, mühendislik ve yasam bilimlerinin yani sira sosyal ve beseri bilimler alaninda öncül çiktilar vermeye devam ettiginin altini çizen Rektör Altun, “Avrupa Birligi fonlari ve ulusal fonlar akademilerde bu nitelikli çiktilarin olusmasinda en önemli araçlardan biridir. Bilindigi üzere Avrupa Birligi fonlari; çerçeve programlari, Erasmus Plus hareketlilik aksiyonlari ve 2023 yili itibariyla ülke olarak Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi koordinatörlügünde dahil olmak istedigimiz Dijital Avrupa Programi üniversitemiz için büyük önem arz etmektedir. Bunlara ek olarak TÜBITAK tarafindan koordine edilen Uluslararasi Ikili ve Çoklu Is Birligi Programlari ve arastirmacilarimizi akademik aglarini gelistirmesini tesvik etmek için COST aksiyonlarinin Avrupa merkezli akademik agin olusmasi bakimindan oldukça önemli oldugunun farkindayiz. Bu baglamda üniversitemizde Avrupa Birligi fonlariyla ilgili olarak farkindaligin artirilmasi için son 3 yilda 60’dan fazla etkinlik yaparak bin 500 civari katilimciya ulastik” dedi.

Erciyes Üniversitesi olarak son bes yilda toplam 175 adet Avrupa ortakli proje basvurusunun yapildigini ve 32’sinin kabul edildigini belirten Rektör Altun, “Es finansman destegi verilen ve Avrupa’ya nitelikli insan kaynagini çekmek için kurgulanan Marie Curie aksiyonlarindan Co-Fund programi çerçevesinde son iki yildir ciddi hazirliklar yapmaktayiz. Biyomedikal ve nanoteknoloji alaninda basvurulan projemiz 84 puan alarak esik üstünü geçmis ve kritik sinirda kalmistir. Yine benzer bir sekilde geçen sene basvurusunu yapmis oldugumuz Ufuk Avrupa Bilimsel Mükemmeliyet Fonlarindan olan iki adet ERC projesi B puan almistir. Bu projelerin de revizyon çalismalari arastirmacilarimiz tarafindan devam etmektedir” diye konustu.

Avrupa Birliginin öncelik verdigi alanlardan ve tüm dünyanin gündeminde olan gida arzi ve yesil mutabakat konularinda ise ERÜ’nün çalismalar yürüttügüne dikkat çeken Altun sunlari kaydetti:

“Avrupa Birligi tarafindan desteklenen Avrupa Isletmeler Agi projemiz çerçevesinde Erciyes Teknopark olarak 2024 yilina kadar yeni nitelikli istihdam potansiyeli olusturan, TR72 bölgesindeki KOBI ve üniversitelerimizin projelerine ortaklar bulunmasi ve yeni isbirliklerinin olusmasi için hizmet vermeye devam edecegiz. Bir diger konu ise Avrupa Birliginin öncelik verdigi alanlardan ve tüm dünyanin gündeminde olan gida arzi ve yesil mutabakat konularinda ise üniversitemiz çalismalarini sürdürmektedir. En son yapilan Arastirma Inovasyon Çalistayi’nda bu konu üzerine durulmus olup, Türkiye’deki en büyük bütçeli proje fon mekanizmasi olan TÜBITAK 1004 çerçevesinde ise Yesil Mutabakat Ekseninde Sürdürülebilir Tarim Is Birlikleri konusu çalisilmistir. Türkiye’nin önde gelen sanayi ve kamu kuruluslariyla isbirligi içerisinde tasarlanan 1004 projesi ülkemizin gida arzi ve güvenligi konusunda rekabetçi olmasini saglayacaktir. Bu projemizin basariyla tamamlanmasi durumunda Avrupa Birliginin yesil mutabakat çerçevesinde uygulanacak gümrük uygulamalarinda ülkemizin ciddi bir rekabet gücü kazanacagi, ayni zamanda da tarimda çevreci ve sürdürülebilir teknolojiler gelistirilerek avantaj saglayacagini öngörmekteyiz. Her ne kadar tam üyelik almamis olsak bile Avrupa Birligi arastirma süreçlerinde arastirma kapasitemizin yüksek olmasi ve gelecege dair ortak kaygilar gütmemiz münasebetiyle bu alanda asilmasi gereken tüm basamaklarda Erciyes Üniversitesi olarak üzerimize düsen görevleri büyük bir özveri ile yapmaya çalisacagiz.”

Rektör Altun’un konusmasinin ardindan Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci “AB Sürecimiz ve Gençler için Firsatlar” konulu konferansinda gençlerin AB sürecinin çok önemli bir parçasi oldugunu söyledi.

AB burs olanaklari hakkinda da bilgiler veren Kaymakci, konusmasina söyle devam etti:

“Bilindigi üzere Türkiye’nin AB üyelik süreci karmasik bir süreç. Dolayisiyla bu süreçte iletisim çok önemli. Hem Türkiye’nin AB’ye üyeliginin getirisi, götürüsü ne olur. Hem de Türkiye’nin AB’ye üyeliginin Türkiye, vatandaslarimiza sehirlerimize ne getirir ve ne götürür bunun anlatilmasi gerekiyor. Bu anlayisla on yil önce tüm sivil toplum kuruluslarinin katilimlari ile hazirlamis oldugumuz bir strateji var. Bu stratejiyi uyguluyoruz. AB iletisim stratejisi AB Baskanligimizin web sitesinde yer almakta. Ögrencilerimiz AB-Türkiye iliskileri konusunda arastirma yapmak isterse AB stratejisi çerçevesinde destek olabiliriz.”

Konusmasinin ardindan Büyükelçi Kaymakci, katilimcilarin sorularina cevap verdi. Etkinlik, Rektör Altun’un Büyükelçi Kaymakci’ya plaket takdiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA