Çin'in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye Açiklamasi 'Yeniden Birlesmenin Ardindan Egitimler Verecegiz'

Çin’in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye, Çin-Tayvan arasindaki gerilim hakkinda yaptigi açiklamada, “Yeniden birlesmenin ardindan halka birlik yönünde egitimler verecegiz” dedi.

Çin’in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardindan Çin ve Tayvan arasinda artan gerilim hakkinda katildigi bir Fransiz kanalinda açiklamada bulundu. Büyükelçi Shaye, Pelosi’nin "gereksiz provokasyon" yaptigini ve çok fazla tehlikeye neden oldugunu söyledi.

Shaye, Tayvan’daki çogu insanin birkaç yil önce yeniden birlesmeyi destekledigini, ancak Tayvan Demokratik Ilerleme Partisi’nin "Çin karsiti" propagandasi ile insanlarin beyinlerine ayrimciligi asiladigini iddia etti. Lu Shaye, Tayvan ve Çin arasindaki “tampon” ada olan Kinmen’in açik bir çatisma durumunda cephe konumunda oldugunun da altini çizdi. Büyükelçi Shaye ayrica, "Yeniden birlesmenin ardindan halka birlik yönünde egitimler verecegiz” ifadelerini kullandi. Tayvan halkinin “vatansever duygularini geri kazanacagini” söyleyen Büyükelçi Shaye, egitimin bu projenin ana silahi olacagini ve "tehdit altinda degil" hür iradeyle gerçeklesecegi vurgusunu yapti.

Tayvan’i kendi topraklarinin parçasi olarak gören Çin ‘barisçil yeniden birlesme’ adi altinda Tayvan’in idaresini eline almayi isterken, bu ugurda güç kullanmaktan çekinmeyecegini ifade etmisti. Diger ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasi da Çin tarafindan ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA