Bakan Kirisci Balikçilarla Denize Açildi Açiklamasi 'Balikçilara 19 Yilda 18.2 Milyar TL Ödeme Yapildi'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Adana’da ‘2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu’ açilisina katildi, balikçilarla birlikte ’Vira Bismillah’ diyerek denize açildi. Bakan Kirisci, “2003 yilindan itibaren balikçilarimiza bugünün parasiyla 10.2 milyar TL ÖTV indirimli yakit destegi saglanmistir. Yetistiricilerimize 7.2 milyar TL olmak üzere diger desteklerle toplam 18.2 milyar TL ödeme yapilmis ve bu ödemeleri yapmaya da devam edecegiz" dedi.

Bakan Kirisci Balikçilarla Denize Açildi Açiklamasi 'Balikçilara 19 Yilda 18.2 Milyar TL Ödeme Yapildi'
Adana’da balikçilar av yasagin sona ermesiyle ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açildi. Adana’nin Karatas ilçesinde düzenlenen ‘2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu’ açilisina Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Adana Valisi Süleyman Elban, milletvekilleri, STK temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Bakan Kirisci, yaptigi konusmada Türkiye’nin Avrupa’nin en güçlü balikçilik filosuna sahip oldugunu belirterek, “Av yasaginin devam ettigi 5 ay boyunca sadece sizler degil vatandaslarimizda bugünü dört gözle bekledi. Karadeniz, Marmara ve Ege’de av sezonunu 31 Agustos’ta açmistik. Bugün de insallah Akdeniz’de ‘Vira Bismillah’ diyecegiz. Dünyada adindan söz ettiren güçlü bir balikçilik sektörümüz var. 18 bin 476 balikçi gemisiyle Avrupa’nin en güçlü balikçilik filosuna sahip ülkelerden birisiyiz. Avrupa’nin en modern 281 su ürünleri isleme tesisine de ülke olarak biz sahibiz. Avrupa Birligi ülkeleri arasinda en çok üretim yapan ülkeyiz. 250 bin vatandasimizin istihdam edildigi sektörümüz sizlerin sayesinde büyüyor ve gelisiyor” diye konustu.



“2023 hedefimiz 2 milyar dolar”

Türkiye’nin 2022 yili su ürünleri ihracatinin 1.5 milyar dolar olmasini beklediklerini kaydeden Bakan Kirisci, “Hükümetlerimizin dogru politikalari ve sizlerin gayretli çalismalariyla geçen yil su ürünleri ihracatimiz 1.4 milyar dolar düzeyine erismistir. 2022 yili ihracatimizin 1.5 milyar dolar olmasini simdiden bekliyoruz. Cumhuriyetimiz yüzüncü yili olan 2023 için ise ihracat hedefimiz 2 milyar dolar. Insallah hep birlikte, emin adimlarla buraya ilerliyoruz. Balikçilik sektörümüz ihtiyacimiz çok çok üstünde bir kapasiteye sahiptir. Cumhurbaskanimizin liderliginde imzaladigimiz anlasmalar ile reislerimiz Atlantik’ten, Hint Okyanusu’na kadar uluslararasi sularda balikçilik yapma imkanina sahiptir. Balikçi kardeslerimiz kendi sularimizda avladigimiz baliklarin kat ve kat fazlasini uluslararasi sularda, okyanuslarda avlamaktadir” ifadelerini kullandi.

“Mavi vatanda eklendi”

Türkiye’nin yüz ölçümü söylenirken 462 bin kilometrekare mavi vataninda artik söylendigini kaydeden Bakan Kirisci, “Geçtigimiz sene baslattigimiz uygulama neticesinde balikçilarimizin Akdeniz’de kirmizi karides avciligini sürdürmelerine ve mavi vatanimizin her yerinde bayragimizi dalgalandirmalarina imkan sagladik. Daha düne kadar bu ülkenin yüz ölçümünü sordugumuz 780 bin kilometrekare oldugu söylenirdi. Ancak simdi cumhurbaskanimizin ve hükumetimiz sayesinde bu 780 bin kilometrekareye birde 462 bin kilometrekare mavi vatan eklenmistir. Bu basarinin ve insallah bunun karsiliginin kisa zamanda elde edilecegini düsünüyoruz. Balikçilarimiz, Dogu Akdeniz’in uluslararasi sularinda 12 ay avcilik yapabilmektedir. Bu potansiyeli kullanmak Türkiye’nin uluslararasi hukuktan dogarak elde ettigimiz haktir. Hükumet olarak temel görevimiz 85 milyon vatandasimizin hakkini korumaktir” dedi.



“Birilerinin piyonu degil, Türkiye’nin dostu olun”

Yunanistan’in adalari silahlandirmasi hakkinda konusan Bakan Kirisci, “Mavi vatanin balikçilik, lojistik ya da enerji her tür kaynagini sunmak bizim için istiklal, istikbal meselesidir. Hiç kimse bu irademizi test etmeye kalkmasin. Adalar denizi paylastigimiz Yunanistan’in adalari silahlandirmak gibi simarikliklari ne diplomasi ne de uluslararasi hukuk ile izah edilebilir. Geriye dönüp baksinlar. Tarih, ecdadimizin kanlariyla vatan kildigimiz bu cografya da haddini asanlarin pismanliklariyla doludur. Türkiye Cumhuriyeti ve bu aziz millet yutkunur ama gün gelir masaya yumrugunu vurur. Gölge oyununu birakin, birilerinin piyonu olmayin. Türkiye’nin dostluguna talip olun” seklinde konustu.



“Balon baligi avciligi desteklenmeye devam edecek”

Istilaci balon baligi avciligi desteklerinin bu senede sürecegini anlatan Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, daha sonra sunlari söyledi:

“En az 5 milyon yeni balon baliginin ekosisteme katilimina engel olmus durumdayiz. Bu sene avlanan her balon baligi destegini arttirdik. Kuyruk basina 2,5 lira ile 12,5 lira olacak sekilde güncelledik. Karatas’ta yapay resif yapilmasi için gerekli izni verdik. Ayrica projeye 1 milyon lira ödenegi de geçen hafta aktardik. Bunlar sadece Karatas’a ve Adana’ya özel degil, Hatay’a, İçel’e de benzer yatirimlari yapiyor desteklemelerimizi veriyoruz, vermeye de devam edecegiz. Adana, Karatas ve Yumurtalik balik avciliginda bölgemizin en önemli merkezlerindendir.”

“84 milyon yavru balik suya birakilacak”

Karatas Organize Su Ürünleri Bölgesi’yle balik üretiminin artacagini vurgulayan Bakan Kirisci, “Çok yakinda Karatas’ta kurdugumuz Organize Su Ürünleri Bölgesi’nin karada olan bölümünde yilda 30 bin tonluk balik üretmeye baslanacak. 2023 basinda faaliyete geçecek Karatas-Yumurtalik arasinda denizde kurdugumuz tesislerde ise ilk etapta yilda 60 bin ton üretim gerçeklesecek. Ileriki dönemlerde ise toplamda 100 bin tona kadar balik üretimi yapilmasi mümkün hale gelecektir. Böylece bu ülkede Türkiye’nin balik üretim merkezi haline geldigine herkes görecektir. Bu amaçla denize yapilacak tesislerden birini tüm üyelerini balikçi kardeslerimizin olusturdugu Adana Bölge Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birligi’ne tahsis ettik. Buradaki tek sartimiz ise satilmamasi ve devredilmemesidir. Burada istihdam edilecek binlerce çalisan olacaktir. Nakliyecimiz hatta turizmcimiz bile bu yatirimdan yararlanacaktir. 15 ayri türden baligi su kaynaklarimiza biraktik. Bu kadar farkli türle baliklandirma yapan en mahir ülkelerin basinda geliyoruz. 2022 yili sonunda her bir vatandasimiz için birer adet olmak üzere yaklasik 84 milyon yavru baligi su kaynaklarimiza birakmis olacagiz. Insallah Cumhuriyetimizin 100 yilinda buna yakisir sekilde baliklandirma miktarimiz 2023’te 100 milyon adete de çikarmayi planliyoruz” dedi.



“Desteklerimiz sürecek”

Balikçilara verilen desteklerden de bahseden Bakan Vahit Kirisci, “2003 yilindan itibaren balikçilarimiza bugünün parasiyla 10.2 milyar TL ÖTV indirimli yakit destegi saglanmistir. yetistiricilerimize 7.2 milyar TL olmak üzere diger desteklerle toplam 18.2 milyar TL ödeme yapilmis ve bu ödemeleri yapmaya da devam edecegiz. AK Parti hükümetleri olarak küçük ölçekli balikçilik yapan göreve geldigimizde Sadece 20 milyon Türk Lirasiydi. Hükümetimizin kiyi balikçilarimizi destekleme politikalari çerçevesinde verdigim ilk talimatlardan biri bu rakamin 4 katina çikarilmasi olmustur. Önümüzdeki sene basinda balikçilarimiza bu 80 milyon lirayi dagitacagiz” seklinde konustu.

Açilista konusan Karatas Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Celal Safsoylu, Bakan Kirisci’ye balikçilarin sorunlari hakkinda bilgiler verdi.

Adana Valisi Süleyman Elban ise, “Karatas’in çok bilinmeyen su ürünleri ile ilgili ciddi bir ekonomik girdisi var. Bunun en önemli bölümü bugün insallah sezonu açacagimiz denizde yapilan avcilik. Lagün ve denizimizde Türkiye’nin en fazla karides ve mavi yengeci buralarda üretiliyor” diye konustu.

Karatas Belediye Baskani Necip Topuz da 2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu’nun herkese hayirli ve ugurlu olmasini diledi. AK Parti Milletvekili Ahmet Zenbilci de Karatas’in Adana için öneminden bahsetti. Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ramazan Özkaya ise, balikçilarin sorunlarinin çözümünde Bakan Kirisci ve ekibinin yüksek çaba gösterdigini söyledi.



Bakan Kirisci, balikçilarla birlikte ‘Vira Bismillah’ deyip denize açildi

Konusmalarin ardindan Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci’ye balikçi olta takimi hediye edildi. Ardindan Bakan Kirisci, bir balikçi teknesine binerek balikçilarla birlikte ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açildi. Ayrica diger balikçilarda havai fisek atarak denize açildi.
Kaynak: İHA