Türkiye-Ermenistan Sinirinda Çalismalar Sürüyor

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Türkiye-Ermenistan sinirlarin açilmasiyla birlikte Kars’in çikmaz sokak olmaktan kurtulacagini belirtti.

Türkiye-Ermenistan Sinirinda Çalismalar Sürüyor
1992 yilindan beri kapali bulunan Türkiye-Ermenistan iliskilerinde yeni bir dönem basladigini kaydetti.

AK Parti Krs Milletvekili Ahmet Arslan, “Kars’in geçmisini düsünürseniz Sovyetler Birligi döneminde ülkemizin sayili ihracatçi illerinden biri, özellikle sinir ticaretini de çok daha iyi, çok daha yüksek kapasiteyle yapan bir il. Ne yazik ki Sovyetler Birligi dagildiktan sonra etrafimizda bir sürü komsu ülke oldu. Dolayisiyla biz bir sürü komsu ülke ile sinir ticareti de dahil bir çok ticareti yapacagiz. Ve serhatti bekleyen sehir olmaktan, serhattan yararlanan sehir olacagiz derken, malumunuz Karabag isgali ve Karabag isgalinden kaynakli olarak ta birçok Azerbaycan Türk’ü kardesimiz Karabag’dan göçgün haline gelmesi Azerbaycan’a gitmesi, biz elbette ki sinirin kapatildigi Ermenistan sinirinin kapatildigi 1992’den itibaren bu sinirin hemen açilmasini hep istedik istiyoruz. Ancak bir sartimiz var. Ermenistan isgal ettigi Karabag topraklarindan çekilip göçgün ve kaçkin haline gelen Azerbaycan Türk’ü kardeslerimiz yerine döndükten sonra bu sinir kapisinin açilmasini hep istedik. Bunu da her platformda söyledik.

Türkiye’nin önemli bir hassasiyeti var. Karabag’in isgalden kurtulmasi sonra Ermenistan sinir kapisinin açilmasi ve geçen sene ki Azerbaycan’in basarili müdahalesi Türkiye’nin her platformdaki destegi sonucunda Azerbaycan Karabag topraklarini tekrar azat etti. Tekrar oraya geri döndü. Tekrar oralari ihya ediyor. Buna bagli olarak Azerbaycan Ermenistan arasinda farkli iliskiler basladi.

Ve hem Türkiye, hem Ermenistan temsilciler atayarak 2 ülke iliskilerinin çok daha gelistirilmesi ve sinirlarin açilmasinin da içerisinde oldugu bir takim süreçler yürütüyorlar. Bizi ziyadesiyle memnun ediyor” dedi.

“Süreçlerin ilerlemesinden ziyadesiyle memnunuz”

Kapilarin açilmasi ve açildiktan sonra çok daha verimli kullanmasiyla ilgili bakanliklarla müzakere ettiklerine dikkat çeken Arslan, “Biz hem Dis Isleri bakanimizla, hem Ticaret Bakanimizla, hem Ulastirma Bakanimizla bu kapilarin açilmasi ve açildiktan sonra çok daha verimli kullanilmasiyla ilgili süreçleri müzakere ettik. Müzakere etmeye de devam ediyoruz. Hemsehrilerimiz bunu bilsin. Ancak bizim muhalefet milletvekillerinden, elestirenlerden farkli bir yönümüz var. Onlar elestirebilirler. Her seyi istiyoruz diyebilirler. Hiç kimse de onlari engellemez. Ancak biz iktidar milletvekiliyiz. Biz geregini yapariz. Is resmilestikten sonra deklere ederiz. Dolayisiyla hemsehrilerimiz adina sunu söyleyeyim. Süreçlerin ilerlemesinden ziyadesiyle memnunuz. Çokta güzel noktalara geldi. Bundan sonrada çok daha güzel noktalara gidecek. Nasil gidecek. Ülke temsilcilerinin yaptigi görüsmelerde ilgili bakanliklarin birçok uzmani zaten gerekli toplantilari yapiyor. En son geldiler burada, hem sehrimiz Kars’ta, hem Igdir’da gerekli incelemeleri yaptilar. Süreçler hizli bir sekilde bitirilip, insallah sinir kapilari açilacak. Beklentimiz bu, sinir kapilarinin açilmasi için bir engel yok. Biz Türkiye tarafindaki yolu daha önce iyilestirmistik. Dogu Kapi’ya kadar özellikle Akyaka üzerinden yolu iyilestirmistik. Sadece kapida birkaç günlük müdahaleyle halledilebilecek baglanti yolu eksiklikleri var. Ama tekrar söylüyorum. Birkaç günlük öyle birkaç yillik degil, çünkü Türkiye’nin bu konudaki kapasitesini herkes biliyor” diye konutu.

Türkiye 300 metre, 500 metre yolu 2 günde açar. 2 günde asfalt haline getirir diyen Arslan, “Burada sikinti yok dolayisiyla hem Ermenistan’a giden Dogu Kapi demiryolu hattinin açilmasi, hem de yine bu hattan giden karayolunun açilmasi sadece Kars’i, Akyaka’yi çikmaz sokak olmaktan kurtarmayacak. Bu bölgelerin canlanmasi Ermenistan’daki komsularimizin da buradan yararlanmasi anlamina gelecek. Bu Kars-Ermenistan arasindaki sinir kapisinin açilmasiyla birlikte koridorun çok hizli bir sekilde batiya gitmesi, Kars üzerinden Karadeniz’e gitmesi anlamina geliyor. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Karadeniz hattinin da Karadeniz’deki limanlarinda Kars üzerinden Ermenistan’a baglanmasi, hem ülkemizin, hem Ermenistan’in, hem Azerbaycan’in faydasina, dolayisiyla bunla ilgili süreçler memnuniyet verici hizda ilerliyor. Biz de hemsehrilerimiz emin olsunlar ki ilgililer nezdinde bos birakmadan sürekli takip ediyoruz. Insallah oranin açilmasiyla birlikte hem Kars cografi pozisyondan çok fazla yararlanmis olacak. Hem hemsehrilerimiz bundan yararlanacaklar. Hem Akyaka ilçemiz ihya olacak. Hem de Ermenistan’da yasayan vatandaslarda bundan ziyadesiyle memnun olacaklar. Çünkü biliyoruz ki Türkiye ürünleri gerek Gürcistan, Iran üzerinden sürekli Ermenistan pazarina gidiyor. Ve orada deger buluyor. Bundan baskalari yararlanacagina direk bizim insanimiz yararlanmis olacak. Bu ticareti de direk bizim insanimiz yapmis olacak. Insallah 30 yildir çikmaz sokak halimizden kisa sürede kurtulmus olacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA