Isten Çikarilan Isçiler Tabutlu Eylem Yapti, Giyabi Cenaze Namazi Kildi

Tekirdag’in Ergene ilçesinde isten çikartilan isçiler, fabrika önünde tabutlu eylem yapti ve giyabi cenaze namazi kildi. Isçilerin sendikaya üye oldugu için isten çikartildigini iddia eden Sube Baskani Günay Özden, fabrika yetkililerine seslenerek yapilan yanlistan dönülmesini istedi.

Isten Çikarilan Isçiler Tabutlu Eylem Yapti, Giyabi Cenaze Namazi Kildi
Türk Metal Sendikasi’na bagli isten çikarilan isçiler Tekirdag’in Ergene ilçesi Velimese Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Vatan Kablo firmasi girisinde toplandi. Türk Metal Sendikasi Kapakli Sube Baskani Günay Özden ve isçiler, arkadaslarinin islerine yeniden alinmasini talep etti. Fabrika önüne konulan tabuta "Vatan Kablo’da ölen isçi haklari" yazilarak bir süre bekletildi.

“Kanunsuz sekilde isçi kiyimi yaptilar”

Fabrika önünde basin açiklamasinda bulunan Türk Metal Sendikasi Kapakli Sube Baskani Günay Özden, “Velimese Organize Sanayi Bölgesi’nde metal is kolunda faaliyet gösteren Vatan Kablo Metal Endüstri ve Anonim Sirketi çalisanlari, anayasal haklarini kullanarak sendikamiz Türk Metal’e üye olmuslardir. Örgütlenme özgürlügü anayasa ve yasalar tarafindan güvence altindadir. Bunu engellemek suçtur. Vatan Kablo’da çalisan arkadaslarimizin istegi üzerine burada örgütlenme süreci baslattik. Türk Metal Sendikasi’na üye olan emekçi kardeslerimizi ögrenen, bundan haberdar ve rahatsiz olan yöneticiler içeride isçi arkadaslara baski yapmaya, üyelikten istifa etmeye ve kanunsuz sekilde isçi kiyimi yapmaya basladilar. Bu süreçte 31 Agustos’ta 3 arkadasimiz 9 Eylül’de 8 arkadasimiz, 10 Eylül’de hiçbir hukuksal dayanak olmadan 2 arkadasimiz 25/2 maddesinden isten atildi. Bu arkadaslarimiz anayasal haklarini kullandiklari için isine son verildi” diye konustu.



“Yanlistan dönün”

Isveren ve temsilcilere seslenen Özden, “Bu arkadaslarimiz yillarca bu fabrikaya emek veren, alinteri döken arkadaslarimiz, bu zamana kadar performanslari iyiydi de sendikaya üye olduklarinda mi performanslari düstü? Bunu sebep göstererek iste atmak ahlaki degerlere sigar mi? Bu arkadaslarimiz hiçbir ahlaki kurallari ihmal etmediler de, sendikaya üye olduklari için mi 25/2 maddesinden iste attiniz? Arkadaslarimizin anayasal hakki olan sendikaya üye olmalarini mi ahlaksizlik olarak görüyorsunuz? Bu yanlistan bir an önce dönün. Biz Türk Metal Sendikasi olarak hak ve adaletten yanayiz. Insanlarin haklarini yemekten, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarini çignemekten vazgeçin. Bugünkü yaptigimiz eylem Vatan Kablo’da isçi haklarinin öldügüne vurgu yapmak için giyabi bir eylemdir. Gelin Türk Metal’in uzattigi eli tutun. Tutun ki isyerinize baris gelsin, huzur gelsin. Aksi takdirde bu eylemlerimiz yagmur çamur demeden devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Isçilere seslendi

Isçilere de seslenen Özden, “Türk Metal Sendikasi yaninizda ve sonuna kadar da yaninizda olmaya devam edecektir. Üye olmayan arkadaslarim da bir an önce üye olsunlar. Biz birlik ve beraberlik içerisinde oldugumuz sürece karsimizda kimse duramaz” dedi.



Giyabi cenaze namazi kilindi

Sube Baskani Günay Özden, "Pek muhterem emekçi kardeslerim her canli bir gün ölümü tadacaktir fakat Vatan Kablo’da isçi hakkini ölmeden diri diri mezara koydular. Vatan Kablo’da isçi hakki öldü, simdi cenaze namazini kilip Vatan Kablo önüne defnedecegiz” ifadelerini kullandi. Ardindan giyabi cenaze namazi kilindi. Son olarak Özden, “Isçi, emekçi kardeslerim, hesap mahser gününe kalmistir. Mevtayi defnedebilirsiniz” dedi.

Kaynak: İHA