Nilüfer'in Atik Toplayicilari Hazir

Sifir Atik Belgesi’ni alan Nilüfer Belediyesi, Atik Toplayicilari Genelgesi uyarinca da Nilüfer’de kagit, plastik, metal, cam gibi ambalaj atiklarini toplayacak bagimsiz atik toplayicilarini göreve hazirladi. Ekiplerin, tek tip ve çevreci araçlarla toplayacagi atiklar, lisansli firmalara sevk edilecek ve bu atiklarin dönüsümü saglanacak.

Nilüfer'in Atik Toplayicilari Hazir
Sifir Atik yönetmeligi dogrultusunda çesitli düzenlemeler yaparak “Sifir Atik Belgesi” alan, Çevre ve Sehircilik Bakanligi onayli Bursa’daki ilk 1. Sinif Atik Getirme Merkezi’ni açarak bu alanda öncü olan Nilüfer Belediyesi, çevre dostu bir uygulamayi daha hayata geçirdi. Nilüfer Belediyesi, Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü bünyesinde yeni bir ambalaj atigi toplama ekibi olusturdu. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Çevre Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan “Atik Toplayicilari Genelgesi” dogrultusunda ilçe sinirlari içerisindeki bagimsiz sifir atik toplayicilarinin çalisma usul ve esaslarina dair yönetmeligi olusturup, Mayis ayi Meclis toplantisinda karara baglayan Nilüfer Belediyesi, atik toplayicisi olarak çalismak isteyenlerin basvurusunu alarak isleme koydu. Genelgeye göre Ilçe Emniyet Müdürlügü ile paylasilarak uygun bulunan sahislar, bakanligin Sifir Atik Bilgi sistemine kaydedilerek “Bagimsiz sifir atik toplayicisi karti” ile çalismaya basladi.

Ekipler, tek tip ve elektrikli araçlarla Nilüfer’in sokaklarinda kagit, plastik, metal, cam gibi ambalaj atiklarini toplayip, bu atiklari lisansi bulunan firmalara sevk ederek, geri dönüsümünü saglayacak. Yönetmelige göre ilçede atik toplama yetkisi sadece bu karta sahip olanlarin olacak ve toplayicilar, kayitli olunan ilçe disinda atik toplayamayacak. Bagimsiz Sifir Atik Toplayicisi Karti, kart sahibi disindaki kisilerce kullanilamayacak, kullandiran ve kullananlar hakkinda idari islem yapilacak.

1995 yilindan bu yana geri dönüsebilir atiklari topladiklarina dikkat çeken Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, simdi genelge dogrultusunda mevcut ambalaj atigi toplama araçlarina çevreci ve mobil araçlar eklediklerini söyledi.

Yilda yaklasik 12 bin ton ayristirilabilir atik toplayarak geri dönüsümünü sagladiklariFFni belirten Baskan Erdem, mobil ekiplerin “Sifir Atik” hedefine katki verecegini kaydetti.

Kaynak: İHA