Ingiltere'nin Eski Myanmar Büyükelçisi Gözaltina Alindi

Ingiltere’nin eski Myanmar Büyükelçisi Vicky Bowman ve eski siyasi bir mahkum olan kocasi Htein Lin gözaltina alindi.

Ingiltere'nin Eski Myanmar Büyükelçisi Gözaltina Alindi
Ingiltere’nin eski Myanmar Büyükelçisi ve Myanmar Centre for Responsible Business (MCRB) kurulusunu yöneten Vicky Bowman ve eski siyasi bir mahkum olan kocasi Htein Lin gözaltina alindi. Myanmar’da 2002-2006 yillari arasinda büyükelçi olarak görev yapan Bowman, vize kurallarini çigneyerek, kocasinin Myanmar’da kalmasina yardim etmekle suçlaniyor.

Ingiltere Büyükelçiligi Sözcüsü Ingiliz hükümetinin Myanmar’da bir Ingiliz kadinin gözaltina alinmasindan endise duyduklarini söyleyerek, "Yerel yetkililerle temas halindeyiz ve konsolosluk yardimi sagliyoruz" dedi.

Myanmar’da ordu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat 2021’de yönetime el koymus, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltina alinmisti. Cunta yönetimi, uluslararasi kamuoyunda sert tepkiyle karsilanan demokrasi karsiti hareketi ardindan baslayan kitlesel protestolari siddetle bastirmis, darbe karsiti gösterilerde çok sayida sivil hayatini kaybederken, binlerce gösterici gözaltina alinmisti. Myanmar askeri yönetimi, ülkedeki olaganüstü halin 1 Subat 2023’e kadar uzatildigini duyurmustu.
Kaynak: İHA