Bu Göldeki Çiçekleri Koparmanin Cezasi 109 Bin Lira

Çanakkale’nin Biga ilçesine bagli Kalafat köyündeki Nilüfer Gölü, essiz güzelligiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Gölü, ekoturizme kazandirmak amaciyla bölgede bir orman parki ve mesire alani olusturuldu. Bölgede koruma altindaki nilüfer çiçeklerini koparanlara, biyolojik çesitliligi tahrip etmek ve zarar vermekten 109 bin TL ceza kesiliyor.

Bu Göldeki Çiçekleri Koparmanin Cezasi 109 Bin Lira
Iki dönüm büyüklügündeki Nilüfer Gölü, essiz güzelligiyle bölge turizmine katki sunarken, lotus çiçegi olarak da adlandirilan nilüfer çiçekleri gelenlerin ilgisini çekiyor. Sapi yaklasik 1 metreyi bulan nilüfer çiçegi, suyun dibindeki çamurda kökleniyor, yesil yapraklarin içinden aydinlik ile bulusuyor. Nilüfer çiçeklerinin tohumunun Amazon ormanlarindan göçmen kuslar araciligiyla tasindigi ve bu sayede olustugu düsünülüyor. Geceleri kapanip suyun altina giren nilüfer çiçekleri, günesin dogusuyla birlikte yeniden yüzeye çikinca essiz bir manzara olusturuyor. Mayis ayi basinda açmaya baslayan nilüfer çiçekleri, kasim ayinin son günlerine kadar güzelligiyle ziyaretçilerini karsilamaya devam ediyor.

Biga Kaymakamligi, Çanakkale Orman Bölge Müdürlügü ve Biga Belediyesi’nin katkilariyla, 2 dönüm büyüklükteki gölün çevresinde yer alan 10 dönümlük alan, orman parki ve mesire yeri haline getirildi.

Doga harikasi Nilüfer Gölü, geçtigimiz yillarda susuz kaldigi için kuruma tehlikesi yasamis, Biga Belediyesi tarafindan 880 metre uzunlugunda bir hat çekilerek göle su verilmisti. Düzenli olarak su takviyesi yapilan göl, kurumaktan kurtarildi ve eskisi gibi yesillenen yapraklarin arasindan açan nilüfer çiçekleriyle ziyaretçilerin begenisini toplamaya basladi.

Gölün çevresinde yer alan 10 dönümlük alanda olusturulan orman parki ve mesire yeri ile ziyaretçiler, gölün essiz manzarasinda kahvalti ve piknik yaparak hosça vakit geçirebilecek.

Öte yandan, Mayis ayi basinda açmaya baslayan nilüfer çiçekleri, kasim ayinin son günlerine kadar ziyaretçilere görsel sölen sunmayi sürdürüyor. Yaz-kis var olan, büyük yesil yapraklar arasinda bugünlerde açan beyaz renkli nilüfer çiçekleri, güzelligiyle ilgi görüyor. Gölü görmeye gelen ziyaretçiler, manzaradan etkileniyor. Çanakkale Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügünden alinan bilgiye göre, koruma altindaki nilüfer çiçeklerini koparanlara, biyolojik çesitliligi tahrip etmek ve zarar vermekten 109 bin TL ceza kesiliyor.

Kalafat köyünde bulunan Nilüfer Gölü’nü esi ve arkadaslariyla gezmeye gelen Biga Kent Konseyi Kadin Çalisma Grubu Baskani Elif Tirfilli, “Halkimiza çok güzel bir mekan ve dogal güzellik saglandi. Biz de bu güzelligi misafirlerimize göstermek istedik” dedi.

Elif Tirfilli’nin esi Sedat Tirfilli ise “Devletimizin ve belediyemizin yeni yeni gelismekte olan Nilüfer Gölü’yle alakali çalismalarini zaman zaman gelip burada takip ediyoruz. Burada olusan bu dogal güzelligi misafirlerimize de gösteriyoruz. Nilüfer çiçeginin ender çiktigi göllerden bir tanesi. Çanakkale ve Biga halki tarafindan mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dogayla iç içe. Nilüfer Gölü daha da gelisecek ve güzellesecek. Buraya sahip çikip, çevreyi kirletmemiz lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA