Domatesin Fiyati Artti, Salça Yapan Azaldi

Tokat’ta domates fiyatlarinin artmasi nedeniyle elde salça yapiminin azaldigi belirtildi.

Domatesin Fiyati Artti, Salça Yapan Azaldi
Tokat’ta geçtigimiz yillarda yaklasik 350 bin ton üretilen domateste bu yil rekolte düsüsü bekleniyor. Çiftçilerin misir ekimine yönelmesinin domates üretimin düsmesine neden oldugu, üretimin azalmasi ve girdi maliyetlerinin artmasinin da fiyatlara yansidigi belirtiliyor. Tokat Sebze ve Meyve Hâlinde salçalik domates 4-5 lira arasinda satilirken, sofralik domates ise 6-7 lira arasindan satisa sunuluyor.

Salça yapan azaldi

Elektrikli seyyar makinesi ile salça yapmak isteyenlere hizmet veren Ali Sahin, geçtigimiz yillarda 7/24 çalismalarina ragmen taleplere yetismediklerini, bu yil ise islerinin azaldigini söyledi.

Domates fiyatlarinin artmasi, üretimin azalmasinin salça yapanlarin sayisini düsürdügünü ifade eden Sahin, "Domates fiyatlarinin düsük oldugu yillarda gece gündüz çalismamiza ragmen yetistiremiyorduk. Bu sene gece gündüz çalismamiza gerek kalmadi. Gün içerisinde 4-5 kisinin salça yapimi için domatesini çekiyoruz" dedi.



"Çarsida satilan salçadan bereketli oluyor"

Çiftçiden, pazardan alinan kilolarca domatesin suyu, kisa sürede seyyar domates çekme makinesi ile çikartiliyor. Bakir kazanlara konulan domates suyu koyulasincaya kadar bakir legenlerde odun atesinde pisiriliyor. Soguduktan sonra konserve siselerine doldurularak dolaplardaki yerini aliyor. Salça yapan annesine yardim eden Metin Senyüksel, "Geçen yillara göre domates de biber de pahali. Salçalik domates pahali. Yine de insanlari domates fiyatlari pahali da olsa kendi yaptigi salçayi tercih ediyor. Çarsida satilan salçadan bereketli oluyor. Organik salça daha ekonomik oluyor" diye konustu

"Köylü bu fiyatlardan memnun degil"

Komisyoncu Sinasi Genç ise fiyatlarin artan maliyetlere göre düsük oldugunu savundu. Salçalik domatesin kilogram fiyatinin 4-5 lira, sirik domatesin ise 6-7 lira oldugunu beliren Genç, "Il disindan gelen domatesler piyasa etkiliyor. Satislarimiz düsüyor. Üretim az olmasina ragmen domates para etmedi. Köylü bu fiyatlardan memnun degil. Maliyetini kurtarmiyor" diye konustu.

Salçalik domates almaya gelenler ise fiyatlarin yüksel olmasindan yakindi.
Kaynak: İHA