Numan Kurtulmus'tan Esad'la Görüsme Degerlendirmesi

AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, Suriyelilerin geri dönüsü noktasinda Suriye Devlet Baskani Besar Esad ile bir görüsme yapilip yapilmayacagi sorulari üzerine, “Bu bir devlet meselesidir. Bu konuyla ilgili her aklina gelen her istedigi seyi söylemez. Bu sorunun ortadan kaldirilmasi için objektif çözümler üzerinde duruyoruz. En basinda da biz orada ne diyoruz somut olarak, Suriye’nin toprak bütünlügünden yanayiz. Yani Suriye’nin bir terör devleti olusturulmasina Türkiye müsaade etmez” dedi.

Numan Kurtulmus'tan Esad'la Görüsme Degerlendirmesi
AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, Tokat Belediyesi Hidirlik Sosyal Tesisleri’nde basin mensuplari ile bir araya geldi. Gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Kurtulmus, Israil’le normallesme sürecine deginerek, “Kudüs ve Mescid-i Aksa bizim Türk milleti olarak kirmizi çizgimizdir. Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nin mahremiyetini ortadan kaldiracak hiçbir konunun Türkiye tarafindan, aziz milletimiz tarafindan kabul edilmesi mümkün degildir. Tabii ki bölgedeki sorunlarin çözülmesi, asilmasi ve bu anlamda aradaki sorunlarin ortadan kaldirilmasi bizim de talebimizdir. Ama bundan sonra normallesme sürecinin, nasil normallesecegini tayin edecek, tespit edecek olan taraf Israil’dir, Israil hükümetidir. Ve Israil hükümeti bu süreçte atacagi adimlarla gerçekten bölgede baristan, bölgede normallesmeden orada insan haklarina saygidan, Birlesmis Milletler kararlarina saygidan yana olup olmadigini ortaya koyacak olan taraftir” dedi.



“Artik 6 arti 1’lik masanin aday tespit etmekten kaçma vakti kalmamistir”

Kurtulmus, yaklasan seçim sürecinde 6’li masanin adayini açiklamamasina deginerek, “Sürekli olarak bizim aylardir söyledigimiz bir sey var. Seçime gidiyoruz, seçim yaklasiyor. Artik 6 arti 1’lik masanin aday tespit etmekten kaçma vakti kalmamistir. Zaman gelmistir. Biraz daha oyalanirlarsa zaten Yüksek Seçim Kurulunun seçim takvimi basladiginda herhalde mecburen son gün gidip adaylarini belli edeceklerdir. Demokrasi yaristir. Tek kisiyle yaris olmaz. Yarisi mutlaka iki kisi, en az iki kisi arasinda, belki daha çok kisi arasinda olmasi mümkündür. Dolayisiyla karsi tarafin bir aday belirleyememe sorunu oldugu görülüyor. Son günlerde biraz daha fazla ortaya çikiyor. Basta su mazereti söylüyorlar; biz adayi belirleyelim de onu kisa bir süre içerisinde yipratirsiniz. Onun için magazayi belirlememizi istiyorsunuz. Biz de onlara su cevabi verdikçe bir daha bunu söyleyemezler. Ya ortada Tayyip Erdogan var. 20 senedir Tayyip Erdogan bu kadar icraat yapiyor, yipranmiyor, yipranma endisesi tasimiyor da sizin koyacaginiz aday 20 gün demis maalesef. Bu aday belirleyememe meselesinin arkasindaki esas meseleyse bugünlerde daha net ortaya çikmistir. Aslinda bir araya gelen 6 arti 1’lik bu partiler mansubesinin ortak konularda ortak fikirleri olmadigi artik ayan beyan ortaya çikti” diye konustu.

Kurtulmus, basin mensuplarinin Suriyelilerin geri dönüsü noktasinda Suriye Devlet Baskani Besar Esad ile bir görüsme yapilip yapilmayacagi sorulari üzerine, “Somut bir sekilde ortaya konulabilmesi için Türkiye basindan beri görüslerini ifade etmeye çalisiyor. Burada tabii bu bir devlet meselesidir. Bu da orta, ortalik yerde konusulmaz. Bu konuyla ilgili her aklina gelen her istedigi seyi söylemez. Söylememesi gerekir. Iki komsu ülkenin birbirine düsman dahi olsa istihbarat örgütlerinin birbirleriyle görüsmemesi düsünülemez. Kaldi ki dedigim gibi biz Suriye halkiyla kardes bir milletiz. Bu sorunun ortadan kaldirilmasi için objektif çözümler üzerinde duruyoruz. En basinda da biz orada ne diyoruz somut olarak, Suriye’nin toprak bütünlügünden yanayiz. Yani Suriye’nin bir terör devleti olusturulmasina Türkiye müsaade etmez. Bu Türkiye’nin hayrina oldugu gibi Suriye’nin de, Irak’in da, Iran’in da hayri vardir. Dolayisiyla burada Suriye’de toprak bütünlügünün temin edilmesi en temel teklifimizdir” dedi.

Kurtulmus, basin toplantisinin ardindan Tokat Valiligi ve Tokat Belediyesine ziyarette bulundu.
Kaynak: İHA