Bu Haber Milyonlarca Kisiyi Ilgilendiriyor

Yargitay’in emsal karariyla birlikte resmi tatillerde bir saat dahi olsa çalisan isçi, tam yevmiye alacak. Yüksek Mahkeme; "isçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalissa tam yevmiyeye hak kazanir" dedi.

Sekiz sene çalistigi isyerinden kovulan satis temsilcisi, Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Fazla mesai ve hafta tatili alacaklarinin ödenmedigini, isyerinde bir ögün yemek ve servis uygulamasinin oldugunu, tüm resmi ve dini bayramlarda çalismasini sürdürdügünü ancak alacaklarin kendisine ödenmedigini öne sürdü. Davaci; ortalama iki ayda bir Dogu Anadolu BÖlgesi’nde bir ay süre ile görevlendirildigini, ödenmesi gereken saha primlerinin sadece iki kez ödendigini iddia etti. Kidem tazminati, fazla mesai alacagi, resmi ve dini bayram alacagi, hafta tatili alacagi ile saha prim alacaginin tahsilini talep etti. Davali iddialari reddetti. Mahkeme, davanin kismen kabulüne hükmetti. Karari her iki taraf da temyiz etti.

Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargitay 9. Hukuk Dairesi, resmi tatil günlerinde bir saat dahi yapilan çalismanin karsiliginda tam yevmiye ödenmesi gerektigi hatirlatildi. Kararda su ifadelere yer verildi: "Is Kanunu’nun 47. maddesindeki açik düzenleme karsisinda ulusal bayram genel tatillerde çalistigi anlasilan davacinin çalistigi her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylik maktu ücret/30) daha hak kazandigi gözden kaçirilmistir. Hesaplamanin çalisilan saat üzerinden yapilmasi hatalidir. Isçi ulusal bayram-genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalissa tam yevmiyeye hak kazanir. Hüküm altina alinan alacaklarin net mi yoksa brüt mü oldugunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacagi düsünülmemesi de hatali olup, bozmayi gerektirmistir."
Kaynak: İHA