'Vahdeddin Han'in Mezari Çamlica'ya Getirilsin'

Yazar Hüseyin Likoglu, CHP’li Izmir Belediye Baskani Tunç Soyer’in ‘Izmir’in Kurtulusu’ etkinlikleri esnasinda Vahdeddin Han’a yönlendirdigi ‘hain’ iddiasiyla baslayan tartismanin sonlanmasi adina Vahdeddin Han’in mezarini Istanbul’a nakletme önerisinde bulundu.

Izmir’in CHP’li Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 9 Eylül’de Tarkan’in kentte verdigi konser esnasinda yaptigi konusmada, son Osmanli Imparatorlugu Padisahi Sultan Vahdeddin’e hakaretler yagdirip, Izmir’i isgal eden Yunan ordusundan hiç bahsetmemesiyle bir tartisma baslamisti. Tartisma üzerine degerlendirmelerde bulunan tarihçiler, Vahdeddin Han’a “hain” demenin tarihe ihanet ve ideolojik körlük oldugunu belirtti.

Konuya dair degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hale Sivgin, “Vahdeddin henüz 4 aylik bir padisah iken Istanbul isgal edildi. Mustafa Kemal ve arkadaslarini kurtulus umudu ile Anadolu’ya yolladi” dedi.

Prof. Dr. Ali Satan da “Bugün halen ‘Vahdeddin haindir’ iddiasini sürdürmek, bizi tarihi ideolojik kaliplarla açiklama çikmazina götürür” seklinde konustu.

Dr. Ahmet Anapali ise “Sultan Vahdeddin’e hain demek insafsizlik olur çünkü ihanet denilebilecek hiçbir söz ya da davranisi yok” ifadelerini kullandi.

Hüseyin Likoglu ise Vahdettin Han’a atilan “hain” iftirasini degerlendirdigi yazisinda, milli degerler, milli bayramlar ve tarihi günler üzerinden yapilan ayristirmalarin ve tartismalarin önüne geçilmesi için Sultan Vahdeddin’in mezarini Sam’dan Istanbul Büyük Çamli Camii’nin bahçesine nakletmek gerektigi önerisinde bulundu.
Kaynak: İHA