Karaman'da Kökeni Orta Asya'ya Dayanan 'Saya Gelenegi' Devam Ediyor

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Kazanci beldesinde geleneksel olarak düzenlenen Körkuyu Kültür ve Sila Festivalinde kökeni Orta Asya’ya dayanan "Saya Gelenegi" yogun ilgi gördü.

Karaman'da Kökeni Orta Asya'ya Dayanan 'Saya Gelenegi' Devam Ediyor
Günümüzde Tataristan’in baskenti olan Kazan sehri ve çevresinden asirlar önce göçüp gelen Kazan asireti, Taseli bölgesinde Göksu nehrinin güneyine yerleserek Kazanli anlami tasiyan Kazanci beldesinin sakinleri oldu. Belde de geleneksel olarak düzenlenen Körkuyu Kültür ve Sila Festivalinde ise saya oyunu büyük ilgi gördü.

Saya oyununun Orta Asya’dan gelme bir gelenek oyun oldugunu söyleyen Kazanci Belediye Baskani Muhittin Tuncel, "Saya gelenegimiz Orta Asya’dan gelen bir kültürel etkinligimiz ve gelenegimizdir. Malumunuz gelenekte görüldügü gibi develerle kervanla Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Dünya’nin her tarafina Türklerin dagilisini yayilisini motive eden bir gelenegimiz. Bu saya etkinliginde görev alanlarda da Türklerin Islamiyet’i kabulünden önceki Samanizm dininin etkilerini görebiliyoruz. Iyi ruh, kötü ruh... Siyah kiyafetlerle gördügümüz kötü ruhlari yani seytani temsil eder. Yine gelin ve damat figürleri ise iyiligi güzelligi temsil eder. Bu gelenegimiz binlerce yillik bir gelenek ve Insallah Kazanci Belediyesi olarak bu gelenegimizi, bu kültürel etkinligimizi devam ettirecegiz. Biliyoruz ki kültürel etkinlikler bir milleti birbirine baglayan insanlari kaynastiran bir araya getiren millet olmamizi saglayan önemli etkinliklerdir. Bundan dolayi biz belediye olarak bunlara önem verdigimizden, tarihimize, gelmisimize, geçmisimize önem verdigimizden dolayi bu gelenegi devam ettirecegiz" dedi.

14 kisiden olusan saya ekibinden Nurettin Baysal ise, "Devenin üzerinde ala kilim, ala heybe var, Türk bayragimiz var. 14 kisiden olusan bir ekip. Devenin içinde 2 kisi var, bir de ben çekici olarak 3 kisiyiz. Ayi ekibinde 3 kisi, seytan ekibinde 4 kisi olmak üzere, heybeci var. Seytan ekibi bizleri korumak için, ayi ekibi gelin damadi koruyor. Bir de gelin ve damadimiz var. Eskiden beri sürdürdügümüz bir gelenek" diye konustu.

Kaynak: İHA