Küçük Yaslarda Görülen Dis Hastaliklarina Dikkat Açiklamasi Çocuk Gelisimini Olumsuz Etkiliyor

BATMAN – Batman’da özel bir hastanede görevli Dis Doktoru Sevim Sen, dis sagligi konusunda uyarilarda bulundu. Dr. Sen, “Küçük yaslarda görülen dis hastaliklari çocuklarin gelisimini olumsuz etkilemektedir” dedi.

Küçük Yaslarda Görülen Dis Hastaliklarina Dikkat Açiklamasi Çocuk Gelisimini Olumsuz Etkiliyor
Batman’da özel bir hastanede görevli Dis Doktoru Sevim Sen, disler agiza sürmeye basladigi zaman hemen çocuklari muayene etmeye baslamadiklarini söyledi.

Çocuklarda, bebeklerde dis sürme 6 aydan itibaren basladigini ifade eden Dr. Sen, “Bu biraz daha erken veya geç olabiliyor. Ortalama 3 yas civari süt disleri tamamlaniyor. Üstte 10 tane, altta 10 tane süt disi olusuyor. Bu dönemde 6. aydan itibaren dis sürmeye basladiktan sonra özellikle biberon kullanan ebeveynler için genelde biberonun emzigini tatli seylere bandirma, tatli seylerle islatip o sekilde gece uykusuna daldiriyorlar. Bu çok yanlis bir sey. Bu kesinlikle istemedigimiz bir sey” dedi.

Bu konuda ebeveynler özellikle 6 aydan sonra yani dis agza sürdükten itibaren bu tür seylere çok dikkat etmeleri gerektigine dikkat çeken Dr. Sen, “Kendileri firçalamasi lazim. Sonuçta çocuk 3 yasina kadar motor gelisimleri tam saglanamiyor. Bu süreçte firçayla yas araligina göre, ayina göre özellikle 0 - 2 yas daha çok flörsüz dis macunlari öneriliyor. Ama literatürde bu bilgiler her an degisebiliyor. Önemli olan bizim ebeveynlerden istedigimiz sey tamamen çocuklarinin dislerini firçalamalari. Burada ebeveynlerin faktörleri rol oynuyor. Çünkü bazi ebeveynler asiri hassasiyetli davranabiliyor. Bazilarinin çocuklar üzerinde çok baskici rolleri var. Ya da tamamen her seyi çok rahata biraktiklari dönemler de var ama biz burada daha çok ebeveynleri ile is birligi içerisinde tedavi uygun görüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA