Mardin'de Kursiyerler 5 Bin Yillik Sanati Ögreniyor

Mardin’de Artuklu Halk Egitim Merkezinde ’telkari’ egitimi alan ögrenciler, hem meslek sahibi oluyor hem de ürettikleri gümüs telkari takilari piyasanin yari fiyatina satiyor.

Mardin'de Kursiyerler 5 Bin Yillik Sanati Ögreniyor
Mezopotamya Ovasi’na has olan 5 bin yillik telkari sanati, Mardin’de yasatiliyor. Isçiligi zor ve zahmetli olan gümüs telkari sanatinin unutulmaya yüz tutmamasi için Artuklu Halk Egitim Merkezinde ögrenci yetistirilmeye devam ediliyor. Burada ögrenciler hem ögrenip hem de ürettikleri birbirinden güzel 925 ayar telkari takilari piyasasinin yari fiyatina satiyor.

Usta ögretici Ibrahim Cihan, telkarinin anavataninin Mardin ve Mezopotamya bölgesine ait has bir el sanati oldugunu söyledi.

Birçok yerde isçilik yapildigini aktaran Cihan, "Örnegin Trabzon’un kazaziyedir, Sanliurfa’nin akitmadir, Diyarbakir’in kisnis modelidir. Telkari de tamamen Mardin’e has bir el sanatidir. Ilkokul 5’inci siniftan sonra, Suphi Hindiyerli Süryani ustadir, onun yaninda çalistim. 12 yil onunla beraberdim. Daha sonrasinda kendi is yerimizi de kurduk ve halk egitimde egitici ihtiyaci oldugu için usta egitici olarak görev aldim. Ögrencilerim burada ögrendikten sonra belgelerini alirlar. Belgelerden sonra birçok kisi esnaf olarak dükkan açmistir. Mardin’de hiç yoksa halk egitim merkezimizde ögrenip de esnaf olarak 7-8 kisi yetisip is yeri açmistir. Kadin ve erkekler talep gösteriyor. Yanimizda ögrenip de Artuklu Halk Egitim Merkezinde usta ögretici olarak görev alan bayanlar da oldu” dedi.

En az 80 kisi yetistirdigini belirten Cihan, “Aslinda daha fazla yetistirdik. Her kursta 10-12 ögrencimiz oluyor. Mazidagi, Kiziltepe, Savur ilçesinde ve Olgunlasma Enstitüsünde çalisan usta ögretici yetistirdik. Su an birçok ilçede özellikle bayanlar kurs veriyor. Bayanlarin bu meslege meraki var. Telkari ince isçilik oldugu için örgü gibi tek tek içindeki sargilar örülerek yapildigi için bayanlarda yapabiliyor. Su an en az 15-20 bayan bu isten para kazaniyor” diye konustu.

Piyasaya göre yüzde 50 daha uyguna sattiklarini aktaran Cihan, “Artuklu Halk Egitim Merkezi olarak fiyatlarimiz piyasaya göre yüzde 50 daha uygun. Uygun olmasinin nedeni kendi imalatimiz olmasi. Hazir alip satma yok. Telkari görünüp de döküm yapanlar var. Grami 50-60 liradan satarlar. Biz orijinal telkarinin gramini 35 liradan satiyoruz. Onlara göre yari fiyatina, belli bir oranda karla satiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA